75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

13 жовтня 2016 р.

Нове в законодавстві України – відвідувачам бібліотеки !


    Нове в законодавстві України:  у питаннях та відповідях…
    Чергове засідання читацького об’єднання людей поважного віку «Спілкуймось!»  було присвячене дуже важливим на сьогоднішній день питанням – новому в законодавстві України щодо призначення чи перепризначення субсидій та утворення територіальних громад в нашому Каланчацькому районі.
   Позаплановий захід проведено за ініціативи керівника клубу людей поважного віку центральної районної бібліотеки «Спілкуймось!» Тетяни Петруненко, яка й відкрила засідання.
      Тетяна Дмитрівна ознайомила присутніх з планом його проведення та представила гостей заходу.

   На зустріч з відвідувачами бібліотеки прийшли Голова районної державної адміністрації Ганна Загорулько, керівник управління соціального захисту населення Вікторія Рильська, секретар Каланчацької селищної ради Світлана Харченко.
   Першим було обговорено питання нарахування субсидій. Це питання  просто, дохідливо висвітлила керівник управління соціального захисту населення Вікторія Рильська. Вікторія Володимирівна  розвіяла міфи, ажіотаж навколо питання нарахування субсидій. Вона детально зупинилася на факторах, які впливають на зміну нарахувань по  субсидіям. Це – зміні в складі сім’ї, великі придбання, понад 30 тисяч гривень та інші великі фінансові надходження. 
    Вікторія Рильська зауважила, що при нарахуванні субсидій здійснюється індивідуальний підхід. Кожна сім’я, кожний суб’єкт, кожна заявка обраховується індивідуально, враховуються всі дані, всі складові нарахування виплат.
   Підчас обговорення виникли питання нарахування субсидій жителям громади, які користуються певними пільгами. Вона розповіла, як раціонально обрати найбільш приємніший варіант пільг та дотацій.
   Учасників заходу зацікавило питання надання субсидій на оплату площі будинку чи квартири понад існуючої затвердженої норми. В цьому  випадку потрібно звертатися з листом на комісію районної державної адміністрації, яка опікується вирішенням цих питань.
   А ще керівник управління соціального захисту звернула увагу присутніх на можливість при потребі вирішення якогось важливого питання поза компетенцією районного управління –потрібно звернутись на урядову гарячу лінію.
    Вона навела конкретні приклади, як нараховуються субсидії одиноким пенсіонерам, родині з двох пенсіонерів…
    Вікторія Володимирів повідомила також,що  в залі обслуговування відвідувачів управління ведеться відео нагляд.
    Управління  соціального захисту населення завжди готове до співпраці, працівники уважні до відвідувачів, роз’яснять, проконсультують,  допоможуть, тож закликала всіх без зволікань звертатись по допомогу та оформляти субсидії та інші соціальні виплати.
     Сьогодні жителів району дуже хвилює питання децентралізації та утворення територіальних громад.
     Як проводитиметься територіальна реформа в нашому районі висвітлила голова районної державної адміністрації Ганна Загорулько.
     Ганна Іванівна повідомила, що на території Каланчацького району утворюються дві об’єднані територіальні громади – Каланчацька та Мирненська. В громади об’єднуються села, що межують між собою. В Каланчацьку територіальну об’єднану  громаду входять  населені пункти селищних та сільських рад:  Каланчацької, Новопавлівської, Новокиївської, Гаврилівської, Олександрівської, Роздольненскої, Привільскої, а в Мирненську  територіальну об´єднану громаду увійдуть села Мирненської селищної та Преоблаженської (Червоно-Чабанської) сільської рад.

  Вибори в місцеві новоутворені громади відбудуться відповідно 11 грудня та 18 грудня 2016 року. Жителі громад обиратимуть голів, депутатів об’єднаних територіальних громад та в кожному селі –сільських старост.
    Населені пункти Новоолександрівськоі, Олексіївської та Хорлівської  сільських рад не дали згоду приєднатись до жодної з новоутворених  громад. Що чекає ці населені пункти ?
   Ганна Іванівна зупинилася на існуванні та перспективах розвитку  громад, зокрема на їхній інфраструктурі. Вона детально розповіла учасникам зустрічі про планування фінансування на 2017 рік, надходження субвенцій з державного бюджету на освіту та медицину.
  Присутніх на заході хвилювало питання медичного обслуговування Голова районної державної адміністрації заспокоїла  учасників зустрічі, що центр первинної санітарної допомоги залишиться без змін, районна лікарня існуватиме, поки існуватиме район. В той же час, Ганна Іванівна повідомила, що райони будуть укрупнені, на території області залишиться тільки три райони.
   Ганна Іванівна відповіла на численні запитання присутніх у залі, всі отримали вичерпні відповіді.
   Далі ведуча заходу, керівник читацького об’єднання людей поважного віку Тетяна Петруненко надала слово секретарю Каланчацької селищної ради Світлані Харченко.
      Світлана Іванівна розповіла присутнім про утворення Каланчацької територіальної громади, як вона буде сформована, про вибори Каланчацького Голови територіальної громади, депутатів, сільських старост.  Вона зупинилася на строках та порядку проведення виборчої компанії.
   Секретар Каланчацької селищної ради зауважила, що до територіальної  об’єднаної громади обиратимуть 26 депутатів: 16 в смт Каланчак та 10 в інших населених пунктах – в залежності від кількості населення.
   Світлана Іванівна звернула увагу учасників заходу на важливості обрання нових депутатів – знаючих,  високоосвічених, відповідальних, обізнаних з проблемами населених пунктів та з баченням їх вирішення, які б вболівали за стан розвитку громади, покращення життя односельців, створення робочих місць, благоустрою селища та сіл,  розвитку інфраструктури громади.
   Члени клубу цікавилися щодо термінів подання документів в кандидати на посаду голови та депутатів територіальної об’єднаної громади, хто подає – партії чи методом самовисування ?
   Учасники об’єднання «Спілкуймось!» - люди поважного віку й не у всіх добре зі здоров’ям, тому виникло питання голосування на дому чи за іншим місцем перебування. Світлана Іванівна повідомила, що у кого існує проблема пересування чи інші обмежені можливості, передбачене голосування за місцем їхнього перебування. Для цього потрібно до 05 грудня 2016 року взяти довідку в лікарні та здати в дільничну комісію.
    Присутні були дуже активними, виникало багато питань, зокрема цікавилися повноваженнями сільських старост, інші загальні питання, які турбують жителів  селища та району.
    Зустріч пройшла корисно, цікаво, змістовно, як кажуть в народі, «на одному диханні».
   Щиро дякуємо керівникам району та селища за дуже корисну зустріч та вичерпні відповіді на всі питання, що хвилюють жителів нашої громади. 
   

     

Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *