75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

27 травня 2016 р.

Пізнаймо в слові рідний край !


   Словом прославимо край Каланчацький !
   Спільне засідання  учасників читацьких об’єднань  Каланчацької центральної районної бібліотеки – місцевих літераторів,  любителів та шанувальників літературного слова  «Дивослово» та людей поважного віку «Спілкуймось!» відбулося  в літературно – мистецькій залі  книгозбірні й пройшло на високій патріотичній ноті та було присвячене Дню слов´янської писемності і культури.
  Зустріч постійних відвідувачів бібліотеки розпочалася щирими, гарними, натхненними і напутніми словами нашого  місцевого поета Петра Бігана, якого на превеликий жаль, вже немає серед нас.
Співучий мій Таврійський краю –
Людських талантів джерело.
Веселка ніжна водограю,
Дзвінкий, як чисте се ребро.
З талантів сплетений віночок,
Що в перевесло обернувсь –
Ти мелодійний мов дзвіночок
Тобою, краю мій, горджусь:
Так розквітай, перлино степу,
Хай пісня лине з краю в край
І композитору, поету
Ти відпочинку не давай.

     Ведучі засідання,  керівники читацьких об’єднань «Дивослово» та «Спілкуймось!» Ірина Добровольська та Тетяна Петруненко розпочали літературне дійство словами: «Так, не випадково, бо  з самого початку свого життя кожна людина кріпко-накріпко зв'язана зі своєю рідною землею. Це та земля, по якій дитина робить свої перші кроки, та земля, яка годує її хлібом, що виріс на її нивах. По цій землі дитину вперше ведуть за руку батько та мати. Рідна земля - це та, яку бачиш першою в житті та запам'ятовуєш аж до обрію –  вулицю, степове роздолля, поле, річку, рідне село, рідну хату, тут народилися твої діти, онуки...
     Не випадково прозвучали ці щемні рядочки, адже назва нашого заходу «Пізнаймо в слові рідний край» й мова піде про творчих людей, наших земляків, які словом і музикою прославляють наш сонячний степовий край.
Мова йтиме про тих,  кому даровано талант й свою любов до рідної землі висловити поетичними рядками і покласти ці рядочки на музику».
  Далі до уваги  учасників засідання прозвучала «Пісня про Каланчак», яка народилася в творчий співпраці поета Анатолія Суганяка і композитора Вадима Куршпіля. Ця гарна  мелодійна пісня прозвучала у чудовому виконанні  наших самодіяльних виконавців Олександра Білоброва та Василя Криворучка.  На жаль, пісню слухали в запису – наших талановитих вокалістів вже немає серед нас.
    Ведучі  з задоволенням надали  слово автору тексту цієї пісні Анатолію Суганяку. Анатолій Степанович  розповів історію створення пісні, про співпрацю з місцевим композитором Вадимом Куршпілем, про виконання пісні  багатьма місцевими вокалістами…
   А ведучі зазначили,  що творчий  тандем А. Суганяка і В. Куршпіля успішно співпрацює і у їхньому  доробку багато прекрасних пісень ... 
   Учасники заходу згадали  пісні «Випускний вальс», «Журавлі» народжені співпрацею, а на святі зазвучала пісня –  своєрідний гімн – присвята чарівному жіноцтву Таврії – «Королева із Каланчака» їх авторства.  
  Жіночій вокальний ансамбль «Южаночка» Партизанського селищного будинку культури (керівник ансамблю Ліда Крайнова) виконали  ще декілька пісень на слова місцевих поетів Анатолія Суганяка, Петра Бігана, Петра Герасимчука покладених на музику Вадима Куршпіля, зокрема  «Грай сопілко, грай», «Цвіт калини»… 
   Учасники літературно-музичного дійства з задоволенням наголосили на тому, що в нашій літературно – мистецькій залі збираються найкращі, найдушевніші  люди Каланчака, не байдужі до краси і долі рідного краю. Пані Любов Радіонова одна з таких, вона  активний член обох клубів, людина, яка пише прозу і поезію й залюбки  запросили її до слова.   
    Любов  Андріївна з задоволення прочитала свої твори, присвячені рідній землі, рідному селищу,  друзям, односельцям.
       Дещо з сумом пригадали нашу колегу, людину світлої душі, засновницю клубу «Спілкуймось!» Валентину Кучерову, яка вже майже два роки залишила цей світ. Прочитали її невеличке оповідання – сповідь «Рідна хата». Оповідання озвучила бібліотекар Ірина  Добровольська.
   Долі людські складаються по різному. Хтось все життя проживе там,  де народився,  а когось закинуть обставини  далеко від рідного порогу і вони живуть, подумки, з теплом згадуючи рідну затишну хату, росяні трави дитинства і пташиний щебет юності…
   Наша місцева поетеса Юлія Шовкун, нині мешкає в Дніпропетровській області,  але  часто згадує у своїх віршах Каланчак.  Учасниця зразу двох читацьких об’єднань «Дивослово» й «Спілкуймось!» Валентина Данько з хвилюванням, трепетом  в душі, прочитала вірш  Юлії Шовкун. 
   Ведучі заходу нагадали, що  ім’я Марія Баліцька  добре знайоме постійним відвідувачам нашої бібліотеки. Вона мешкає в Тернополі, але багато що пов’язує її з нашим краєм, часто в своїх віршах і прозових творах пані Марія з великою любов’ю згадує наш степовий край. Член читацького клубу «Спілкуймось!»» Євгенія  Петренко представили  нашій увазі твір «Древній Каланчак».
   А поет, який присвятив  вірш  початку дня  й назвав його "Ранок в Каланчаку"  наш місцевий літератор  Володимир Войтюк. Вірш звчитала учасниця читацького клубу "Спілкуймось!" Ніна Супрун.  

   Галина Нігачова, педагог, історик, громадський діяч, щира і цікава у спілкуванні людина, місцева поетеса. У творчому доробку пані Галини є багато віршів присвячених рідному краю… Присутні з великим задоволенням прослухали вірш «Каланчак», який озвучила Лариса Смолієнко.
  А ще приємно зазначити, що на вірші пані Галини написано декілька пісень. Одна з них створена у співавторстві  з  вчителькою музики Вірою Пономарчук  та стала переможцем районного конкурсу. А жіночий вокальний  ансамбль «Осіннє золото»  дуже душевно виконав  пісню «Каланчацький вальс». Пісню про Каланчак написала й поклала на музику Лідія Кишиневська, а озвучила на святі Ганна Панасюк.
   Поділилися спогадами про те, яким побачили вперше Каланчак, таврійський край, наші степові простори, наших трудівників Катерина Стародубцева, Лариса Бруяко, Тамара Овчаренко, Тетяна Петруненко, Любов Стрижа, Валентина Данько, Лідія Демьянова, Світлана Боднарук. 
  На завершення  зустрічі учасники літературно – музичного свята згадали головний музичний твір нашого селища – гімн Каланчака. Його автори Петро Герасимчук  та Вадим Куршпіль та заспівали всім залом.
     Ведучі  свята щиро подякували авторам  творів та всім присутнім на заході учасникам читацьких об’єднань «Дивослово» та «Спілкуймось!»,  всім, хто пише, прославляє, любить, зичить  доброї долі нашій спільній землі та побажали  миру, добра, творчої наснаги та благополуччя.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *