75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

18 грудня 2013 р.

Все чим душа боліла …



 «Лірика кохання Євгена Плужника» - під такою назвою пройшов у клубі «Старшокласник»  літературно - музичний захід,  присвячений 115 річниці з Дня народження цього українського поета,  драматурга, перекладача, мовознавця.

До  заходу  була  створена  слайдова  презентація,  музичним фоном до кожного вірша  стали  мелодії  Європейських   композиторів - класиків:  Ф.Шопена,  С.Рахманінова,  Л. Бетховена.
У підготовці  заходу  разом з бібліотекарем центральної районної бібліотеки Ольгою Пантеліївною Качур,  взяли  активну  участь  учні  11-В  класу Каланчацької  ЗОШ  № 1 та їх класний  керівник Людмила  Анатоліївна  Літвінчук.



Чим душа  його боліла …  Що хвилювало …  Як склалась доля…
Старшокласників завжди цікавить особисте  життя письменників, біографія  та творчість яких вивчається в школі.  Тому наразі організатори заходу прагнули пов'язати сторінки життєпису поета з його художніми творами,  і  тим самим збільшити інтерес молоді  до його поетичної творчості.  Хочеться, щоб у  юнацтва розвивалася  не лише інтелектуальна сфера, а й емоційна, зокрема здатність  кохати – красиво  і  щиро.

Доля і поезії  Євгена Плужника  зворушили   юні  душі  сильними  почуттями  і мудрими думками,  яскравими образами  і  драматичними поворотами. Поетове життя  обірвалося у розквіті  років,  кохання  і творчості.  Юнаки й дівчата читали  неповторно-прекрасні вірші поета, незабутні для  кожного, хто їх почує.
Історія життя поета досліджена  українським  мистецтвознавцем Леонідом  Череватенком.
Член Української всесвітньої координаційної ради,  один із ініціаторів створення Міжнародної асоціації україністів  академік  Микола Жулинський зустрівся з дружиною поета у Нью-Йорку у 1989 році і розповів про цю зустріч,  опублікувавши  листи подружжя.

 Спогади, правдиво описані очевидцями тих, тепер уже далеких подій, письменником Богданом Антоненком - Давидовичем та соловецьким санітаром Миколою  Тайгою, який доглядав за Євгеном Плужником у табірній лікарні, стали основою нашої розповіді про трагічне життя цього талановитого поета українського розстріляного відродження. 

         Матеріали про нашого українського поета,  драматурга, перекладача, мовознавця Євгена  Павловича Плужника та його твори зберігаються в читальному залі центральної районної бібліотеки  і завжди до Ваших послуг.



Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *