75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

10 січня 2018 р.

Немає переводу добрим звичаям народу


«Добрий день Вам, добрі люди!
Нехай щастя Вам прибуде!
Дуже рада Вас вітати, 
Поздоровити зі святом!...»   
    Таким привітальними словами керівник читацького об'єднання людей поважного віку,  ведуча заходу Тетяна Петруненко розпочала  свято Різдва у літературно-мистецькій залі Каланчацької центральної бібліотеки.
    Тетяна Дмитрівна наголосила, що Різдво – найдивовижніше і найулюбленіше свято в усьому світі. Це свято приходить до людей морозної ночі у світлі небесних зірок. Вся Україна святкує Різдво Христове, або, як кажуть, Коляду. Діти гурбою ходять по знайомих, сусідах і хрещених та співають господарям колядки, тим самим віншують кожному гарної щасливої долі. 

     Свято української Коляди відзначається впродовж двох тижнів – із 7 по 19 січня. Це період так званого зимового повороту сонця. В народі казали: «Сонце на літо, а зима на мороз». Колядників частували солодощами та вручали подарунки.
     Ми, українці, найбільше очікуємо його приходу. Це чудове свято, в якому з'єдналися християнські традиції з обрядовістю язичництва. Саме така єдність зробила це свято справді народним, веселим, таким, що запам'ятовується надовго.   Воно приносить нам тепло і радість у кожну родину. Радість, яка триває вже понад два тисячоліття і пригадує нам втілення  Господнє – Його Різдво».
    Згідно з давньою українською народною традицією Свята Вечеря у переддень Різдва збирає за столом усю велику родину. З метою дотримання традицій активісти бібліотеки, учасники клубу „Спілкуймось!” на чолі з керівником Тетяною Петруненко  влаштували різдвяні посиденьки під назвою «Від зірниці до зірниці хай лунають вечорниці»   
    Все підкреслювало урочистість свята - це  інформаційна  книжкова виставка «Різдвяні і новорічні свята. У чому їхня суть?», гарно оформлена святкова світлиця, ялинка, на столах - різдвяні страви, веселий, святковий настрій у всіх присутніх… 
    Й далі, з розповіді ведучої присутні дізналися про традиції свята, які саме колядки слід виконувати, а які вірші-пісні взагалі не можна відносити до колядок. Вона наголосила, що Різдво Христове — це велике свято, яке займає чільне місце у кожній родині. Його шанують і дорослі, і діти. Особливо трепетно до Різдва ставляться люди старшого віку, для яких це свято — зустріч з дитинством, багатими традиціями свого родоводу.
     З великим запалом та задоволенням учасники клубу взяли участь у веселих конкурсах та різдвяній вікторині, згадали про  три найяскравіші православні свята січня, про місце і час народження Ісуса Христа та що таке Вертеп. Виявилося, наші відвідувачі добре знають і шанують звичаї наших дідів і прадідів. 
    На різдвяних посиденьках чого тільки не було, це – кутя, вареники, млинці, духмяний чай  з цукерками та печивом, виготовлені самими учасниками, а ще привітальні різдвяні віншування. Присутні на святі були дуже активними. Вони виконували щедрівки, колядки та співали українські пісні. Колядки, щедрівки та віршовані побажання налаштували учасників посиденьок на здійснення задумів і мрій у новому  році.
    Масу позитивних емоцій і задоволення отримали присутні від новорічного ворожіння. Відриваючи пелюстки у ромашки, вони виконували завдання, які були написані на зворотному боці кожної пелюстки та одержували цікаві призи з сюрпризами.
    Свято пролетіло непомітно, бо наповнене було увагою і теплом, цікавим спілкуванням та частуванням. Учасники зустрічі дякували бібліотекарям та один одного за прекрасний вечір і бажали один одному добра, миру у серцях, душах, спокою, усіх благ та Божого благословення.
     Нового життя – успішного, щасливого, побажала всім присутнім ведуча.
Повчальне та  веселе свято вразило та залишило всім чудовий настрій та щирі святкові усмішки.



Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *