75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

22 травня 2012 р.

«СТОЇТЬ СЛЬОЗА , ТРАГІЧНА І ТЕРПЛЯЧА”



          Операція "Вісла" - що ми знаємо про неї  ?  Історія українського народу донині залишає велику кількість білих плям, особливо в період ХХ століття - період голодоморів, геноцидів, переселення, та світових воєн. Про одну із таких болючих тем в історії України – депортацію українського населення з території Польщі під назвою операція „Вісла”, днями точилася розмова в читальному залі центральної бібліотеки в рамках роботи читацького клубу любителів та шанувальників літературного слова „Дивослово”.

      Зробимо екскурс в історію цих страшних подій. У травні 1945 року скінчилася друга світова війна, а на Лемківщині розпочалася своя. У вересні 1944 року комітет національного визволення Польщі і уряд України заключили угоду про обмін населенням. Етнічних українців з території Польщі виселяли в Україну, а поляків навпаки. Страшна нелюдська ситуація довкола того спричинила трагедії в тисячах сімей. Примусово з рідних домівок, з Лемківщини, Надсяння, Холмщини та Підляшшя було депортовано понад 200 тисяч лемків.
Та звісно, що не всі покинули рідні хати. Тоді в 1947 році операція „Вісла” продовжила страшну справу. Ще близько 140 тисяч українців під приводом того, що вони є опорою Української Повстанської армії, насильно виселили на північні та західні землі Польщі.

    Українські села просто знищували, палили домівки, стодоли, руйнували церкви. За новими уточненими даними з Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Підляшшя в ті роки примусово було виселено 483 808 етнічних українців. Таке було і про те мусимо пам’ятати.         28 квітня 2012 року в Україні відзначалися 65 роковини цієї трагічної події, але зважаючи на значимість, політичні наслідки і сувору повчальність цієї події заходи будуть проходити цілий рік. Ми мали ще одну нагоду поговорити на цю не просту і для багатьох дражливу тему.
         В Каланчаці, коштом автора, було видано один-єдиний примірник книги „Операція „Вісла” – трагедія українського народу” яку написала вчитель історії і права Каланчацької ЗОШ № 2 Галина Дмитрівна Нігачова. Це вже друга її книжка презентована у клубі ”Дивослово” у цьому році. Авторка цікаво і неупереджено розповіла історію написання книжки, та про події 65 –річної давнини. Прозвучали на презентації болючі і щемі спогади свідків тих трагічних подій,які нині мешкають у нашому селищі, Дичок Г.Ф. та Добровольської Ю.П., саме їх свідчення увійшли до одного з розділів книги.
        Минуло 65 років з тих трагічних подій, тож чи варто шукати відповідь на запитання : хто винен? У серпні 1990 року Сенат Республіки Польщі прийняв спеціальну заяву, в якій дав політичну і моральну оцінку акції „Вісла” як таку, що притаманна тоталітарним режимам. Олександр Кваснєвський займаючи посаду Президента Польщівибачився перед українцями за дії тодішньої комуністичної влади. На сьогодні депортовані в Україну прирівняні до учасників Великої Вітчизняної війни і мають належні права і пільги. Здавалося б, усе зрозуміло. Однак, деякі історики стверджують, що і донині триває, так зване, „політичне краєзнавство”, але не варто збирати „компромат” одне про ти одного, а треба визнати те, без чого не можна пробитись до історичної правди, те без чого не може бути справжнього порозуміння між нашими народами.
        До заходу було оформлено виставку історичних матеріалів   з фонду центральної бібліотеки та сімейного архіву Ю.П.Добровольської  "Стоїть сльоза, трагічна і терпляча". Бібліотекар центральної районної бібліотеки Наталя Яковлєва зачитала спогади свідків тих трагічних подій.Цікаво пройшла презентація книжки, багато чого взнали присутні про ті історичні події, на очі учасників клубу раз по раз накочувалась непрохана сльоза…
        Маємо нагоду подякувати Галині Дмитрівні Нігачовій, за те, що знайшла в собі сили, мужність, здатність до розумного компромісу і взялася за таку не просту і болючу тему, як операція „Вісла”.
 
      Нашу зустріч ми назвали „Стоїть сльоза, трагічна і терпляча” і мусимо з сумом констатувати, що і сьогодні, 65 років потому, ці сльози омивають душевні рани тих кого політики позбавили майна, спокою, споконвічної батьківської віри і Батьківщини. Тож пам’ятаймо про жорстокі уроки історії.

     Презентацію майстерно підготувала та провела бібліотекар центральної районної бібліотеки, керівник читацького об’єднання «Дивослово» Ірина Добровольська при допомозі колег.

1 коментар:

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *