75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

15 жовтня 2019 р.

Козацькими стежками ...


  Степ та воля – козацька доля … 
14 жовтня православні християни святкують день Покрови Пресвятої Богородиці. У народі говорять: «Покрова накриває траву листям, землю снігом, воду – льодом, а дівчат – шлюбним вінцем». 
    Зі святом Покрови співпадає святкування Дня українського козацтва та Дня захисника України.  
    З давніх-давен Божа Матір вважалася покровителькою усього українського козацтва. На Січі запорозькі козаки збудували церкву на честь Покрова Богородиці з її іконою. Про це йшлося в історичній мандрівці «Козацькими стежками» що пройшла в Каланчацькій селищній бібліотеці. Учасники мандрів дізналися багато цікавого про звичаї українських лицарів і до речі, про те що  саме 14 жовтня, козаки збирали Велику раду, на котрій обирали гетьмана й визначалися з подальшими військовими планами.
     Певно, не знайдеться в Україні людини, яка б не знала про козаків. Образ сміливого і мужнього чоловіка, котрий захищає честь та волю нашого народу, міцно закарбувався у пам’яті поколінь, це підтверджують і матеріали книжково – тематичних виставок «Дух українського козацтва» і « Козацької слави цілюще джерело», що  оформлені в Гаврилівській та Горьківській бібліотеках- філіях.   
     Козак в українській культурі – звитяжний воїн, озброєний захисник Вітчизни, що боронить віру, гідність та звичаї усього нашого народу, це  підтвердили з великим завзяттям проведені в Роздольненській  та Новопавлівській сільських бібліотеках година – вікторина «Козацькі забави» та конкурсно – ігрова година «Береженого бог береже, а козака шабля».  
   Унікальність історії нашого народу полягає в тому, що в козаччині проявлявся потяг до волі наших предків, що повністю доводить історичний екскурс «Козацькій славі жити у віках» проведений в Новокиївській бібліотеці - філії.   
    Регулярні напади на українські землі кримських татар й турків, примушували українців боронити території. Козаки стали тою силою, яка була спроможна захистити не лише Україну, а й Польщу, Молдову, Угорщину, Австрію від загарбників. 
    Козацтво ширилося й розросталося, а постійна небезпека та ймовірність раптових військових дій загартувала й без того міцних воїнів.
    Про традиції, побут, закони, мистецтво бою, суди і загалом козацьке самоврядування йшлося у вікторині «На Запорозькій Січі», що пройшла в Привільській сільській бібліотеці. 
     Відповіді на питання можна було знайти тут же на книжковій виставці «Літописна історія України».
     В Новокиївській бібліотеці – філії до Дня українського козацтва оформлено книжкову викладку  «Козацька доба - велична сторінка історії України», проведено народознавчий екскурс «Козацькій славі жити у віках», де учні 4-5 класів взяли активну участь у вікторині «Що ти знаєш про козаків?»   переглянули відео презентацію про життя, побут, звичаї  та подвиги козаків.
    В центральній бібліотеці до уваги користувачів книжково-ілюстративна виставка - інсталяція "Козацькими стежками".
    Козацькими стежками залюбки мандрували відвідувачі книгозбірень, знайомилися з цікавими виданнями, роздивлялися фотографії, обговорювали, юні брали участь в конкурсах та вікторинах...
  

Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *