75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

14 січня 2022 р.

Микола Леонтович. «Щедрик» – подарунок українця світові


     Наприкінці 2022 року світ відзначатиме  145-річчя від дня народження  видатного українського композитора Миколи Леонтовича – автора знаменитого «Щедрика».    Цю щедрівку  називають маленьким музичним дивом і вона є однією з  найпопулярніших різдвяних мелодій на планеті.
   Мистецька виставка «Мелодія різдвяної  ночі», що  гостинно відкрилася в Секторі мистецтв Каланчацької центральної бібліотеки присвячена  безсмертному музичному твору і його творцю.
    Історію написання легендарної  української  композиції та прадавню першооснову її виникнення досліджувала керівниця Сектору мистецтв Маргарита  Молдован. 
     В основу «Щедрика» покладено текст народної української щедрівки, яка дійшла до нас ще з дохристиянських часів, коли наші пращури зустрічали Новий рік 1 березня і закликали ластівочку на крильцях принести весну – красну.
   Уперше публічно цей твір був виконаний у 1916 році хористами Київського університету. У жовтні 1921 року  «Щедрик» прозвучав у  Нью-Йорку,  в величній концертній залі  Карнеґі - Холу  у виконанні української хорової капели під керівництвом видатного диригента  Олександра Кошиця. Успіх композиції був приголомшливий.  
      У 1936 році американець українського походження Петро Вільховський створив англійську версію слів до цієї пісні. І відтоді її можна почути в усіх куточках світу під назвою «Carol of the Bells» ("Дзвінка колядка»,  або «Колядка дзвонів"), на  сьогодні відомо понад 1000 варіантів прегарної української щедрівки. Геніальна мелодія Леонтовича складена всього з чотирьох нот, відомо що існує п’ять авторських редакцій цього твору, перша редакція зберігається в  Національній бібліотеці України імені В. Вернадського.
    Сьогодні «Щедрик» можна почути у святковій рекламі та багатьох  фільмах і серіалах, як то  «Міцний горішок», «Сам удома», «Гаррі Поттер», «Сімпсони», «Гріфіни», «Південний парк» та інші.
    На жаль, попри  безпрецедентну  популярність «Щедрика» про його автора, геніального  ювеліра української пісні, світу майже нічого невідомо. А між тим Микола Леонтович народився на Поділлі в сім’ї сільського священика. Початки музичної освіти здобув у батька, який грав на віолончелі, скрипці, гітарі, був  освіченою людиною та деякий час керував хором семінаристів. Мати, яка мала чудовий голос і любила співати, прищепила йому любов до української народної пісні. Виховувався Микола Леонтович під впливом славного батька української музики  композитора Миколи Лисенка і працював як учитель хорового співу й диригентури в різних навчальних закладах  на Поділлі, Київщині та Катеринославщині.
    Композитор, хоровий диригент, громадський діяч, піаніст, педагог Микола Леонтович прожив коротке життя, всього 43 роки. Його було жорстоко вбито на Різдво на очах у батька – священика. Смерть талановитого композитора  глибоко обурила українське суспільство і діаспору, а радянська влада провела цілу кампанію, приховуючи сліди свого злочину. І лише зі здобуттям Україною незалежності вдалося дізнатися правду про смерть Леонтовича з архівних документів.
    Було знайдено і опубліковано  рапорт міліції Гайсинського повіту, в якому  засвідчено, що вбивство відомого українського композитора – справа рук агентів системи радянського індивідуального терору, яку застосовували до багатьох видатних діячів української культури.
  «Щедрика» радянській системі вбити не вдалося, він – це Україна, яку знає весь світ! 
    Нехай же наш український  «Щедрик» завжди буде невід’ємною частиною  світової різдвяної казки!



Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *