75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

30 грудня 2010 р.

Проня Прокопівна в режимі On – line

Наш літературний театр „Бібліо-Art” днями презентував нову виставу
"Проня Прокопівна в режимі On – line".

Літературний театр „Бібліо-Art”, який працює в Каланчацькій районній бібліотеці вже третій рік, окреслює тематичне коло постановок. До уваги беруться визначні дати і віхи українського літературного життя, цікаві традиції народу, які є першоосновою української ментальності. На час репетицій і прем’єр бібліотекарі стають режисерами – постановниками, декораторами, реквізиторами, костюмерами, гримерами, лицедіями. Дебютною була вистава „Ніч перед Різдвом, або здрастуй, 1 апреля !”, присвячена 200 – річчю з Дня народження М.В.Гоголя і основою якої стала інсценізація творів цього геніального і загадково – фантасмагоричного літератора. Відвідувачі бібліотеки побачили фольклорну виставу „Дай, Андрію, знати, яку долю ждати”. У виставі, як і у житті переплелися сміх і сльози, надії і тривоги, розчарування і сподівання на краще, а домінувала віра у щасливу зорю. А ще лунали щирі українські пісні, жартівливі, повчальні й сумні, бо ж які вечорниці без пісень! А виконував пісні ансамбль народної пісні Будинку культури „Жовтневий” під керівництвом Віктора Дикого.

14 грудня 2010 року виповнилося 170 років з дня народження видатного українського поета, драматурга, театрального діяча Михайла Петровича Старицького. Саме він очолив перший український професійний театр, але в 1895 році М. Старицький залишає театральну діяльність і цілком віддається літературній творчості. Переробляє п'єси інших авторів, інсценізує прозові твори, перекладає Пушкіна, Лермонтова, Нєкрасова, Гейне, Байрона, Міцкевича. Знаковою подією в літературі став переклад Михайлом Старицьким шекспірівського „Гамлета”. Пише він також і оригінальні твори, а ліричні вірші Старицького давно стали народними піснями, варто згадати хоча б слова „ Ніч яка, Господи, місячна, зоряна, видно хоч голки збирай...”


Сьогодні театр скористався нагодою вшанувати пам”ять талановитого сина українського народу і запропонував увазі своїх відвідувачів виставу „Проня Прокопівна в режимі On - line”. Звичайно ж, всі знають що Проня Прокопівна один із найвідоміших і найяскравіших жіночих персонажів української драматургії. Ми не ставили перед собою ціль втілити на сцені класичну п’єсу, нам було цікаво поесперементувати, і Проня силою нашої фантазії опинилася в 2010 році. Вона існує в заданих автором обставинах - навчається в „пенціоні”, любить модно одягатися, прагне вийти заміж за Свирида Петровича, який і „красівий і образований, аж страшно”, але наша, сучасна Проня ще займається пошуками самої себе.

Звичайно сьогодення накладає свій відбиток і на характері героїні, і на її прагнення. Режим он-лайн - режим реального часу... тож наскільки органічно і комфортно почувається Проня Прокопівна в нашому 2010 ? - Здається досить затишно і комфортно.


Літературний театр "Бібліо - арт" створено бібліотекарем Іриною Добровольською за ініціативи директора ЦБС Надії Федкевич. В виставі майстерно ролі зіграли бібліотекарі центральної бібліотеки Ірина Добровольська, Маргарита Молдован, Олена Гриценко та Інна Красновська.





А втім, нехай про це висловляться наші відвідувачі!




А ми говоримо нашим відвідувачам: „До нових зустрічей !”


Директор ЦБС
Надія Федкевич

Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *