75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

24 січня 2019 р.

В колі друзів


     Клуб «Спілкуймось!» святкує своє перше 10-річчя ! 
  
    В переповненому, святково вбраному залі Головного будинку культури відбулося урочисте  чудове дійство, присвячене ювілею одного з найбільш масових об'єднань за інтересами Каланчацької центральної бібліотеки – 10-річчя  бібліотечного клубу людей поважного віку «Спілкуймось!». Керівником об’єднання на громадських засадах є Тетяна Петруненко.
   Щирі, теплі вітання читацькому об’єднанню пролунали від секретаря Каланчацької селищної ради Олени Іващенко, директора бібліотеки, заслуженого працівника культури України Надії Федкевич, Голови Каланчацької районної громадської організації роботодавців підприємців та орендарів «Вільний вибір» Галини Матвієнко, художнього керівника Головного будинку культури Галини Миронюк, заслуженого працівника культури України Лідії Дем’янової  та представників дитячого благодійного фонду Євгена Рищука.  
   На свято завітали та щиросердно чудовими піснями привітали ювілярів жіночий вокальний самодіяльний народний колектив «Южаночка» Партизанського селищного будинку культури  (керівник Лідія Крайнова), жіночий вокальний колектив «Осіннє золото» (керівник Лідія Дем’янова), дуєт  Жовтневського селищного селищного будинку культури (художній керівник Віктор Дикий), драматичний колектив дитячо-юнацькорго центру «Скрепки» (керівник Наталя Походай) – юні артисти були неперевершені й навіть подарували всім учасникам свято по кусінчику українського наркотику – сала. 
    З гучними оплесками зустріли присутні на святі вітання керівника бібліотечного об’єднання місцевих літераторів «Дивослово»  Ірини Добровольської.
   А вітання працівників дитячої бібліотеки було    з чудовими весняними квітами … в січні, з пролісками, по квіточці подарували всім присутнім у залі. 

   До свята створено нарис про клуб   «В колі друзів», це 140 сторінок – розповіді, фотографії засідань, вітання…
   Свято, а це майже дві години дійства з елементами театралізації,  пройшло, як кажуть,  на одному диханні.
    В клубі, а їх постійних відвідувачів 47 чоловік, майже всі дуже талановиті. Учасники об’єднання – літератори читали вірші та гуморески, поціновувачі театру представили сценки, пролунала розповідь й про майстринь вишивки, плетіння, в’язання … 
   А щодо співу, то співати полюбляють всі, майже кожне засідання проходить з піснями. На святі співали всі учасники клубу, співав увесь зал…  Було це дуже зворушливо.
   До свята було підготовлено відео-ряди та відео-фільм про першого керівника клубу, організатора бібліотечного об’єднання «Спілкуймось!», завідуючу відділом обслуговування центральної бібліотеки Валентину Леонідівну Кучерову. Затамувавши подих, розчулившись, зі сльозами на очах переглянули цю зворушливу розповідь.
    В підготовці та проведенні ювілейного свята взяли участь всі працівники центральної бібліотеки, автор сценарію та ведуча Ольга Гавран.
     Клубу людей поважного віку «Спілкуймось!»  вже 10 років ! А як все починалося ?
З виступу директора бібліотеки Надії Федкевич: « ... Подумки перенесемося в часі у далекий 2008 рік … . 
  Спостерігаючи за нашими читачами, відвідувачами масових заходів, спілкуючись з ними – людьми поважного віку, особливо одинокими, виявилось,  що люди дуже потребують спілкування, уваги, їм хочеться поділитись багажем своїх знань, великим життєвим досвідом, хочеться знайти друзів, виговориться…
   Так виникла ідея – створити об’єднати, згуртувати цих людей, створити для них якійсь клуб за інтересами…
    Й нам вдалося ! Й ось святкуємо вже перше 10 – річчя!
  А починалося так…
  За вікном останні дні листопаду 2008 року, похмура, омита холодними дощами пізня осінь… 
     А в теплому затишному читальній залі центральної бібліотеки, серед мовчазних авторів шедеврів світового значення та скромних дописувачів, таємних спостерігачів великих і малих справ і починань  зібралися активні читачі … щоб створити об’єднання, де зустрічатися  в теплому доброзичливому колі друзів, поспілкуватись, обговорити  прочитане, події сьогодення, порадитись з різних питань, відпочити, порадитись, ознайомитися з новинками літератури й, навіть відсвяткувати свій день народження чи ювілей.
      Наші відвідувачі зацікавилися ідеєю і з наступного 2009 року запрацював клуб, і з кожним засіданням учасників клубу все більшало.   
     Адже зустрічі в колі друзів – відрада для душі.  
    Задум активістів вдався. Наших відвідувачів з кожним засіданням все більшало.
     Йшов час… Змінювалися актив клубу, плани зустрічей вдосконалювалися, з’являлися друзі, нові й нові помічники…   Клуб зацікавив, згуртував багатьох людей поважного віку селища Каланчак й, навіть, люди приїздили з деяких сіл району.  
     Першим організатором, керівником і ведучою була завідуюча відділом обслуговування центральної бібліотеки  Валентина Леонідівна Кучерова – людина дуже ерудована, талановита, добра, лагідна, світлої душі... Людина з Великої Літери!
     Валентина Леонідівна до кожного засідання готувалася заздалегідь, дуже старанно.  Переглядала купу книжок і підбирала необхідну літературу, збирала актив, до деталей обговорювали майбутнє засідання, складали сценарій чи план проведення. Запрошували гостей, прикрашали зал, оформляли виставки та перегляди, влаштовували репетиції сценок, іноді ведучими засідань були і самі активні учасники клубу.
    Йшли роки, проходили засідання і клуб «Спілкуймось!» завойовував авторитет, про нього стали говорити далеко за межами району і області, адже його робота  постійно висвітлювалася не тільки в ЗМІ, а і у всесвітній мережі інтернет на бібліотечному блозі центральної книгозбірні. Створено сторінку «Спілкуймось!». 
         Наш знаменитий земляк,  Ігор Кондратюк, телевізійний ведучий, телевізійний і музичний продюсер, шоумен - у дописі про одне з наших засідань "Народна пісня - диво-дивне !" написав відгук: «… Надзвичайно сподобався  Ваш  блог, нехай процвітають традиції,  обряди та культурні  вподобання  нашої  нації, адже  саме це  робить  нас українцями.
                                       Народна пісня - диво-дивне,
                                       із звідусіль лунають  почуття,
                                       щось несказанне, щось таке таємне,
                                       ніби бурлить в моїй душі наше життя».
    Сьогодні поспішають люди в бібліотеку – в залі, як кажуть в народі, нема де яблуку впасти – зате тепло від дружніх відносин,  цікаво, весело.  Як на свято, на засідання поспішають його учасники, адже зустріч друзів – відрада для душі… Є бажання розширити читальний зал, збільшити  площу!
     Та час невблаганний і один із ясних серпневих днів для бібліотекарів та учасників клубу став сумним і похмурим, не стало керівника клубу Валентини Леонідівни Кучерової. Її світла душа відлетіла у вічність.
     Але життя не стоїть на місці…
     Склалося так, що знайшлася людина, яка зуміла підхопити добру справу Валентини Леонідівни й очолити клуб. Й тією людиною є Тетяна Дмитрівна Петруненко. Й вже п’ять років  поспіль вже з Тетяною Дмитрівною клуб «Спілкуймось!» активно працює, проводяться засідання, заходи, зустрічі, подорожі, свята.
    Яких тільки засідань немає – зустрічі з цікавими людьми, з поетами та письменниками, літературні посиденьки, зустрічі з народними умільцями, тематичні засідання, майстер-класи, святкування днів народження та ювілеїв його учасників, й навіть, екологічний десант та свята гумору.
   А ще серед учасників клубу виявилося багато дуже талановитих людей… Літераторів, народних умільців! Зустрічі, виставки, презентації, майстер - класи ...
    Сьогодні це велика дружна родина. Згуртована. Весела. Талановита !
    Сьогодні постійних відвідувачів  47 чоловік,  проведено 144 засідання..."
          Шановні учасники бібліотечного об'єднання ! Від щирого серця вітаємо вас  з чудовим святом – першим 10-річчям  ! 
     Нехай міцним буде ваше здоров’я,  світлим небо над головою, чистим буде повітря, тепло буде в ваших домівках, благополуччя буде в ваших сім’ях, добробут буде в родинах!
    Нехай панує щирість, достаток, любов, злагода!
    Нових змістовних засідань, нових цікавих зустрічей, нових вірних друзів!
    Нехай не міліє криниця ваших талантів та добрих починань!
    Зі святом, дорогі наші відвідувачі !!!
    А щоб було не тільки тепло на душі, весело, гарно, а й  солодко – Надія Василівна подарувала  учасникам клубу смачні ювілейні смаколики! 
  Смаколики були дуже доречними, адже після урочистостей всіх запросили на  святковий фуршет...

Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *