75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

28 вересня 2016 р.

Розповідаємо про трагедію Бабиного Яру …


    Тут стогнуть душі невинно страчених …

    В бібліотеках Каланчацької централізованої бібліотечної системи пройшли заходи присвячені  жахливим подіям у Бабиному Яру підчас другої світової війни.
    В кожній книгозбірні району оформлені книжкові виставки-огляди, перегляди літератури, тематичні полиці, що висвітлюють ті страшні події , які відбулися 75 років тому –
більше 100 тисяч євреїв невинно убієнних в Бабиному Яру за темами:  «Трагедія Бабиного Яру», «Бабин Яр: тут стогнуть душі невинно страчених …»,  «Бабин Яр… Пам’ять не вмирає…»,  «Трагедія Бабиного Яру», «Бабин Яр:  історія і пам’ять…» та перегляди літератури та статей з періодичних видань «Бабин Яр – пам’ять на тлі історії», «Бабин Яр і сучасний світ».
   До уваги відвідувачів центральної книгозбірні оформлена тематична полиця – реквієм  «Бабин Яр: трагедія нашого серця», яка користується великим попитом у користувачів.
   Вшануванню  пам’яті жертв цих жахливих злочинів в центральній районній бібліотеці та бібліотеках – філіях присвячені  різноманітні масові заходи.
   Користувачі центральної районної бібліотеки з великим хвилюванням та трепетом в серці переглянули фото-колаж  «Бабин Яр - забуттю не підлягає!» та взяли участь в інформаційній годині «Трагедія Бабиного Яру».
  Бібліотекарі  знов нагадали своїм відвідувачам про наслідки Другої світової війни, які вражають величезними жертвами.  Адже від рук фашистських загарбників загинули десятки мільйонів людей. У світі існує  багато місць, що символізують пам'ять про тих, хто стали невинними жертвами загарбницьких планів нацистів. 
   Одне з таких місць, що вічно нагадуватиме  про ці старші події, находиться в Україні, це - Бабин Яр, урочище Шевченківського району міста Києва. Тут  упродовж 1942-43 років  було закатовано, тут знайшли свій останній притулок  майже сто п’ятдесят тисяч людей різних національностей, зокрема українців, євреїв, циган тощо.
   Працівники інтернет – центру підготували для своїх відвідувачів відео-файли «Цей день в історії – Бабин Яр», його переглянули  старшокласники, молодь й, навіть,  діти.  Ділились  страшними враженнями…
   Учасники заходу,  молодь та підлітки дізналися, як це було …
   Бібліотекарі, з використанням відео-роликів, слайдів, розповіли, що фашисти нагаями примушували єврейський народ роздягатися догола, одбирали гарні речі та коштовності. Підчас очікування смерті, кати гвалтували молодих жінок .
   Далі людей вели до Бабиного Яру за кладовищем. А там над яром їх чекав кулемет , який строчив та  змітав їх у яр. А ще фашисти кидали туди по декілька гранат
   А земля присипала тисячі  людей – чи то недострілених, чи то живих
   Якось втекти чи заховатися не було ніякої можливості. Весь район Бабиного Яру було оточено колючим дротом — близько 20 км довжини — з високою електричною напругою .
   Бібліотекарі зупинилися на спогадах очевидців, взятих з книжок,  зокрема  з «Чорної книги» І.Еренбурга (1991 р.)
Вражає жахливий факт, що цілий місяць кров з могили пливла струмком до Дніпра…
    Для  користувачів сільських та селищних бібліотек – філій  проведені  Інформаційні Години  та бесіди – повідомлення «Розповідаємо  про трагедію Бабиного Яру …», «Бабин Яр:  без права на забуття», «Свіча нашої пам’яті», «Без терміну давності»,  Година – реквієм «Бабин Яр: трагедія і пам’ять» та інші заходи.
   З року в рік до Бабиного Яру приходять люди, щоб віддати шану полеглим, а головне - зберегти у суспільній свідомості  пам'ять про трагічні дні страшної війни.
А ще застерегти світ,
 щоб таке не повторилося ніколи !


Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *