75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

1 березня 2017 р.

Різдвяно – новорічні дзвони…

  
   З-поміж багатьох сучасних свят Новий рік та Різдво Христове є найулюбленішими, обіцяють зустрічі з новим, цікавим, таємничим,  загадковим…
  Новий рік та Різдво  Христове  – це завжди народження світлої надії на нове,  все краще, на здійснення найбільш заповітних мрій і помислів. Можливо, тому що чимось таємничим, ці свята дають надію, що прийдешній час буде кращим…     
    Нехай цьогорічне  Різдво стане початком нової щасливої дороги в новий 2017 щасливий рік.
    Читацькі об’єднання місцевих літераторів  «Дивослово» іта людей поважного віку «Спілкуймось!» спільно підготували для своїх одноклубників цікаву виставу за творами українських письменників про традиції і звичаї святкування новорічно–різдвяних свят в Україні.
   Було запропоновано всім учасникам заходу разом поринути у атмосферу приємно-святкових  спогадів.   
   Ведучі святкового дійства Тетяна Петруненко та Любов Радіонова – активні учасники  обох бібліотечних об’єднань майстерно впоралися зі своїми ролями.
 У вступному слові до заходу вони зауважили, що світогляді наших предків Новий рік, як межа, що відокремлює старе від нового, вмираюче від ще ненародженого, вважався своєрідним порталом у майбутнє.
   Від поведінки людини напередодні свята, її слів та моральності вчинків, від обрядових дій залежало життя у наступному році. З часом переважна більшість населення забула традиції предків. За останні двадцять років у святкову культуру українців увійшли окремі елементи масової культури, обрядовості західноєвропейських і східних народів. Та навіть сьогодні, коли головними учасниками новорічних святкувань стали телевізор, спиртні напої та наїдки, українці все одно намагаються додати до новорічного застілля певні ритуали. Вилучення сакрального, духовного зі сфери сучасної святково-обрядової культури в Україні перетворює їх на низку видовищ, розваг, що змінюються у календарній послідовності, залишаючи своїм учасникам лише синдром святкової втоми...   
    Можливо, варто знову згадати про історію та походження свят, народні традиції, їх відзначення?
  Тетяна  Петруненко та Любов Радіонова задавши загальний  піднесений настрій.
 Виконавиці ролей подруг, що завітали на гостину Раїса Глушко, Валентина  Данько та господиня Ірина Добровольська були органічні і щирі у своїй грі.
. Оплески заслужив своєю акторською майстерністю виконавець ролі сина -  Іванко Сорокін, талановитий, органічний, чарівливий хлопчик, вже не раз радував нас своїми талантами.
   Святкового настрою додали співачки  Лідія Крайнова  та  Лариса Бруяко – учасники самодіяльного народного жіночого вокального ансамблю «Южаночка» Партизанського селищного будинку культури, які гарно і чуттєво, з запалом і душевністю виконували  різдвяні колядки «Добрий вечір тобі, пане господарю», «Нова радість стала», «Ісус народився», «Новорічна вітальна» та інші.
   У теплій ,затишній, сімейній атмосфері , учасники театралізованого дійства разом  молилися і співали,  колядували, щедрували, говорили про святих Меланію та Василя, ділилися характерними дівочими гаданнями, згадували, як святкують свята в різних регіонах України…
   Не помітно промайнули дві години…
Хороший і потрібний захід, учасники подарували гарний настрій своїм глядачам і разом поринули в атмосферу приємних спогадів дитинства.
Новий рік повний сил і наснаги ступає впевненим кроком у майбутнє і ми разом з ним впевнено йдемо до втілення своїх планів і задумів.
  А ведучі звернулися до присутніх на святі: «Вітаємо Всіх з Різдвом Христовим! Нехай Новорічні та Різдвячні свята будуть  радісними, веселими, щасливими ! Нехай кожна родина збереться разом, за одним столом біля ялинки і в благополуччі, в мирі славить  Добру Новину.  
  Щиро зичимо вам, дорогі друзі, колеги, односельці  – щастя, добра і злагоди. Нехай осяйна різдвяна зоря об’єднає усіх нас – і тих, хто зустрічає ці свята в дружньому сімейному колі, і тих, хто знаходиться далеко від рідної домівки, – чистим світлом незгасних людських чеснот та цінностей.
   Нехай в кожній родині панує мир і спокій, тепло, добро,  взаєморозуміння, радість, здоров’я та достаток, щастя та любов!
  Будьмо оптимістами, будьмо будівничими добрих справ на користь Україні!


Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *