75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

6 серпня 2010 р.

Дитячій бібліотеці - 60 років !

Навряд чи знайдеться людина, яка в дитинстві не відвідувала дитячу бібліотеку.Часто спостерігається, що в дитячу книгозбірню приходить малеча з мамами – татами, чи бабусями - дідусями ще задовго до того,як йди до школи,і навіть, зовсім не уміючи читати і не знаючи літер, а просто малюкам подобається розглядати малюнки.Перше знайомство з книжечками відбувається,коли діточкам по два – три рочки,а то і раніше.І це зрозуміло,адже потяг пізнати оточуючий світ проявляється дуже рано,а яскраві дитячі книжечки не можуть не зацікавити малечу, та й у дитячих садочках уміло прищеплюють тягу,любов до читання та книжки.Перші книжечки читають малюкам батьки та вихователі.А як подорослішають,діти самі поспішають до книгозбірні ...
Учні та вчителі в бібліотеку приходять до початку уроків,після їх закінчення,а з ЗОШ № 1навіть на перервах біжать до книгозбірні.
В бібліотеці не тільки замовляють додому книжки по шкільній програмі,для написання реферату,підготовці до контрольних,екзаменів,розширенню знань чи для розвитку інтересу,захопленню,а й в читальному залі готуються до уроків,вчать домашні завдання,обговорюють прочитане,беруть участь в заходах, клубах за інтересами,просто спілкуються з однолітками ...
Свій початок районна бібліотека для дітей бере з далекого 1950 року, коли 12серпня 1950 року дитяча книгозбірня відокремилась від дорослої.
Бібліотеку очолила Лідія Дмитрівна Лебідь, молодий фахівець,яка приїхала за направленням після закінчення Херсонського культурно-освітнього училища, де й пропрацювала до виходу на заслужений відпочинок,з одним – єдиним записом в трудовій книжці, портрет якої заслужено висів на Дошці Пошани кращих бібліотекарів області в Херсонській обласній бібліотеці для дітей.Лідія Дмитрівна – фанат бібліотечної справи.
Для неї це була не просто робота, це не просто професія, це - покликання її світлої душі !І зараз,коли дозволяє здоров’я,приходить до бібліотеки,в свій рідний колектив з порадами,поспілкуватись,відвідати бібліотечні заходи та свята.
Разом з нею,рука об руку з перших днів відкриття бібліотеки і теж до виходу на пенсію пропрацювала також ентузіаст бібліотечної справи,фахівець з великої літери і просто прекрасна людина Віра Іванівна Жолуденко,якої на превеликий жаль вже немає.


Довгий шлях становлення пройшла книгозбірня: холод – замерзало чорнило, гасла лампа - не вистачало керосину, не було на що сісти – бракувало стільців, бібліотечні стелажі були з обаполів - книжки падали,або взагалі лежали на підлозі ...,але в бібліотеці завжди було людно,діти тягнулись до знань,до бібліотеки бігли навипередки, вільного доступу до книжкового фонду не було –тому біля бібліотекаря завжди утворювались великі черги...
Бібліотека працювала на відмінно і заслужено отримала почесне звання „Бібліотека відмінної роботи”.
Минав час, зростав книжковий фонд,бібліотечна робота набувала розвитку... У 1980 році зроблено капітальний ремонт приміщення, проведено опалення, спочатку на вугіллі, потім гасове, придбано сучасні дерев'яні меблі,побудовано внутрішній санітарний вузол, придбано килимове покриття на підлогу,бібліотека поступово перетворилась на казковий дитячій будиночок, гарно оформлений,він приваблює не тільки дітлахів,а й дорослих відвідувачів - вчителів,вихователів, батьків, керівників дитячого читання, які залюбки відвідують дитячу книгозбірню.
Змінювались працівники бібліотеки,покоління відвідувачів,читачі минулих років приводили до книгозбірні вже своїх дітей,сьогодні ведуть внучат...
А сьогодні естафету відмінної роботи з гордістю несуть і привітно зустрічають читачів невеличкий дружний колектив на чолі з завідуючою Красновид С.О, бібліотекар молодшого шкільного віку Пашкова Л.М., бібліотекар середнього та старшого шкільного віку Гончарова В.В., а старанно підтримує порядок і чистоту в приміщенні Біган Н.Л.

Колектив дитячої бібліотеки високопрофесійний,всі працівники з великим досвідом бібліотечної роботи,знавці дитячої літератури,люди закохані в бібліотечну професію і це відчувається відразу переступивши поріг книгозбірні.Тут все зроблено і оформлено розумом і руками самихбібліотекарів та активу читачів та з великою любов’ю,адже бібліотекар - художник і дизайнер,вчитель і психолог,артист,краєзнавець і винахідник, сценарист і режисер, математик і оператор ЕОМ,і просто, друг читача, а для малечі - добра, турботлива, чуйна,друга мама!
Каланчацька районна бібліотека для дітей завжди була і є сьогодні однією з самих кращих дитячих книгозбірень Херсонщини.І ми пишаємось цим !
Славиться дитяча книгозбірня проведенням цікавих,дискусійних, конкурсних, діалогових,ігрових, розважальних заходів для дітей та підлітків.Особливо популярними є бібліотечні клуби заінтересами.В районі працює єдиний клуб юних акторів - ляльководів „Дюймовочка”.Безліч цікавих,повчаючих, захоплюючих вистав на рахунку цього клубу майже за 25 років його успішної роботи. Незмінний керівник клубу бібліотекар Любов Пашкова.
Самі допитливі,самі всезнаючі юні читачі- учні 3 – 4 класів зібралися в клубі „Чомучки”,якому вже 26 років з дня створення.
А учасники Клубу Цікавих Зустрічей,якому також в цьому році виповнилось 26 років з дня заснування,цікавляться народними звичаями,обрядами та традиціями України.Керівник клубу бібліотекар Валентина Гончарова.
А в 2007 році був створений новий клуб,супер – сучасний -
„Інтернет – Чомучки”.Він згуртовував малюків, які з цікавістю пізнають світ,вільно орієнтуються в Інтернет просторі разом з бібліотекарем Світланою Красновид.
Обласні,Всеукраїнські конкурси,фестивалі,огляди,акції останнім часом заполонили бібліотеки: „Моя мала Батьківщина”,„Андерсен для ХХ1 століття”, „Нащадки пам’ять бережуть”, „У вінок Кобзаря вплітаємо майбутнє”.„Найкращий читач року”,„Лідер читання року”, „О мово моя, душа голосна України”, „Читай й стань успішним !”,фестиваль бібліотечних клубів за інтересами,і в усіх наша дитяча книгозбірня брала активну участь і завжди перемагала та отримувала нагороди: одержано книжок майже на 5 тисяч гривень,комп’ютер з принтером та безліч Грамот, Дипломів та Подяк.
В січні цього року „прилетіла” в район суперприємна звістка.Каланчацька ЦБС знов єдина серед районів Херсонської області одержала нову перемогу, тепер уже в конкурсі по Міжнародній програмі „Глобальні бібліотеки” фонду Білла і Мелінди Гейтс та виграла Грант Міжнародної Ради наукових винаходів та обмінів(ІRЕХ). Бібліотеки району отримають від ІRЕХ набір обладнання(дев’тнадцять комп'ютерів з усім необхідним програмним забезпеченням,принтером/сканером з доставкою та встановленням обладнання),зокрема районна бібліотека для дітей отримає днями чотири комп’ютера з принтером/сканером для організації та надання вільного доступу до Інтернет для юних користувачів книгозбірні.
А отуючись до такої визначної події в житті району,вболіваючи за стан підготовки до отримання обладнання від IRЕХу працівники дитячої бібліотеки пожертвували своїми щорічними основними відпустками і своїми силами зробили ремонт приміщення зовні та всередині,встановили грати на вікна,замінили електропроводку, світильники,встановили електричні розетки з заземленням,перефарбували вікна та двері, поклеїли шпалери,відремонтували підлогу тощо.
Сьогодні при встановленні нового обладнання від Міжнародної програми ІRЕХ та впроваджені вільного доступу до Інтернету в районній бібліотеці для дітей - єдиній в районі публічній дитячій книгозбірні-відкриваються нові безмежні можливості обслуговування юних читачів,роботі на комп’ютері та в мережі Інтернет, одержання будь-якої інформації з будь-якої частини світу, спілкування з однолітками в режимі On-line тощо.
Районна бібліотека для дітей стане сучасною бібліотечною установою в нашому районі !
Завітайте до дитячої бібліотеки – тут гарно,чисто,затишно, атмосфера тепла та доброзичливості,тут вам підберуть книжки чи інформацію з Інтернету на всі смаки, відповіді на будь-яке запитання,вислухають,порадять,підкажуть,допоможуть. Тут вам завжди раді !
Бібліотека- світ нових можливостей !
Ласкаво просимо до нашої дитячої бібліотеки !

Директор Каланчацької ЦБС,
Депутат Каланчацької районної ради
Надія Федкевич.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *