75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

28 липня 2021 р.

Мати нашої історії

 

    Хрещення  Київської Русі-України – перша сходинка до духовності»
     28 липня – у день пам’яті святого рівноапостольного князя Володимира в Україні згідно з Указом Президента України від 25 липня 2008-го № 668/2008  відзначається День Хрещення Київської Русі-України.
     Цій визначній історичній події в бібліотеках Каланчацької централізованої бібліотечної системи присвячено цикл масових заходів.
    Виставка –подія «День Хрещення Київської Русі»  оформлена  в Каланчацькій центральній бібліотеці. Надаючи надзвичайної важливості історичній події бібліотекарка відділу абонементу Лариса Шаваровська  в бесідах з читачами наголошувала на тому, що прийняття християнства для українців символізує спадкоємність тисячолітньої історії України, нації і держави. Хрещення  Русі – це символ соборності всіх українців і наших земель навколо політичної й духовної столиці – Києва, єдності нашого державного і духовного начал.
    Свято  Хрещення відзначають у день Святого Володимира одного із засновників і покровителів нашої державності. На Русі про християнство знали задовго до релігійних реформ Володимира Великого:  християнами були Аскольд і Дір. Достовірним є факт хрещення княгині Ольги у 958-му, але вирішальним для процесу християнізації нашої країни є введення цієї релігії як державної у 988-990 роках. Цей історичний факт доводять документи зібрані на виставці – огляді «Святий Володимир – України хреститель»  в Новокиївській сільській бібліотеці-філії.
   У момент першого хрещення нашого народу князем Володимиром, народилася східнослов'янська православна цивілізація. І саме Київ став містом-основоположником історичної, культурної, моральної й духовної епохи в житті всіх слов'янських народів, центром християнства, центром духовного збагачення.
    Про духовні витоки християнства точилися розмови біля виставки – духовного орієнтиру «Духовні цінності українського народу» (Привільська бібліотека) та  тематичної полички «Хрещення  Київської Русі – перша сходинка до духовності» (Олександрівська книгозбірня).
     Християнство справило потужний вплив і на становлення Давньоруської держави. Саме церква, як надрегіональний інститут, об’єднувала населення різних земель Русі, виховувала усвідомлення спільної релігійної приналежності та політичного підданства. Це  зазначається в  матеріалах  книжкових виставок «Прихід Русі до християнства» (Гаврилівська бібліотека) та «Хрещення Русі – крок в майбутнє» (Хорлівська філія).
   Про  духовні, культурні та економічні аспекти  прийняття християнства йшла мова на історичній годині «Хрещення Русі», що відбулася  в  Каланчацькій селищній бібліотеці.
    Каланчацька централізована бібліотечна система вітає всіх християн громади з 1033-річницею хрещення Русі – України!
   Бажаємо всім міцної віри, радості душі і спокою серця, світлої надії, доброї вдачі і небесної благодаті.     

                 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *