75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

21 листопада 2019 р.

Революція Гідності: згадаймо головне …


     21 листопада  весь український народ відзначає День Гідності та Свободи. Це день знаменує початок двох революцій: Помаранчевої революції (2004 року) та Революції Гідності (2013 року). Ми думаємо про майбутнє, але, водночас, згадуємо і вшановуємо тих, хто віддав життя в боротьбі за це майбутнє. 

      Ми, українці – свідомий і відповідальний народ, здатний відстоювати свій вибір. Ми подали історичний приклад того, як солідарність, братерство і взаємоповага між сотнями тисяч людей згуртовує їх довкола спільної мети. Про це свідчать книжкові виставки «21 листопада День Гідності і Свободи»  та «Україно моя, я для тебе на світі живу» на які запросила  жителів громади Каланчацька  центральна бібліотека. Документи, представлені розповідають про протестні акції української громадськості у відповідь на рішення тодішньої влади щодо припинення курсу на євроінтеграцію та скасування процесу підготовки до підписання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. Попрання законодавчо закріплених пріоритетів зовнішньої політики України, якою власне і була Угода про асоціацію між Україною та ЄС, викликало обурення українців.
   Український народ відчув потребу в єднанні, повірив у своє майбутнє і довів, що у нації, яка вийшла на Майдан і заявила, шо спроможна на захист своєї свободи, є велике серце і високий дух, про це йшлося на  заході – історичному спогаді  «Ти у наших серцях, Україно!», що відбувся в літературно – мистецькій залі книгозбірні. Для молоді проведено Годину патріотизму  «Революція  Гідності:  згадаймо  головне …», юнаки та дівчата також переглянули документальний фільм "Жіночі обличчя революції". Передивляючись кадри кінохроніки, молоді люди  щиро плакали  та обговорювали доленосні події, дід тлися враженнями про героїв Майдану, про надії, втрати і перемоги України.
         Вже шість років відділяють нас від тих буремних подій, давно розвіявся дим над Майданом та лише зазвучать перші акорди пісні «Пливе кача…», як на очі навертаються сльози, а пам’ять повертає до трагічних і героїчних подій зими 2013-2014 років, що змінили життя всієї країни.
      Дійсно, Революція Гідності кардинально змінила напрямок розвитку держави та суспільства, згуртувала свідомих, зрілих громадян – справжніх патріотів Батьківщини. Але шанс на зміни дістався нам дорогою ціною – ціною людських втрат. Вічною раною на серці кожного українця буде пам'ять про героїв Небесної Сотні та воїнів АТО, кожен з яких віддав за свої переконання найвищу ціну – власне життя.
Чим була революція для кожного з нас? Для когось просто прогулянкою, для когось – справжньою війною. Але, беззаперечно, народ України продемонстрував свою єдність, європейськість, гідність і прагнення до свободи.
     Пригадати події, які відбувалися в країні і на Майдані Незалежності у 2013-2014 роках, розширити знання  про революцію Гідності та Свободи, усвідомити себе українцем з  почуттям особистої відповідальності за долю держави і готовністю служити Батьківщині та стати на захист державних інтересів країни запросила бібліотекар  Олександрівської  бібліотеки – філії, в стінах якої пройшла інформаційна година «Україна територія Гідності та Свободи».
      Про необхідність розвивати почуття національної самосвідомості та громадянської активності, формувати розуміння єдності і цілісності України, виховувати ціннісне ставлення до демократичних свобод, закріплених Конституцією України розповідає тематична полиця присвячена подіям на Майдані Незалежності  «Україна крізь віки і серця» оформлена  в Новокиївській  сільській бібліотеці - філії.
      У 2013-2014 роках в Україні відбулась безпрецедентна подія – народ повстав проти свавілля корумпованої влади. Внаслідок злочинного насильства влади проти громадян мирний протест перетворився на революційний рух, який призвів до корінних політичних змін, і в першу чергу змін у свідомості українців. Це підтверджує документальний калейдоскоп «Відлік нового часу», на який гостинно запросила Гаврилівська бібліотека – філія. Один з відвідувачів книгозбірні переглянувши калейдоскоп зазначив, що від  споглядання таких матеріалів приходить  усвідомлення цінності людського життя та тих складових частин, які впливають на нього, роблять його багатогранним, плідним і корисним та доводять необхідність боротьби за європейське мйбутнє.
   В Привільській та Новопавлівській сільських бібліотеках-філіях проведено для молоді патріотичні Години  "Революція Гідності: згадаймо головне", які викликали великий інтерес та жваві обговорення.
   І це справді так. Україна бажає посісти повноправне місце серед європейських народів і справедливо вважає, що має на це право. І своєю історією, і географічним розташуванням, і тим внеском, який наш народ зробив у континентальну справу впродовж багатьох віків свого існування та боротьби.
В ці дні хай єднає нас думка єдина,
Ми зло в нашім домі долали не раз.
Все треба зробить, щоб жила Україна –
  Приймаймо цей заклик, як Божий наказ! 
     Революція Гідності залишила незабутній слід в історії країни та світу,  глибокий біль в серцях українців.
    Україна заплатила й продовжує платити надзвичайно високу ціну за те, щоб Гідність була першою із чеснот українців.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *