75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

30 січня 2020 р.

«Герої Крут – провісники волі»


     
 День пам’яті героїв Крут…   Крути – бій за майбутнє України!    
    29 січня українці вшановують події кінця січня 1918 року, коли юні захисники Української Народної Республіки власною кров’ю вписали нову героїчну сторінку в історію українського визвольного руху — бій під Крутами. Каланчацька централізована бібліотечна система відгукнулася на цю знаменну і трагічну історичну подію циклом заходів «Битва під Крутами – Героїчна мить».
     Про події, що відбувалися 29 січня 1918 року  на Чернігівщині недалеко від залізничної станції Крути, що розташована за 130 кілометрів на північний схід від Києва йшлося на історичних годинах «Герої Крут – провісники волі» та «Жменька юних сміливців», що пройшли в Новопавлівській сільській книгозбірні та Каланчацькій селищній бібліотеці.
    Там, під Крутами, добровольчий Студентський Курінь, що складався із кількох сотень юнаків: студентів Університету імені Святого Володимира, новоствореного Українського Народного Університету та гімназисти Київських гімназій, відстоював право українського народу жити у власній державі, вступивши в нерівний бій із більшовицькими військами, чисельність яких налічувала близько 5 тисяч.
     Бій тривав  п’ять годин. У полон було захоплено і потім розстріляно 28 юнаків. Ціною свого життя юні герої зупинили наступ ворога на два дні.
Уже в березні 1918 року, після підписання більшовиками Берестейської мирної угоди і з поверненням уряду УНР до Києва, за рішенням Центральної Ради було вирішено урочисто перепоховати полеглих студентів на Аскольдовій могилі у Києві. Тіла 28 вояків-студентів було перевезено до Києва, про це розповіла бібліотекар Новокиївської бібліотеки – філії під час тематичної бесіди «Під Крутами вони пішли в безсмертя».
      На Годину Пам’яті «Волі народної дзвін» запросила односельців бібліотекар Гаврилівської сільської книгозбірні. Більш ніж 70 років подвиг Героїв  Крут замовчувався, могили їх були зруйновані, але мужність і жертовність вояків закарбувалася в пам’яті народу. Прийшов час, коли День пам’яті героїв Крут почали відзначати офіційно, 29 січня 2007 року Президент України Віктор Ющенко підписав Указ “Про вшанування пам’яті героїв Крут”. 
    Виставка – реквієм «Правда про легендарний бій»  Привільська філія), літературний перегляд «Крути – бій за майбутнє» (Горьківська філія), тематична полиця «Волі народної дзвін» (Олександрівська філія) розповідають про перебіг подій починаючи з січня 1918 року, коли більшовики встановили контроль у  Харківській, Катеринославській та Полтавській губерніях та розгорнули наступ на Київ, про запеклі бої 24–27 січня 1918 року за станцію Бахмач і власне про легендарний бій під Крутами.
    Проводячи історичні аналогії  можна стверджувати – бій під Крутами  був одним із епізодів першої російсько-української війни, яка почалася в грудні 1917 року і закінчилася в березні 1918-го, кажучи сучасною мовою – гібридної війни, яку Росія розпочала проти Української народної республіки.
  Бій під Крутами став однією з основних подій національної пам’яті українського народу і справедливо відзначається на рівні з проголошенням незалежності УНР та злуки УНР і ЗУНР.
         Відділ обслуговування Каланчацької центральної бібліотеки 28 -29 січня провів заходи, присвячені Дню пам’яті героїв Крут  «Крути – героїчна мить». Мешканців громади було запрошено на перегляд документального фільму «Крути – молода кров», в якому показано хронологію цих подій.
     Бій під Крутами 29 січня 1918 року був одним з епізодів Першої російсько-української війни, яка розпочалася в грудні 1917 року і завершилася у квітні 1918-го. Стався цей бій на залізничній станції Крути, що на перегоні між Бахмачем і Ніжином. З одного боку – радянське військо, яке вело наступ на Київ з боку Бахмача і складалося з двох так званих революційних армій: перша – Єгорова і друга – Берзіна.
   Також з радянського боку брали участь бійці загону Кудинського. Загальна кількість усіх цих загонів близько 7 тис. осіб.
   З другого боку – українські війська загальною чисельністю 520 вояків, які складалися з учнів Київської юнацької військової школи ім. Б. Хмельницького та Помічного студентського куреня Січових стрільців. Останній складався зі студентів Київського університету Св. Володимира, Українського народного університету, Київської гімназії Кирила та Мефодія – 18-20-річні юнаки, учні та студенти, що здебільшого були неготовими до військових дій і мали погане обмундирування.
   Результати бою – втрати росіян – 300 осіб убитими, українців – 70-100 осіб. І затримка просування ворожої армії, що дало час українському уряду підписати  Берестейський мир.
  Бібліотекарі читального залу запросили  молодь на Інформаційну Хвилину «Пам’ятай про Крути» і провели аналогію з сучасною ситуацією  в Україні.
     Вже стало звичним порівняння українських «кіборгів» – захисників Донецького аеропорту – з героями Крут. Подібність у тому, що і тоді Україну оберігала молодь, і зараз теж.
     Згадаймо, як починалося творення українського війська у березні 2014 року – воно відбувалося «на ходу», і першими, хто відреагував на заклики держави ставати до лав, була молодь, зокрема, та, яка перебувала в загонах самооборони на Майдані, протестуючи проти злочинного режиму Януковича.
    Увазі відвідувачів була представлена  книжкова  виставка «Крути – героїчна мить», на якій зібрані матеріали, що засвідчують велич подвигу молодих патріотів.
     Герої Крут стали взірцем захисника Батьківщини – як і «кіборги» в новітній історії України.
    Трагічна загибель студентського куреня під Крутами стала символом патріотизму і жертовності в боротьбі за незалежну Україну. 
     Бережімо пам'ять про жертовність і героїзм захисників України, що полягли під Крутами, бо вони є взірцем любові до Батьківщини!



Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *