75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

13 грудня 2019 р.

Долаємо стрес разом!

      
    Чергове засідання клубу психологічної підтримки «В майбутнє з радістю» …
     У сучасному світі темп життя пришвидшився як ніколи.  Наш організм  реагує на такі серйозні зміни стресом, тож не дивно, що стрес називають хворобою 21-го століття. Для наочності звернемося до статистики. У всьому світі 77% людей регулярно відчувають фізіологічні та психологічні симптоми, пов’язані зі стресом. 54% людей зізнаються, що ця хвороба є основною причиною постійних конфліктів із близькими людьми. Кожен з нас із власного досвіду знає, як згубно може впливати стрес не тільки на наше здоров’я, працездатність, але й на стосунки з рідними та близькими. 
     То що ж таке стрес?  Як його долати? Саме ці питання обговорювалися на черговому засіданні клубу психологічної підтримки Каланчацької центральної бібліотеки «В майбутнє з радістю!» під назвою «Долаємо стрес разом».   
    Керівник клубу Світлана Харченко наголосила на тому,  що стрес – нормальна адаптивна реакція організму на зміни навколишнього середовища. Ненормальною вона стає, коли наше тіло постійно відчуває себе під загрозою – так з’являється хронічний стрес, або дистрес. Він надмірно активує гіпоталамо-гіпофізарно-надниркову залозну систему, через що підвищуються рівні гормонів кортизолу та адреналіну – а це негативно позначається на здоров’ї.
    Світлана Іванівна запропонувала учасникам засідання поділитися своїми способами боротьби зі стресом. Як з’ясувалося у кожного він свій: рибалка, праця в саду чи на городі, зміна місця перебування, в’язання, музика, контрастний душ, ритмічні прогладжування, спілкування у колі друзів. Керівник клубу запропонувала ще декілька варіантів: спілкування з природою, заняття спортом, тепла ванна й ароматерапія, улюблена книга і трав’яний чай, домашні тварини, курс масажу.
   Ведуча звернула увагу учасників засідання на те, що людина в стресовій ситуації дуже вразлива і не завжди може вчасно зорієнтуватися чим часто користуються шахраї й пройдисвіти.
     Світлана Харченко, як досвідчений психолог, відповіла на запитання присутніх, дала рекомендації з хвилюючих питань,  адресувала зацікавлених до перевірених інтернет - ресурсів.
    Ганс Сельє, видатний канадський ендокринолог австро-угорського походження, лікар, основоположник вчення про стрес, біолог зі світовим ім'ям,  якось висловився : «Стрес — це не те, що з нами трапилось, а те, як ми це сприймаємо», натякаючи на те, що люди повинні бути готові протистояти стресам і знати як побороти  їхні негативні наслідки.
    І якщо вже життя без стресу неможливе, варто навчитися відрізняти невдачу від катастрофи. Треба більше рухатися, частіше відпочивати, переважно, на природі та свіжому повітрі, займатися фізкультурою та спортом, особливо, плаванням, лижами та ковзанами. Причому не забувати хвалити самих себе за будь-які досягнення та якомога більше думати про хороше.
    Треба намагатися в усьому бачити, в першу чергу, не негативні риси чи ознаки, а позитивні, добро, красу.
     На останок Світлана Іванівна подякувала директору ЦБС Н.В. Федкевич і бібліотекарям за створені комфортні умови, О. Гавран та О. Гриценко за створення буклету про клуб «В майбутнє разом!», привітала всіх з зимовим циклом свят і побажала радості , миру, злагоди і любові у сім’ях.
    Що ж, шановні, змінюйте те, що можна змінити, та приймайте як долю те, що поки змінити неможливо і завжди пам’ятайте: коли Бог зачиняє двері, він обов’язково відчиняє вікно….

Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *