75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

11 листопада 2019 р.

Мова – духовний скарб нації


      Наша українська мова – одна з найдавніших, найбагатших мов Європи. Вона належить до наймельодійніших мов у світі.
      День української писемності та мови відзначається  9 листопада.  Мова – це не просто засіб людського спілкування, це те, що живе в наших серцях.
    До дня української писемності та мови в книгозбірнях Каланчацької централізованої бібліотечної системи оформлено книжкові виставки, перегляди літератури та проведені масові заходи. Відзначення Дня української мови та  писемності припадає на православне свято – день вшанування преподобного Нестора-літописця.
    
     День писемності та мови в Україні не випадково відзначають у свято вшанування пам'яті автора "Повісті временних літ",  адже саме преподобного Нестора вважають "батьком української словесності". Сенсом всього його життя була книжкова справа.  
    Матеріали представлені на виставках розповідають про Нестора – літописця, адже дослідники вважають, що саме з його праці починається писемна українська мова. Нестор-літописець був священнослужителем Києво-Печерської лаври та літописцем. Його мощі досі знаходяться  в лаврських  печерах.
     Щорічно, з 1997 року у цей день, 9 листопада, відбувається урочисте покладання квітів до пам’ятника Нестора-літописця, проводиться  Всеукраїнський радіодиктант національної єдності, до якого приєднуються і українці за кордоном. Найголовніше в ньому – це і перевірка знань, а також солідарність з усіма, хто любить і шанує рідне слово та стартує конкурс Петра Яцика, в якому за першість змагаються знавці української мови з усього світу, а кількість учасників вимірюється у мільйонах. Про це свідчить література зібрана  і оформлена працівниками Каланчацької бібліотеки в інформаційну виставку «Витоки української писемності».  
    Допитливі користувачі в центральній книгозбірні з  задоволенням гортали сторінки книжок  з історії виникнення української мови, про  мовні традиції, модні тенденції її розвитку, цікаві факти про рідну мову. Наприклад, такий маловідомий факт – за кількістю орфографії українська мова перевершує навіть найскладнішу – монгольську, або те, що наша мова сформувалась ще Х-IV тисячоліттях до нашої ери. Тож походження багатьох слів слід шукати в санскриті, а не в російській, німецькій, турецькій, грецькій та інших мовах. Адже вони виникли значно пізніше за українську.
   В бібліотеці для дітей юні відвідувачі 5 – 9 класів взяли участь у Воок – форсажі «Мова, що стирає кордони».
      В Роздольненській бібліотеці – філії до свята  української мови та  писемності пройшов День чистого слова. Мета заходу –ознайомити жителів села  із скарбами рідної мови, пробудити інтерес до історичного минулого, прищепити любов і повагу до української мови.
     Бібліотекар Олена Штефлюк під час проведення заходу наголосила – мова коштовний скарб народу, який потребує шани і захисту. Особливо зважаючи на факт, що українську мову за останні 4 століття намагались вбити  134 рази!
     Багата і милозвучна наша рідна українська мова. Вона – найпрекрасніше диво, скарбниця, в якій зберігається історія нашого народу, його душа, культура. Бережімо її, плекаймо, нашу рідну мову!



Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *