75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

15 жовтня 2019 р.

Славимо наших захисників !


 Від козаків до ... сучасної армії ...
14 жовтня українці святкують одразу три свята. Перше – Свято Покрови Божої Матері, друге – День українського козацтва, третє свято – День захисника України.   
   До цих величних свят в книгозбірнях Каланчацької ЦБС проведено цикл масових заходів "Славимо українську армію, славимо наших захисників", оформлено книжково-ілюстративні виставки, перегляди, тематичні полиці. Юні відвідувачі взяли участь діалогових, ігрових заходах, які ознайомили їх з історією та патріотичними сторінками їх героїчного шліху від козаків до сучасної армії.
    Було зауважено, що Запорозька Січ майже безперервно вела важку збройну боротьбу за віру і незалежність свого народу. Очевидець того славного періоду української історії Г. Боплан писав, що, відстоюючи політичну свободу, православну віру, славні українські козаки кожний клаптик своєї землі поливали кров'ю й щедро засівали своїми кістками, водночас створюючи таких богатирів-героїв,  які викликали в сучасників неабиякий подив. Вони опанували всю Наддніпрянщину, завели тут свій соціальний і військовий лад - стали творцями нової української держави. «Де козак, там і слава!», – говорили в народі. Це істина, саме цей вислів став назвою інформаційної виставки – екскурсу розгорнутої  в літературно – мистецькій залі Каланчацької центральної бібліотеки. 
       Було зосереджена увага на тому, що феномен козацтва допоміг  українському етносу вижити в умовах не тільки відсутності власної держави, але й за часів тотального знищення всього національного, самобутнього. Український народ пам’ятаючи про надважливу роль козацтва в історії держави спорудив сотні скульптурних композицій, надгробків та пам’ятних дошок на честь видатних полководців, дипломатів та  державників козацької доби. В бронзу, граніт  і мармур одягнуті Богдан Хмельницький  і козак  Мамай, Іван Богун і козак Кривий Ріг, Іван Сірко і Кость Гордієнко, Дмитро Вишневецький і Іван Виговський, Пилип Орлик і Петро Сагайдачний, список можна продовжувати довго. Користувачі центральної бібліотеки мали нагоду до Дня українського козацтва здійснити  віртуальний огляд «Скульптурні образи  запорозьких козаків». В ньому було зібрано   кращі зразки скульптурного мистецтва, як в Україні так і за її межами і  всі вони свідчать про незламність козацького запорозького духу, який передався сучасним захисникам Вітчизни.
    Бібліотекарі звернули увагу, що образ козака, як українського лицаря і захисника рідної землі, близький кожному українцю. Таким чином, цілком логічно, що цього дня давнє героїчне минуле України поєдналося з героїчним теперішнім. Варто зауважити, що на території нашої країни споконвіків відбувалася величезна кількість воєн і збройних конфліктів. За всю історію не було ще жодного покоління українців, на чию б долю не кинула своєї зловісної тіні війна – про це йшлося на заходах, якій пройшли в книгозбірнях системи. .
     Було наголошено, що 14 жовтня українці святкують День захисника України – свято звитяги українського лицарства, а також день пам’яті та пошани всіх, хто впродовж століть боровся за державний суверенітет України.
     Нагальна потреба у такому загальнодержавному святі особливо гостро постала після російської анексії Криму та початку воєнних дій на території Донецької та Луганської областей. Про все це  відвідувачам  бібліотечних залів розповідає книжкова виставка «#Дякую Захисникам України».
    Про  безпрецедентні зразки мужності та відваги, явлені нашими солдатами на передовій новітньої російсько-української війни йшлося у відео – перегляді «Сила нескорених» що протягом дня демонструвався відвідувачам центральної бібліотеки. Документальні кадри  реальних бойових дій  не залишили байдужими нікого з користувачів  книгозбірні.
     Відвідувачі з великою пошаною пригадали імена та подвиги наших Героїв АТО, хвилиною мовчання вшанували пам'ять наших земляків Олександра Берези, Володимира Серебринського та Юрія Іржика.
     День захисника України — свято не тільки військових. Це свято нескорених, свідомих громадян, які вболівають за долю нашої країни, день усіх небайдужих, які своєю професійною діяльністю, сумлінною працею, волонтерською роботою забезпечують Україні захист — економічний, гуманітарний, інформаційний.  
     18 жовтня згідно узгодженого з навчальними закладами планом у клубі «Старшокласник» відбудеться інформаційна година «Україна – мати. Вмій її захищати» присвячена Дню захисника  та Дню козацтва, на яку бібліотека запрошує  активну молодь і бажаючих дізнатися щось цікаве з історії Батьківщини як давньої, так і новітньої.
        Інформаційна година «Мужні захисники України»  відбулася в Новокиївській  книгозбірні. Учні 9 - 11 класів з великою увагою слухали розповідь бібліотекара про воїнів АТО – ООС – новітніх  героїв нашої Батьківщини.
     До дня захисника України в Олександрівській  бібліотеці – філії увазі відвідувачів запропоновано тематичну полицю «На захисті єдиної України». Зібрані матеріали присвячені героям країни, воїнам світла  - захисникам України.
    В Гаврилівській сільській бібліотеці користувачів зацікавила книжкова виставка «Захисники України – вірні сини Батьківщини».  З кожної сторінки  на нас дивляться сміливим і безстрашним поглядом сучасні  лицарі, що мужньо боронять нас від супостата.
    Бібліотекарі Каланчацької централізованої системи надають великої ваги питанням просвітництва  і виховання, тож на  бібліотечних заходах завжди можна побачити багато дітей і молоді. Різні форми роботи забезпечують постійний інтерес до того, що відбувається в стінах книгозбірень. Заходи з нагоди Дня українського козацтва  та Дня захисника України не стали винятком.

 З Днем захисника України ! Нехай патріотизм, сила волі та незламна віра у щасливе майбутнє рідної землі стануть нашими  вірними друзями на все життя.
    Дякуємо захисникам Вітчизни! Низький уклін Вам, захисники України !!!
    Миру, добра і процвітання нашій країні!  

Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *