75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

9 жовтня 2014 р.

Фотографія розповідає …


         В день відзначення професійного свята Всеукраїнського Дня бібліотек відбулась іще одна дуже цікава подія.

     Фотоальбом  «Фотографія  розповідає…»  презентувала методист централізованої бібліотечної системи В.А.Бабічева. Присутні на святі «пірнули» в історію бібліотечної справи в районі.  Фотографії, представлені в альбомі, охоплюють період з 1950 року до сьогодення.

      Працівники з великим стажем бібліотечної роботи в нашій системі залюбки розглядали себе та колег, коли ще були молоденькими дівчатками, для гостей свята альбом став цікавим сюрпризом.

    1950 – і роки …  Перед нами фотографії завідуючої районною бібліотекою для дорослих Ніни Ларіонівни Кравченко, яка в період централізації стала директором аж до 1988 року, методиста з 15 річним стажем Люсі Кирилівни Кустодінчевої, бібліотекаря читального залу також з великим стажем бібліотечної роботи, з великою любов’ю до  бібліотеки, до книги, до читачів Н.М.Кручаненко …

    Ліда Дмитрівна Лебідь – жива історія бібліотечної справи в районі та й області, з одним єдиним записом в трудовій книжці пропрацювала майже 44 роки на посаді завідуючої районною бібліотекою для дітей,  ветеран праці, давно на заслуженому відпочинку, але неспокійна душа кличе її до бібліотеки,  часто навідується, дає поради…
     Теплі спомини навівають на душу, як пригадуємо добру,  душевну людину, бібліотекаря, яка працювала  майже на всіх важливих ділянках роботи, Олександру Кирилівну Біган.
    З болем в серці вдивляємось в фото Л.М. Пашкової та В.Л.Кучерової, які так рано, так передчасно залишили цей світ, пішли у вічність, але ми їх та всіх колег, яких вже  немає, часто згадуємо, поминаємо і сумуємо… сумуємо… сумуємо …
    Гортаємо наступні сторінки – перед нами постають фото масових заходів з участю керівників, активістів району, семінари, які проводила для сільських бібліотекарів методист Валентина Іванівна Шевченко, бібліотекаря Жанни Борисівни Шендрик.   
    А ось моменти  з  театралізованого свята -  урочистого відкриття Каланчацької селищної бібліотеки – філії № 2, що знаходилась на території радгоспу «Каланчацький». Завідуюча книгозбірнею Ніна Олександрівна Цілинко з великою любов’ю перетворила філію в казкове царство в прекрасних квітах.
       Далі переглядаємо фотографії тематичних та літературних вечорів, зустрічей з учасниками  Великої Вітчизняної війни, які проводились щороку в першу декаду травня, зокрема представлено  вечір «Пам’ять про синю хустинку».
     Дуже цікаві фото літературної вітальні «60 хвилин неочевидного, але імовірного», учасниками якої були всі працівники книгозбірні. Заслужена слава про нашу літературну вітальню лунала далеко за межами району та області.

    В альбомі представлені і всі ветерани бібліотечної справи. На превеликий жаль, їх вже немає серед нас – В.А.Глушко, Н.М.Кривошеї, Р.В.Хмари, О.М.Бакліцької, В.І.Жолуденко,С.І.Плєви,  вони внесли великий вклад в розвиток бібліотечної справи в районі, запам’ятались ентузіастами, трударями, бібліотекарями з великої літери.
     А  ось бачимо до болю знайомі обличчя колишніх працівників – Н.Г.Арабаджі, Н.П. Кизим, Н.Д.Петрівської, Л.В.Сувертеки, Л.М.Маметової, К.М.Філатової, Т.В.Падурець,  Р.С.Потехо, О.М.Холодир…  Вони тривалий час  працювали в книгозбірні, а потім з різних причин пішли в інші організації, але не забувають нашу книгозбірню, навідуються, приходять на свята, а  Л.М.Маметова сьогодні працює в нашій обласній науковій універсальній бібліотеці ім. О.Гончара.
    Добру згадку нам навіяли фотографії художника В.О.Шендрика, який  гарно та майстерно наочно оформляв бібліотеки району, водіїв бібліобусу В.В.Криворучка, І.Д.Каневського, Ю.І.Кочергана, Є.А.Дичка.
    Постають постаті сьогоднішніх працівників, їх великі, гарні справи.
   Представлені фотографії 2004 року – одержання першого Гранту Посольства США в Україні по програмі LEAP, відкриття інтернет – центру з участю радника Посла США в Україні Дженет Демірей.
    На фотографіях 2010 року бачимо одержання та впровадження чергового гранту по програмі «Бібліоміст» Ради наукових досліджень та обмінів (IREX), відкриття відділів вільного доступу до всесвітньої мережі інтернет в районній бібліотеці для дітей, Новопавлівській, Мирненській та Новокиївській філіях та їх активну роботу.
   Цікаві фотографії перших заходів в секторі мистецтв, виставки та презентації народних умільців Г.Г. Возної, В.А.Криворучка, Т.М.Бабенко, Н.Т.Жабіцької, Саші Пашкова, І.С.Красновської …
    Милують око та  навіюють смуток фотографії нашого озеленювача В.І.Архіпова, за проектом якого озеленено весь Каланчацький район.
    Поринаємо в приємні та хвилюючі  спомини переглядаючи фотографії засідань наших читацьких клубів та об’єднань за інтересами та фестиваль цих клубів «Каланчацький книжковий барвограй».

    В фотоальбомі представлені фотографії проведення  Всеукраїнського семінару для переможців LEAP – VII з участі представників Посольства США в Україні В.С.Пашкової, О.О.Любінецької, Л.М.Шкурат.
         А ці фотографії підіймають настрій, на них зафіксовано, як ми відпочиваємо, розважаємось, вони зроблені в дні свят на природі, в барі, в заповіднику «Асканія Нова»… Змістовно відпочивати ми вміємо – свята проводимо театралізовано, з гумором, жартами. іграми, конкурсами, на природі, на березі Чорного моря…
         Без хвилювання неможливо переглядати фотографії святкування 80 -річчя та 90-річчя нашої центральної районної бібліотеки. Навіюють  цікаві спогади …  Хочеться пірнути на хвилиночку в минуле, помандрувати в часі…  Й приходять на думку слова з пісні «Как молоды мы были …».

       А ось і наше сьогодення, насичене яскравими подіями, наповнене всілякими акціями, конкурсами, фестивалями, ювілеями бібліотек та працівників…  Приємно переглядати фото працівників книгозбірень – молодих, гарних, енергійних, які через 20 - 30 – 50 років також з щемом в серці вдивлятимуться в свої фото та фото  колег, гортаючи цей історичний альбом….

        Хочеться додати від себе,  в хвилини ностальгії,  романтичних спогадів, і просто так,  «Загляни - ка в наш старый альбом !» …


Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *