75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

30 травня 2019 р.

Бережімо природу, милуймося її красою !


       В літературно-мистецькій залі Каланчацької центральної бібліотеки проведено для молоді екологічний урок "Збереження природи на Херсонщині". Бібліотекарі Олена Гриценко та Наталя Яковлєва зауважили, що Україна – країна дивних краєвидів. Неповторності її ландшафтам додають полум’яні грона калини, стрункі тополі, жовті голівки соняхів, задумливі верби над плесами, тінисті вишневі садки, гнізда лелек на дахах сільських хат. Вся краса рідної землі всотується в людську душу з дитинства. Діти виростають, починають мандрувати і вже на власному досвіді переконаються, що кожен народ любить свою  Батьківщину, пишається нею і немає у світі нічого милішого за рідну землю.
     Далі пішла мова про рідну Херсонщину. Адже Херсонщина теж має свої неймовірні місця, які вражають красою, за для ознайомлення з ними в центральній бібліотеці в рамках циклу «7 чудес Херсонщини» пройшов  екологічний урок  "Збереження природи на Херсонщині".

     Бібліотекарі ознайомили  молодь  з виставкою "Пишаюся тобою, мій рідний край". З великою увагою і цікавістю старшокласники переглянули відео фрагменти "Чарівний край Асканія-Нова" та "Незабутній Чорноморський біосферний заповідник".             
     Дуже цікавою була розповідь про жемчужну красу перлини краю – Асканію Нову. Далеко не всі мешканці Херсонщини знають що, «Асканія Нова» - найбільший в Європі біосферний степовий резерват. Присутні дізналися, що його екосистема еталон природи сухого ковильно-типчакового степу. Він знаходиться на території Чаплинського району нашої області. Загальна площа заповідника – 33307,6 га. У тому числі: цілинного степу – 11054 га, дендрологічного парку -196,6 га, зоологічного парку 61,6 га. Заповідник започаткований поміщиком Фридрихом Фальц- Фейном на власних землях, як приватний степовий заповідник і  вже на першому етапі існування створювався як різноплановий природничий комплекс.
     Було наголошено, що Чорноморський біосферний заповідник по праву вважається одним з найважливіших куточків заповідної природи півдня України, еталоном збереження багатьох рідкісних видів рослинного та тваринного світу, епіцентром гніздових, перелітних та таких, що зупиняються на зимівлю птахів у Північному Причорномор’ї.
    Присутні дізналися, що Чорноморський біосферний заповідник простягається вздовж північного узбережжя Чорного моря від південного берега Дніпро-Бузького лиману до Тендрівської коси. Майже уся територія заповідника знаходиться у межах Голопристанського району Херсонської області, а також, частково в Очаківському районі Миколаївської області.
   Цікавою була розповідь й вчителя вищої категорії, вчителя-методиста Ніни Леонідівни Наумової.
     На закінчення старшокласники ділилися своїм баченням щодо збереження навколишнього середовища, приводили приклади, обговорювали…
     На високій патріотичній ноті закінчився бібліотечний екологічний урок, він був цікавий і корисний, молодь залишила книгозбірню збагачена новими  знаннями з історії, біології, географії та життя і діяльності видатних особистостей рідного краю.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *