75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

7 листопада 2019 р.

Українська хата на добро багата!


    Днями відбулося чергове засідання бібліотечного об’єднання «Затишок» Привільської сільської бібліотеки-філії Каланчацької ЦБС по темі «Українська хата на добро багата» , керівник та організатор зустрічі, бібліотекар книгозбірні Алла Папко. 
    Здавалося б, стільки всього відомо про традиційну українську хату, стільки наукових та етнографічних праць написано і все ж лишається багато невідомих широкому загалу знань та фактів про житло українців.
    З метою поговорити про українську хату, поділитися спогадами дитинства, згадати рідні оселі, сімейні  традиції, батьків, бабусь та дідусів зібралися члени клубу «Затишок», що працює в  Привільській сільській бібліотеці  - філії.
     Спілкування на тему «Українська хата на добро багата»  проходило в затишній атмосфері, за горнятком чаю з печивом, настрій коливався від світлого суму за минулим, до сміху з кумедних випадків, в які втрапляли члени клубу в дитинстві.
   Згадували,  як мами вбирали хати до свят, як пильно стежили за порядком на покутті, якими гарними рушниками були вбрані образи, як підмазували печі, білили і розмальовували стіни. Адже для наших пращурів хата була не просто приміщенням, в якому проживала сім’я, це був окремий всесвіт, де народжувалися, росли, закохувалися, одружувалися, господарювали та помирали.
   Так повелося, що для українців побудувати дім означало не лише залити фундамент та викласти стіни, а й створити місце для родового гнізда, народити, виростити та виховати в ньому дітей, добрими, працьовитими та віруючими.   
   Хата для українців – справжній родинний осередок, особливий мікросвіт зі своїми традиціями, правилами і звичаями і щоб не переривався зв'язок поколінь, ці традиції і звичаї треба відроджувати, берегти і як безцінний дар,  передавати прийдешнім поколінням.
   За розмовами не помітно сплинув час, листопад нагадує про себе ранніми  сутінками. Час розходитися по рідних домівках…
   Учасники бібліотечного об’єднання щиросердно дякували своєму керівнику Аллі Вікторівні Папко за цікаве засідання, внесли пропозиції щодо наступної зустрічі.
   Нехай же кожна українська хата  буде на добро багата, на красу чудову і на добре слово!


Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *