75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

23 травня 2017 р.

Дні Європи в Каланчацькій бібліотеці.


   Усміхнись нам, Європо!
       Два дні поспіль Каланчацька бібліотека знайомила своїх відвідувачів з цінностями, інституціями, символікою, політичним та економічним устроєм, життєвими постулатами Європейського Союзу – сім’єю демократичних європейських держав.
   У відповідності до плану впровадження проекту «Erasmuc +» Жан Моне «Все про Європейський Союз: слухай, читай, дізнавайся в Пунктах  Європейської інформації в бібліотеках», який Каланчацька бібліотека виграла у березні минулого року, в центральній бібліотеці проведені цікаві пізнавальні заходи.


   До послуг відвідувачів постійно-діючі інформаційні зони «Все про Європу», де представлені тематична та художня література, буклети, пам’ятки, списки сайтів, закладки, інформація на електронних носіях про Європейський Союз та країни Європи. Оформлена нова виставка «Крокуємо у Європейський Союз» та інформаційний стенд «Запрошує Пункт Європейської інформації».
   До свята Європи було підготовлено відео-презентацію –подорож «Країнами Європейської Спільноти», яку залюбки переглянули молодь, старшокласники Каланчацьких ЗОШ № 1 та № 2, вчителі, люди поважного віку, активні читачі книгозбірні… 
  Бібліотекар літературно-мистецької зали Наталя Яковлєва розповіла присутнім що відправною точкою на шляху до встановлення Дня Європи вважається Декларація Шумана. 9 травня 1950 року в Парижі міністр закордонних справ Франції Робер Шуман закликав Францію, Німеччину та інші європейські країни об’єднати їхні вугільну та сталеливарну галузі промисловості (основи нарощування військової техніки) та віддати їх в управління нової наднаціональної структури. Це стало «наріжним каменем Європейської федерації». Завдяки об’єднанню економічних зусиль і розподілу досягнутих результатів європейські країни уникнули накопичення військової могутності одна проти одної, що і забезпечило мир в Європі. 
Три з половиною десятиліття тому на Міланському саміті 1985 лідери ЄС вирішили увічнити день проголошення Декларації Шумана та постановили щорічно відзначати «День Європи».
У День Європи жителі України відзначають день спільних цінностей, спільної історії всіх націй континенту.
  Бібліотекар повідомила, що центром Європи є саме Україна, адже у 1887 році в Закарпатті (яке тоді перебувало у складі Австро-Угорщини) у Верхнетісянській улоговині на правому березі Тиси було встановлено двометровий геодезичний знак, що позначає географічний центр Європи.
   Юнаків та дівчат зацікавила гра – подорож «Мандруємо країнами Євросоюзу!», яку уміло провела завідуюча відділом обслуговування центральної бібліотеки Олена Гриценко.
   Учні старших класів Каланчацької ЗОШ №1 взяли активну участь в Годині роздумів та бажань «Усміхнись нам, Європо!». Залюбки ознайомилися з символікою Європейського Союзу – прапором та прослухали Гімн.
   Дуже доречним був інформаційний огляд інтернет – ресурсів «В допомогу тобі, майбутній студенте!». Молодь отримала пам’ятки – списки сайтів «Навчаємось в країнах Європи».
    Заходи дуже сподобалися відвідувачам, особливо молоді. Вони забажали сфотографуватися на пам'ять.



Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *