75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

10 травня 2016 р.

Минуле потребує пам’яті…


Мужність та відвага крізь покоління … 
  З метою  впровадження нової традиції святкування 8 та 9 травня в європейському дусі пам’яті та примирення та популяризації відзначення 71-ї річниці Перемоги над нацизмом у Європі та 71-ї річниці завершення Другої світової війни бібліотеки Каланчацької централізованої бібліотечної системи зосередили увагу на проведенні інформаційних заходів під загальним гаслом «День пам’яті та примирення: Пам’ятаємо. Перемагаємо».
    В книгозбірнях системи оформлені книжково - інформаційні виставки –пам’яті, виставки – нагадування, виставки – застереження, виставки – роздуми  «Минуле потребує пам’яті…»,  «Пам’ятаємо ті страшні події….», «Шлях до перемоги», «Пам’ять про вас в нашім серці жива», «Прочитай про героїв та про їх подвиги», «Тих днів не змовкне слава!», «Вічна слава солдату – переможцю!», «Задумайся над словом «війна», «Роки війни – століття пам’яті».
   У ці травневі дні з метою гідного вшанування подвигу Українського народу, його визначний внесок у перемогу антигітлерівської коаліції у Другій світовій війні, увічнення пам’яті про загиблих воїнів, невинних жертв війни, посилення турботи про ветеранів війни, жертв нацистських переслідувань, а також утвердження спадкоємності традицій воїнів – переможців нацизму та нинішніх захисників Вітчизни, міцніше  консолідувати суспільство навколо ідеї захисту України проводяться масові заходи для дітей, молоді, людей поважного віку.
   Для відвідувачів літературно –мистецької зали  центральної районної бібліотеки складені та віддруковані  Історична пам’ятка – довідка подій «Історія перемоги над нацизмом у другій світовій війні» та рекомендаційний список сайтів у всесвітній мережі інтернет «Минуле потребує пам’яті …», які користуються великим попитом користувачів.


   Молодь взяла активну участь в інформаційних годинах «Минуле потребує пам’яті нащадків» та «За ним йшли відважні» ( про нашого Каланчацького Героя Т.Я.Левицького)
   В рамках проведення інформаційних годин проведені бібліографічні огляди літератури та інформаційних статей  «Славою увінчані».
   При проведенні заходів, особливо для підлітків та молоді, працівники книгозбірень намагалися донести новий зміст відзначення Дня пам’яті та примирення і Дня перемоги над нацизмом у Європі та 70-ї річниці завершення Другої світової війни.
   Сільські та селищні бібліотеки провели для своїх відвідувачів масові заходи малих форм. Зокрема, Новопавлівська філія організувала та провела Урок пам’яті  «Нехай буде вічно пам’ять негасима!» та літературно – музичну композицію «Переможної пам’яті роки».
   Для відвідувачів Олександрівської  сільської книгозбірні проведено вечір – зустріч поколінь «Спогади: важкі, болючі, дорогі…»
   Вечір – зустріч поколінь відбувся й в Макарівській філії «Ми – нащадки Перемоги».
   Юні читачі Новокиївської, Каланчацької та Горьківської книгозбірень  взяли участь в патріотичних Годинах «Ми – нащадки Перемоги», «Вже мирних літ немало відшуміло» та «Будь славен день святої Перемоги!».
   Жителі села Хорли – люди різних поколінь зійшлися на вечір – реквієм «Час зупинись… Люди слухайте!», який провела разом з активом Хорлівська філія бібліотечної системи для своїх односельців. До заходу був оформлений перегляд літератури «Переможний травень 45-го».
   Люди поважного віку – учасники читацького об’єднання «Спілкуймось!» зустрілися цього травневого дня на черговому засіданні „Знов білим цвітом вкрилися сади, і знов приходить свято Перемоги”, яке провели в формі літературно – музичної композиції.
  Для юних користувачів – учнів 6-7 класів Каланчацьких ЗОШ №1 та №2 районна бібліотека для дітей організувала та провела літературно – тематичний вечір «Земний уклін вам, сивочолі ветерани!» 
    В ході проведення заходів бібліотекарі  донесли до відвідувачів новий зміст, переосмислення подій Другої світової війни, руйнування радянських історичних міфів, ділове обговорення складних сторінок минулого, рівне вшанування пам’яті кожного, хто боровся з нацизмом, підкреслювали солідарність, підтримку та бойове братерство держав – антигітлерівської коаліції.
     Методичним кабінетом  централізованої бібліотечної системи на семінарі бібліотечних працівників району дані колегам  рекомендації, поради, настанови, теми для проведення заходів, зокрема: «Мужність і відвага крізь століття», “Пам’ять про війну як застереження від її повторення”, “Прагнення до свободи – вчора, патріотизм і нездоланність – сьогодні, гідна Україна – завтра”, “Український патріотизм проти тоталітарних систем”, “Кривава ціна миру в Європі 1945-го та сьогодні”, “Жіночі історії війни: вони боролися за українську землю”, “Мужність і відвага крізь покоління”, “Порозуміння заради майбутнього України”, 
“Жінки у Другій світовій. Життя і долі”, “Чи може жінка бути воїном?”,
“Місія жінки: від опіки родини до захисту Батьківщини”...
    При проведенні заходів акцентувалася увага й на символах відзначення пам’яті  та примирення і Дня перемоги – червоного маку.  
    Відзначення Дня пам’яті та примирення та 71-ї річниці Перемоги над нацизмом у Європі та 70-ї річниці завершення Другої світової війни пройшли в бібліотеках Каланчацької централізованої бібліотечної системи під гаслом «Пам’ятаємо. Перемагаємо. Ніколи знову!»

  

Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *