75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

30 квітня 2015 р.

І знов колеги навчаються…


     Днями в Каланчацькій центральній районній бібліотеці відбувся плановий семінар – навчання сільських та селищних бібліотек - філій.  
Виходячи з актуальних проблем сьогодення  - тема семінару «Бібліотека – як соціокультурний центр місцевої громади».
   Семінар відкрила директор бібліотечної системи  Н.В.Федкевич. Надія Василівна говорила про проблеми, які стоять перед бібліотекарями філій, про шляхи їх подолання, детально зупинилася на поточних планах, заходах, методах їх реалізації. Вона розповіла про бібліотеки Івано – Франківщині, де недавно побувала на навчальному семінарі, наполегливо рекомендувала колегам запозичати та впроваджували кращий досвід інших книгозбірень, навела конкретні приклади інноваційних підходів до розвитку бібліотечної справи. 

    Перед семінаристами виступила заступник директора по роботі з дітьми С.О.Красновид. Вона в своєму зверненні до колег говорила про участь у конкурсах та акціях, а також про участь в інтелектуальному турнірі «Ігри патріотів Херсонщини».
     По темі семінару відбувся «круглий стіл» «Бібліотека – інформаційно-культурний осередок громади», який підготувала і провела методист  бібліотечної системи В.А.Бабічева. В засіданні «круглого столу» взяли участь майже всі бібліотекарі сільських та селищних філій району. Вони наголошували, що сучасна бібліотека – це та бібліотека, яка розвивається разом з громадою. Адже бібліотека завжди була і є невід’ємною частиною суспільства, що надає інформаційні послуги в різних формах. Враховуючи роль бібліотеки, як «сполучної ланки» між владою й громадою, бібліотекарі  місцевих громад повинні тримати руку на пульсі часу, навіть, «йти» на крок попереду.

     В ході семінару по обміну досвідом роботи, бібліотекарі в своїх виступах говорили про цікавинки, які вони запровадили останнім часом, як обслуговували людей з обмеженими можливостями, які потребують обслуговування на дому чи за іншим місцем перебування, озвучили побажання жителів своїх громад щодо надання послуг, відгуки – подяки від окремих користувачів. 
      В своєму виступі бібліотекар Хорлівської філії Є.С.Юдіна на конкретних прикладах представила роботу своєї книгозбірні  щодо обслуговування соціально-незахищених верств  Хорлівської громади.   Справжніми центрами місцевої громади та її осередками стали Новопавлівська філія - бібліотекар Л.М. Шаваровська,  Новокиївська - бібліотекар С.В.Частило та Олександрівська – бібліотекар Н.С.Митковська.
     Схвально відгукуються односельці про роботу з юними користувачами у селі ім. Максима Горького. Молодий бібліотекар Ю.О.Демченко вже завоювала авторитет серед юних читачів, згуртувала їх в гуртки за інтересами.
     Методист бібліотечної системи В.А.Бабічева звернула увагу бібліотекарів району на активізації патріотичного виховання жителів сел та селищ, особливо молоді та підлітків.
    Бібліотекарі району прийшли до висновку та запевнили, що й надалі працюватимуть над вирішенням головної задачі  - згуртованості, тісної співпраці з місцевою громадою та владою, вивченням та впровадженням  інноваційних підходів, сучасних інформаційних технологій, організації  надання всебічних інформаційних послуг, наданням якісних послуг за місцем проживання людей з особливими потребами, виявленням та сприянням розвитку талановитих людей краю, організації цікавого спілкування та змістовного дозвілля жителів місцевих громад. 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *