75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

24 березня 2016 р.

Душа тисячоліть шукає себе в слові


«Поезія – це найвища ступінь художньої літератури…»
Волліс Стівенс.
      Чергове засідання читацького літературного об’єднання «Дивослово» було присвячене  головним літературним подіям березня – це Всесвітній день поезії,  дні народження Тараса  Шевченка і Ліни Костенко, іншим письменникам  - ювілярам,   і … весна. Вона теж подія,  довгоочікувана і жадана.

   Зустріч учасників літературного клубу розпочалася віршем «Люблю коли цвіте травневий сад…»  - тихо і замріяно линуть рядочки із вуст автора Галини Нігачової.
  Свої нові поетичні доробки читали  Ольга Марченко , вона прочитала свій новий  вірш, написаний зболілою душею «Люблю в нічній тиші».
   Своїм новим віршем – роздумом  « Как трудно в этом мире жить» поділилася  Лариса Клімашівська.
    А Валентина Данько захоплюється віршами Едуарда Асадова, вона залюбки  прочитала декілька віршів цього чудового поета.

   Любов Радіонова прочитала вірш – реквієм  присвячений мамі і посвяту на день народження подрузі.
    Місцеві літератори  продовжили літературне спілкування улюбленою поезією – вірші Тараса Шевченка  артистично у власній інтерпретації читала Валентина Куцева. 

Галина  Нігачова  присвятила вірші іменинникам  - творам Т. Шевченка:  В руках тримаю збірку «Кобзаря»

Зачитану, з пожовклими листками,
В ній променять Тарасові слова,
Що поряд двісті років вже із нами.
Тут «Сон» його і гайдамацький дух,
Спить Чигирин – нескорена столиця.
Думки, що привели все в рух
Й нещасна Катерина білолиця,
Тополя листям шелестить,
 Тече Дніпро – широкий, та ревучий,
Утоплена на березі сидить
І видно здалеку Дніпрові кручі.

 Та  Ліни Костенко:
На самоті у блідій сірій тиші
Читаю незнайомі мені вірші.
Ліна Костенко - далека і знайома
Українська поетична Мадонна.
      До клубу приєдналася  ще одна романтична душа – Тетяна Мельничук, яка сором'язливо читала власні вірші, такі щирі, часом сумні,  але не позбавлені надії…
       Всесвітній день поезії  вшанували підбіркою відеороликів віршів відомих поетів, які стали піснями, прозвучали пісні на вірші Т. Шевченка, Л. Костенко, М. Цвітаєвої, С. Єсєніна, Б. Пастернака, В. Симоненка та місцевим поетам - вірші М. Боянжу, Ю. Шовкун, О. Вишневської…
    На засіданні члени клубу обговорили життя і творчість Марії Підгірянки, Любомира Дмитерка, Генріха Манна. Особливу увагу приділили нобелівському лауреату  перуансько-іспанському прозаїку, драматургу, есеїсту, філософу, громадському діячу Маріо-Варгасу Льйосі. Вже те, що премія письменнику була вручена за «картографію владних структур і гостре зображення людського опору, бунту і поразки» привертає підвищений інтерес до його творчості. Обговорили його твір «Сон кельта», зачитали уривки, провели аналогії з реаліями сучасної України, яку до речі Льйоса відвідав у 2014 році.
   Всесвітній день поезії наші літератори  вшанували переглядом підбірки відеороликів віршів відомих поетів, які стали піснями. Прозвучали також пісні на вірші Т. Шевченка, Л. Костенко, М. Цвітаєвої, С. Єсєніна, Б. Пастернака, В. Симоненка.
   Далі керівник читацького об’єднання Ірина Добровольська зачитала улюблені  вірші М. Боянжу, Ю. Шовкун, О. Вишневської , які так співзвучні ліричному весняному настрою.
     Непомітно пролетіли  майже три години спілкування. Не хотілося розходитися по домівкам і порушувати ту довірливу атмосферу, яка панувала  в літературно - мистецькій залі…
Але … до нових зустрічей, до нових творчих знахідок, надбань,  злетів… 



Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *