75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

3 березня 2015 р.

Пенсіонери запитують, фахівці відповідають.


     Пенсіонери,  відвідувачі нашої бібліотеки,  запитують,  фахівці району компетентно, цікаво, доступно  відповідають !

   В літературно – мистецькому залі  Каланчацької центральної районної бібліотеки відбулось чергове засідання читацького об’єднання людей поважного віку «Спілкуймось!», на якому відбулась зустріч учасників клубу з керівниками району та селища. Засідання було присвячене обговоренню найнагальніших проблем, які постають в громаді, які хвилюють односельців та шляхи їх вирішення.
     На запрошення членів клубу до них на зустріч прийшли керівники району: Загорулько Ганна Іванівна – Голова райдержадміністрації, Котелевич Микола Миколайович – Голова районної ради, Зінчук Володимир Калинович – Каланчацький селищний голова,  Рильська Вікторія Володимирівна – начальник управління соціального захисту РДА, Шендрик Віталіна Миколаївна – начальник відділу пенсійного фонду,  Куюн Надія Дмитрівна – голова районної ради ветеранів.
    Учасники  бібліотечного клубу «Спілкуймось!» побудували своє засідання таким чином – спочатку  надали слово запрошеним, а потім задавали їм свої питання.
    Керівник бібліотечного об’єднання та організатор зустрічі Т.Д.Петруненко першій надала слово Голові райдержадміністрації  Г.І.Загорулько. Ганна Іванівна зосередила увагу присутніх на загальній обстановці в районі, продовольчому забезпеченні, подачі води по Північно – Кримському каналу, який проходить через наш Каланчацький район, питанням рисосіяння, ціноутворення, ситуації з бюджетним фінансуванням…
     Голова районної ради  М.М.Котелевич висвітлив питання бюджетного фінансування в районі, зупинився на деяких конкретних питаннях, які розглядались останнім часом на засіданні бюджетної комісії та сесіях районної ради, проблемам з опаленням  районної лікарні та харчуванні хворих на стаціонарі. Микола Миколайович не залишив  поза увагою й проблемне питання  - приміщення районного музею.
   На питаннях обслуговування  людей поважного віку, пенсіонерів, ветеранів, людей з обмеженими можливостями та особливими потребами  зупинилась В.В.Рильська. Вікторія Володимирівна розповіла присутнім на заході про графік прийому громадян, про  роботу,  можливості,  види соціальних послуг, які надає жителям громади  управління соціального захисту, детально ознайомила з роботою територіального центру обслуговування одиноких непрацездатних громадян, про субсидії, які надаються у відповідності до державних норм та законодавчих актів. Вікторія Володимирівна повідомила присутнім про зменшення переліку пільгових категорій громадян щодо проїзду в транспорті  місцевого сполучення. Вона детально роз’яснила про порядок одержання матеріальної допомоги на лікування, зубопротезування  та отримання слухових апаратів.
    Селищний голова – В.К.Зінчук  розповів присутнім про принципи наповнення  бюджету у відповідності до закону про місцеве самоврядування та нового бюджетного кодексу.  Володимир Калинович розповів про дошкільну освіту в громаді, державні субвенції, утримання закладів бюджетної сфери, зокрема селищних будинків культури, ремонт доріг, яких в нашому селищі нараховується майже 100 км, зупинився на проблемі освітлення вулиць, тарифах на  комунальні послуги, вивезенні сміття, необхідності термінової побудови сміттєзвалища, податках та зборах з фізичних та юридичних осіб. Володимир Калинович також детально зупинився на місцевих податках, зокрема на майно на житлові та нежитлові приміщення.
     Продовжила спілкування з присутніми на заході В.М.Шендрик. Віталіна Миколаївна ознайомила пенсіонерів з графіком та правилами прийому громадян у Каланчацькому відділенні Пенсійного фонду, з пенсійними виплатами, розповіла про нарахування пенсій на загальних підставах, про дострокові пенсії за станом здоров’я, за віком, про перерахування пенсій та висвітлила інші питання.

      Голова районної ради ветеранів Н.Д.Куюн  зупинилась на обслуговуванні ветеранів, проведенні для них заходів, про виділення коштів на придбання слухових апаратів та  стипендій старожилам, яким виповнилося 90 років. Надія Дмитрівна розповіла про роботу ветеранської аптеки та інше.
   Учасники читацького об’єднання за інтересами людей поважного віку «Спілкуймось !»  –  небайдужі люди, люди з активною життєвою позицією, тож у них виникло багато питань та пропозицій до запрошених фахівців. Задавали питання та вносили пропозиції - С.О.Боднарук, Л.К.Бруяко, Л.О.Суганяк, Л.Є.Дем’янова, Т.Ф.Андрєєва, Т.Ф.Овчаренко, Н.Є.Кушнір, Т.Л.Скороход, Г.К.Панасюк, Ю.В.Родіонова.  Питання були різні, вони стосувались, в основному, важливих соціальних проблем, побутових негараздів, були й цікаві пропозиції.
   Учасників зустрічі  цікавили дуже різні питання, зокрема  -  опалення лікарні, харчування хворих, освітлення вулиць, стан приміщення районного музею, обслуговування в управлінні земельних ресурсів, призов юнаків на строкову службу, санітарний нагляд за торговельними точками, пенсійні виплати,  наявність  бомбосховищ та захисних споруд, як здійснюється їх обстеження та впорядкування, підвалів у багатоповерхівках та їх стан на випадок воєнних дій на території селища, розпитували про застави, пункти в’їзду та виїзду з району, яка надається допомога та підтримка військових на кордоні з АР Крим…
    Присутні на зустрічі запитували й про проблеми підтоплення, як вони вирішуються, про включення дренажних насосних станцій, які повинні стабілізувати підтоплення. Виявилось, що хвилюють людей й проблеми з бродячими собаками,  цікавились присутні на заході й порядком ремонту будівель, дахів, декого цікавило й порядок на мито на передачу майна у спадок та інші питання.
   До заходу було підібрано  цікаві матеріали та оформлено перегляд літератури, періодичних видань, буклетів та пам’яток «Юристи – на користь людям».
На завершення заходу керівник клубу – Т.Д.  Петруненко звернулась до В. К. Зінчука від імені членів бібліотечного об'єднання людей поважного віку «Спілкуймось!», які  вносять пропозицію Каланчацькому  селищному Голові  ініціювати проведення акції «Квітуча садиба - квітуча громада !»  В зверненні говориться: «Шановний Володимире Калиновичу! Давайте перетворимо наше селище в квітучу оазу.  Для цього потрібно зовсім мало - кожному жителю нашої громади висадити квіти у себе в дворі та за двором, біля будівель підприємств та організацій  та  на закріплених територіях ... Так ми перетворимо нашу громаду на квітучу оазу, яка не тільки милуватиме око наших односельців та гостей рідного селища, а й робитиме нас дружнішими, об'єднуватиме наші зусилля заради спільної доброї справи.
А ще, було б дуже добре, щоб акцію підтримали громадські організації, спонсори та посприяли придбати насіння гарних квітів. Оточуюча краса грає неабияку роль в житті кожної людини - чи то малеча, чи їх працюючі заклопотані батьки, чи люди поважного віку...
Розпочинати цю цікаву справу потрібно зараз, щоб встигнути підготуватись до весни, потрібно провести перемовини з Каланчацьким підприємством «Джерело», щоб вони підтримали з поливом, особливо в громадських місцях.
Було б непогано звернутися до всіх сільських та селищних рад району - підтримати гарну справу та позмагатись в результативності її впровадження.  Зробимо наш спільний дім - нашу малу Батьківщину гарним квітником !»
     Зустріч  людей поважного віку – учасників бібліотечного об’єднання «Спілкуймось !» з керівниками та фахівцями району пройшла в теплій, невимушеній обстановці. Учасники заходу обговорювали  важливі для них питання, буденні справи та проблеми, радились, обговорювали,  спілкувались…  

Захід пройшов цікаво, корисно, люди залишились задоволеними.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *