75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

7 вересня 2016 р.

А книга наша ожива ...


   Новий інноваційний проект Каланчацької ЦБС !
   Каланчацький ББК – театр «Living books» пропагує книгу, просуває українську класику, кращі зразки світової літератури та наш український фольклор !                    Каланчацька центральна районна бібліотека представила на Х ювілейний обласний фестиваль  «Бібліотечна палітра Херсонщини – 2016» інноваційний творчий проект «Популяризація літератури засобами театралізації –
Каланчацький  ББК-театр «Living books» для участі в номінації «Краща бібліотечна практика: центральна районна бібліотека».    


         
    Головною метою та завданням творчого інноваційного проекту є популяризація літератури засобами театралізації, просування  сучасної української літератури,  кращих зразків світової класики, створення привабливості бібліотеки, ознайомлення відвідувачів книгозбірні з її потенціалом, активна популяризація читання, залучення нових користувачів –  це процес багатоаспектний,  направлений на розширення читацької активності, підняття іміджу .

    Для наших користувачів книжка – це спосіб самопізнання, національного самоусвідомлення, естетичного та соціального розвитку особистості, творчої насолоди…

  Для бібліотекарів – постійне фахове вдосконалення та пошук нових ефективних форм популяризації літератури. Застосовуються різні форми подачі, зокрема – ігрові та театралізовані.
  Багато століть театральне мистецтво й, навіть, самодіяльне, не втрачає своєї популярності, а навпаки розвивається і приносить нам радість, задоволення, свято для душі… Ми впровадили цей жанр мистецтва для популяризації художніх творів.
 Щоб крае та змістовніше донести до читачів безмежнй спектр інформації, різнобарв’я літературних творів, красу художніх образів, бібліотекарі часто самі перевтілюються в літературних героїв, іноді залучають й актив книгозбірні. Цей напрямок роботи дуже цікавий, має виключно важливе етичне і художнє значення, несе струмінь позитиву, добра, гуманізму та гумору, сприяє розширенню кругозору відвідувачів, згуртовує колектив, приносить незабутні хвилини творчості, згуртованості, єднання. 
 Цільовою аудиторією проекту є  всі учасники масових заходів, насамперед відвідувачі, які не є користувачами книгозбірні, а також місцеві літератори, учасники читацьких об’єднань  «Дивослово»  та «Спілкуймось!»,  вчителі – філологи  Каланчацьких ЗОШ № 1 та № 2, запрошуються також й пересічні жителі громади – всі бажаючі долучитись до літературної театралізації – переглянути літературні вистави, інсценівки, чи самому спробувати свої театральні здібності.
    Зміст інноваційної діяльності творчого проекту являє собою створення та активна робота літературного театру.  
    Каланчацький  ББК театр  «Living books» здійснює театралізацію літературних  творів,  уривків з творчих надбань, проведення масових заходів з елементами театралізації …  
    При виборі репертуару ББК театру «Living books» до уваги беруться  визначні дати і віхи        українського  літературного  життя,  цікаві традиції  народу,  які  є першоосновою української ментальності.
      В репертуарі  театру українська література, російська та світова класика, твори  письменників – ювілярів  та  класичний і сучасний веселий гумор.
     Твори світової класики – улюблені твори наших користувачів.
     Так, протягом останнього часу, інсценовані твори Т.Г.Шевченка, І.Я.Франка, Лесі Українки, Ліни Костенко, І.С.Нечуя-Левицького,  М.Старицького, М.В.Гоголя,  Ільфа і Петрова, українські народні казки та інші.   
     На час репетицій і прем’єр бібліотекарі стають режисерами – постановниками, декораторами, реквізиторами, костюмерами, гримерами, лицедіями...
   Відтворюючи художні образи, кожного разу, з кожним новою виставою, новою харизматичною роллю народжуються нові й нові знахідки, свіже, цікаве перевтілення, яке заворожує, полонить душу, запрошує знов й знов зазирнути в сам художній твір, посмакувати талановитим письменницьким словом…
    Зацікавила та здобула у відвідувачів визнання цікава, романтична, зворушлива, захоплююча театралізована постановка  «Музи Великого Кобзаря» за життєвим та творчим шляхом Т.Г.Шевченка.  
 
 Перед глядачами предстали дитинство, юнь, зрілі роки…
Далі сторінка за сторінкою відкривались відомі та маловідомі факти життя Тараса Григоровича, його таємний ліричний світ краси почуттів… Перед учасниками вечора предстали і самі Музи – кохані жінки Великого Кобзаря.
Театралізоване літературне дійство, пройшло, як кажуть, на одному диханні, зворушило, зачепило за живе, змусило замислитись, згадати своє кохання …,  й зацікавило заново перечитати літературну спадщину Великого  Кобзаря.
 145 - річницю від Дня народження Лесі Українки відзначили  літературним дійством  "Щирими цими словами…»
 Леся Українка була представлена  глядачам  у художніх  образах, як  велика, всеперемагаюча  сила, незламна мужність, боротьба за життя, за волю, за щастя...   
     До  160 – річчя з Дня народження  та 100 -    рііччя з Дня смерті Івана Яковича Франка  підготовлено театралізоване дійство  «Тричі йому являлася любов…»

Дебютною ББК театру була вистава „Ніч перед Різдвом, або здрастуй,  1 апреля !”   до дня  народження  М.В.Гоголя.  


    Вона стала основою якої  стала інсценізація творів цього геніального і загадково – фантасмагоричного літератора.  
 Бібліотекарі, як справжні професійні актори, майстерно зіграли Красуню Оксану й Парубка Вакулу, Несравненную Солоху, Хіврю та Дяка, а Чортик був взагалі неперевершений…
    Глядачі пильно вдивлялися в ці неповторні образи, в гру наших  «акторів» - милувалися та висловили бажання переглянути виставу знов й знов, й звичайно ж, перечитати твори великого письменника.
 
 Відвідувачі бібліотеки побачили  й фольклорну виставу „Дай, Андрію, знати, яку долю ждати”. У виставі, як і у житті переплелися сміх і сльози, надії і тривоги, розчарування і сподівання на краще, а домінувала віра у щасливу  зорю. А ще лунали щирі українські  пісні, жартівливі, повчальні  й  сумні у виконанні наших друзів – хору ветеранів Преображенського СБК.
    Наш театр запропонував увазі своїх відвідувачів  й виставу „Проня  Прокопівна  в  режимі  On - line”…

Чудовим було літературне дійство за романом  І. Ільфа та Є. Петрова «12 стільців»…  
«Остап Бендер» разом з «Елочкою - Людожеркою, Фімочкою та Мадам Грицецуєвою», при допомозі бібліотекарів на Святі Гумору «12 стульев или Дело было в Каланчаке» майже дві години тримали глядачів в зачарованому полоні гумору, конкурсів, розваг …
    Крім отриманої насоди від літературного дійства, глядачі змагались в знанні творів світової класики, кмітливості, винахідливості, почутті гумору й отримали гарні сувеніри та смаколики.  

  А  Першого квітня  цього року в бібліотеці відбулося велике театралізоване свято – неймовірне викрадення – захоплююча детективна історія, в розслідуванні якої взяли участь детективи – професіонали, тобто бібліотекарі  …
     Театралізоване дійство відбувається в школі детективів містера Шерлока Холмса … Поважні господині – Місіс Хатсон та  Міс Марпл разом з ведучою -консультантом  влаштовували цікаві та смішні гумористичні конкурси та  ігри, розіграші та сюрпризи. 
   На свято завітала й Несравненная Солоха, яка представилася,  як  міс Соланж…   
      Зачарували й нові «герої»  - Ліса – Аліса та Кіт – Базиліо влаштовують захоплюючу сценку, майже за казкою, навіть емоційніше та цікавіше…
      В літературному театрі беруть участь майже всі працівники бібліотеки, грають різні ролі  й виходить у всіх це дуже майстерно, майже професійно !
     Партнерами в реалізації проекту є активні користувачі бібліотеки, учасники читацьких об’єднань любителів та шанувальників літературного слова  «Дивослово» та людей поважного віку «Спілкуймось!», жіночий вокальний ансамбль «Южаночка» Партизанського селищного будинку культури, хор та ансамбль «ХТО» Преображенського селищного будинку культури, жіночій вокальний ансамбль «Осіннє золото» Територіального центру обслуговування одиноких громадян.
      Результатами впровадження  проекту можна лише пишатися.  Багато простих пересічних жителів громади чи відвідувачів заходів та учасників бібліотечних об’єднань за інтересами перетворилися на активних та постійних користувачів.
  Багато відвідувачів стали активними помічниками та друзями нашої книгозбірні. Й самі пропонують брати участь в театралізації заходів.
 Заглянемо в наш літературно – мистецький зал… Тут на полицях чекають на свого читача, глядача  чудові твори українських  та світових класиків, цікава сучасна література, фольклор … Чекають на театралізацію …
 Розкриємо наші книжки, погортаємо сторінки, пірнемо в неповторний світ літератури й театралізуватимемо нові й нові твори, цікаві теми, запрошуємо здійснити з нами цікаву емоційно-позитивну подорож в часі…


Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *