75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

30 січня 2018 р.

Волі народної дзвін

                                     
         Молодь вшанувала  пам'ять героїв Крут. 
         Для українського народу бій під Крутами, який відбувся 100 років тому, став символом героїзму та самопожертви молодого покоління в боротьбі за незалежність.
     До вікопомної події актив, керівник бібліотечного об'єднання Каланчацької центральної бібліотеки «Старшокласник» , бібліотекар Ольга Качур та бібліотекар Олена Гриценко підготували та провели для молоді історико-патріотичну годину  «Волі народної дзвін».
   У вступному слові до заходу бібліотекарі  зосередили увагу присутніх на історичному значенні подвигу Героїв Крут, а далі, пішла розповідь про те, що відбулося 100 років тому 29 січня 1918 року.  Викладання історичних подій перепліталося  переглядом відео-роліків, уривками з хроніки «Злука», представлено слайдову презентацію «Пам'ятай про Крути», ознайомлено з книжками, що розповідають про ці героїчні події.  
   Молоді люди, майбутні призовники, дізналися, що українські студенти-вояки у бою під Крутами ціною власного життя зупинили переважаючого за чисельністю та озброєнням ворога – більшовицьку армію, яка фактично наступала на українську державність. Серед приблизно 70-100 загиблих українських воїнів – 37–39 вбитих у бою та розстріляних студентів i гімназистів.
    Учасники заходу довідалися, що бій під Крутами став успішною оборонною операцією, оскільки зупинив ворога на кілька днів. Це дало змогу представникам Української Народної Республіки підписати Брестський мирний договір із країнами Четверного союзу. Незалежність Української Народної Республіки довелося захищати від російської військової агресії, ворогові протистояли молоді добровольці, сміливість та жертовність учасників бою зробила їх прикладом для майбутніх поколінь захисників України.
   Керівник читацького об'єднання зауважила, що з Героями Крут порівнюють захисників Донецького аеропорту в теперішній російсько-українській війні. Тому Героїв Крут  можна сміливо назвати першими кіборгами.
     «Старшокласники» дізналися, що 29 січня 1918 року на залiзничнiй платформі в Крутах перебувало до 520 українських воякiв, юнакiв і студентiв, озброєних 16 кулеметами та однією гарматою. Росіяни вдесятеро переважали, мали бронепотяг та артилерію.
    Військами УНР під Крутами командував Аверкій Гончаренко. Завдяки вигідній позиції і героїзму українцям вдалося стримати наступ до темряви, але під тиском ворога українські бійці організовано відступили до ешелонів і вирушили в бік Києва, руйнуючи за собою залізничні колії. Одна студентська чота – 27 хлопців, заблукавши у темряві, повернулися до станції Крути, яка на той час уже була зайнята більшовиками. Вони потрапили в полон. Хлопців катували, а потім стратили. Згодом майже всіх героїв поховали на Аскольдовій могилі у Києві.
     Бій під Крутами увійшов в українську історію і став символічною подією через тих, хто там загинув. Пам’ять про відомих молодих людей була принесена у Київ. Дуже велике символічне значення мав похорон крутянців  19 березня 1918 року, тому що в цей день знімали з будинку Центральної  Ради російський герб – двоголового орла.
    Бібліотекар Ольга Качур зауважила, що поховання стало символом жертовної боротьби, на ньому було присутнє вище державне керівництво, зокрема, Михайло Грушевський.  Виголошували сильні промови. Цим було закладено підвалини міфу-символу.
    Для кращого сприйняття  інформації  у літературно-мистецькій залі  центральної бібліотеки оформлено тематичну  книжкову виставку «Великі події минулого. Крути-1918рік» .
    До уваги відвідувачів центральної бібліотеки слайдова презентація «Пам'ятай про Крути»,  відеокліпи та фільми про тогочасні події.
    До вшанування пам'яті Герої Крут долучилися й бібліотеки – філії. Для відвідувачів сільських філій оформлені книжкові виставки та тематичні полиці «Крути: мужність і посвята», «Крути: трагедія, подвиг, пам'ять», перегляд літератури «Навіки молоді – Герої Крут».
    Користувачів сільських книгозбірень запросили  до участі в проведені масових заходів, зокрема відбулися: екскурс в минуле «Легендарний бій під Крутами», патріотичні години «Юні оборонці Батьківщини», «Герої Крут - для нащадків взірець»,  історична година «Крути – наша слава, наша історія», година скорботи «Крути: і сум, і біль, і вічна слава»,  година пам'яті «Пам'ятаймо Героїв Крут», уроки мужності «Неоціненний урок історії Героїв Крут», «Бій під Крутами - бій за майбутнє та символ патріотизму й самопожертви української молоді у боротьбі за українську державність».        
      Ми вшановуємо сьогодні пам'ять й тих бійців, котрі встали на захист України, як і 100 років тому. Дуже важливо пам'ятати ті події, виносити з них уроки і висновки, аби в майбутньому не було таких трагічних випадків, і одночасно пам'ятати, що єдиним правильним вибором для нас усіх є захист Батьківщини.
СЛАВА УКРАЇНІ!
ГЕРОЯМ СЛАВА!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *