75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

24 березня 2014 р.

В чарівному світі іграшок


         В секторі мистецтв  центральної районної бібліотеки  відбулась презентація виставки «Чарівний світ іграшок» з циклу «Світ моїх захоплень» -  роботи учасників гуртка  «Умілі рученята»  Горьківської сільської бібліотеки – філії.


 Заглянемо в чарівний світ іграшок – світ  м’якої іграшки, чудових виробів – ляльок, звіряток, тваринок та  пташок, вироблених  рученятами маленьких майстрів  - гуртківців «Умілі рученята» під керівництвом та за допомогою керівника гуртка, бібліотекаря  Антоніни Петрівни Демченко та представлених на виставці дитячої творчості в читальній залі центральної районної бібліотеки.
 

     Найбільш активні учасники читацького об’єднання за інтересами  -  Настя та Каріна Овчиннікові, Олександра Грабарчук та Аліна Ільїна. 
 Виставку  «Чарівний світ іграшок» та її презентацію підготовила бібліотекар центральної районної бібліотеки Маргарита Миколаївна Молдован при допомозі  колег з відділу обслуговування та інтернет - центру.
      До презентації виставки Маргарита Миколаївна підготувала  цікаві пізнавальні матеріали про історію ляльок, їх види та призначення.
      Учасникам заходу були показані  відеоматеріали про перші фігурки ляльок зі слонової кості, знайдені в Чехії, ляльки з дерева, глини, каменю та різних м’яких матеріалів – льону та вовни. 
      Але спочатку, в давнину, лялька не була іграшкою, вона відігравала дуже велику роль в обрядах життєвого циклу, служила символом переходу з одного стану в інший. Проводи зими супроводжувалися спалюванням опудала Масляної, що уособлювала собою все старе, а її знищення було запорукою народження та утвердження  нового.
      Крім виставки учасникам заходу запропонували переглянути відеоматеріали про  ляльку – мотанку, цікаво було дізнатись про її створення та призначення. Виявляється, що перша лялька – мотанка з’явилась майже 5000 років тому, вона здавна була оберегом  і захищала дім,  господарство, сім’ю від всіляких негараздів.

      Першими глядачами виставки та презентації стали учні молодших класів Каланчацької ЗОШ № 2 (класний керівник,  активний відвідувач бібліотеки Г.Д.Нігачова). Діти дізнались, які різні бувають ляльки – дуже великі та малесенькі, з дерева, тканини, соломи, кори дерев, а ще з кукурудзи й паперу, але всі вони дуже  цікаві.  А ще кожна лялька має своє ім’я… Ім’я їм дає дитина та існують ляльки з однаковим ім’ям – Матрьошки.
    Багато ще чого  цікавого дізнались юні відвідувачі виставки – презентації та найбільше їх зацікавила сама виставка. З захопленням розглядали присутні іграшки,  пошиті рученятами Горьківських дітлахів, іграшок – справжніх шедеврів народного мистецтва.   Дивлячись на іграшки, навіть припустити не можна, що вони виготовлені не на фабриці, а звичайними школярами разом з бібліотекарем.
      Однакових іграшок немає. Якщо придивитись в  вираз їх очей, міміку, погляд – виразно просліджується їх «настрій, характер, стан душі» - у них свій, неповторний світ, нагадує світ  живих істот, їх проблеми, життєві ситуації, радощі та негаразди, співіснування...
     Загляньмо в світ іграшок і ви будете підкорені їх красою, чарівністю та привабливістю, забажаєте  розглядати їх знову й знову, потримати в руках, помилуватись... й  зовсім не важливо,  скільки вам років, якого ви віку - ви доросла людина, чи зовсім юна – іграшки ваблять  всіх без винятку.      
До зустрічі з  «Цікавим світом іграшок» учні  взяли з собою свої улюблені іграшки, яких беруть з собою в школу,  з  якими майже не розстаються,  навіть вночі. Бібліотекар М.М.Молдован запропонувала дітям розповісти про свої іграшки, виявилось багато бажаючих…  Цікаві розповіді  дітей… І кожен отримав цукерку в подарунок за представлення своєї іграшки.
     Керівник гуртка, Антоніна Петрівна  Демченко, заняття проводить щотижня, взимку, як холодно, то у себе вдома.  В будь-яку погоду поспішають  юні майстрині на заняття  улюбленого гуртка «Умілі рученята», навіть, в дощ та  ожеледицю не було пропущено  жодного засідання.  А як втомлюються  "Умілі рученята", бібліотекар пригощає їх чаєм з печивом, тістечками та булочками, іноді учасники гуртка й самі вдома напечуть смачненького й біжать до бібліотеки виготовляти іграшки та смакувати запашний чай з виробами з тіста, теж виготовленими своїми  рученятами, діляться та обмінюються рецептами їх виготовлення.  
     А Антоніна Петрівна розмірковує, що,  напевне, скоро виникне ще один гурток в бібліотеці,  то буде  «Умілі кулінарочки», адже у них стільки бажання розвивати свої уміння, стільки оптимізму, стільки нових планів та задумів,  стільки фантазії.  І акумулює  цю любов до творчості, ціленаправляє та заохочує – сільський бібліотекар Антоніна  Петрівна  Демченко.

    Подальших успіхів  вам, юні таланти та наша дорога колего !!!


Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *