75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

18 березня 2021 р.

Відомі особи громади: Володимир Чуприна

 
З добірки розповідей про відомих людей нашої громади …

                   Чуприна Володимир Григорович
                                       Народний художник України, заслужений діяч мистецтв
 
Тополі , мальви , соняхи в цвіту,
Брунатнокрилий півень на паркані ...
Хто сподобав найбільше блекоту,
Той , не інакше , скривиться зарані.
Ти перед ним , одначе , не звітуй,
Пиши , твори в єдинім пожаданні:
Явити крізь будення й суєту
Красу , як росяницю на світанні.
Він красен, цей багатотрудний світ,
Хоч барва домішує не рожева,
І ти до нього йдеш таки на звіт,
В твоїй творбі ознака є суттєва:
Як запашисто розкошує цвіт!
Як міцно закорінені дерева!
      Ці поетичні строчки М.Братан присвятив В.Г Чуприні. 
   
     
Прославив наш край як талановитий мистецтвознавець,  живописець, громадський діяч, народний художник України, заслужений діяч мистецтв. 
     Про заслуженого діяча мистецтв України Володимира Григоровича Чуприну не просто відразу скласти враження. Його треба добре пізнати, бо це людина широких зацікавлень. Він художник, мистецтвознавець і деякою мірою поет. З його ім'ям пов'язано багато значних подій у культурному житті краю, головне з них — створення художнього музею імені О. Шовкуненка.
     Про свій життєвий шлях Володимир Чуприна каже: «Народився я 11 серпня 1940 року в селі ім. Максима Горького Каланчацького району Херсонської області, розташованому на невеличкому півострові біля Чорного моря. Місцеві жителі називають його портом, бо тут справді є причал, біля якого зупиняються баржі. Його побудували ще минулого століття німецькі колоністи Фальц-Фейни для вивозу зерна за кордон”.
      Минули роки …
      Після закінчення у 1968 році Київського художнього інституту, де він   здобув спеціальність мистецтвознавця, повернувся на батьківщину, в Херсон, де живе й працює понині.
      Він доклав чимало зусиль для розвитку художнього життя Херсонщини — багато писав про місцевих митців і мав мрію створити художній музей. Мрія знайшла своє втілення. В 1978 році у Херсоні було відкрито музей і за ініціативою Чуприни названо іменем О. Шовкуненка.
     Довгий час  працював начальником  управління культури Херсонської  облдержадміністрації,  професор, сьогодні завідувач кафедри образотворчого мистецтва Херсонського державного університету
      Всі  роки Володимир Григорович не полишав займатися живописом. Правда, у виставках брати участі не наважувався. Олійним малярством майже не захоплювався, його більше вабила акварель.
   Нині Володимир Чуприна є відомим майстром акварелі, дуже примхливої техніки. Художник володіє нею досить досконало.
     З тематичного боку його приваблюють пейзажі і натюрморт. Це середнього розміру аркуші, за рідким винятком - великого. У майстра виробився власний стиль, його можна відразу впізнати на  виставках. Вони монументальні, переважно стримані за колоритом. У пейзажах відтворено природу рідної йому Херсонщини, Криму, середньої смуги України та Росії.
     Де б він не був,— чи то у відрядженні, чи то на відпочинку,— всюди змальовував куточки рідної природи: дерева, річки, квіти тощо. Пензель завжди був з митцем.
      Якось, на початку 1980-х років, акварелі Володимира побачив відомий херсонський живописець Анатолій Платонов і порадив деякі з них показати на художній виставці у Києві. Роботи прийняли, схвально про них відгукнулися. З того часу майже на кожній виставці ми зустрічаємось зі своєрідними творами Чуприни. Так він прийшов у велике мистецтво.
В.Г.Чуприна намагається наблизити природу до людини, роздивитися її зблизька. Дуже колоритні його натюрморти, в них відтворено квіти і багаті дари Херсонщини - цього південного краю. Ці твори яскравіші за пейзажі.
Загалом у своїх творах тяжіє до романтизації зображуваного.
У Володимира Чуприни є окремі твори, але найчастіше він виконує серії. З кращих можна відзначити "Крим зимовий", "Мотиви Підмосков'я", "Лиман у Станіславі".
Нещодавно, у зв'язку з ювілеєм митця, в Херсоні відбулася його персональна виставка, яка користувалася великим успіхом. Цю ж виставку було показано у Болгарії, а нині вона експонується у Києві.
В.Г.Чуприна у розквіті творчих сил. Його акварелі засвідчили, що в особі художника ми маємо своєрідного майстра.
     Автор досліджень з етнографії Херсонщини та творчості митців Георгія КурнаковаАнатолія Платонова, Івана Ботька,  Фелікса Кідера та інших.    Як живописець почав виставлятись з середини 1980-х років на всесоюзних, республіканських та зарубіжних виставках.  Він автор серії робіт:   «Моршин зимовий», «Краєвиди Криму», «Лиман в Станіславі», «Херсонський степ», Стара   архітектура України» та інших. Персональні виставки відбулися в КиєвіХерсоніНовій  КаховціМиколаєві, а також Болгарії, Угорщині, Німеччині, Сполучених Штатах Америки та Відні.
     Він доклав масу зусиль для розвитку художнього життя Херсонщини.
У 1978 році в Херсоні, за ініціативою В.Г. Чуприни, відкрито художній музей, який тепер носить ім'я А. Шовкуненка.
     Як мистецтвознавець, постійно виступає в пресі, випускає каталоги               (творів Г. Курнакова, І. Ворони, А. Платонова, К. Московченко, А.Штірмера)
     Сьогодні ім'я аквареліста В.Г. Чуприни визнано не тільки в Україні, але і в багатьох країнах світу. Його твори захоплюють новизною бачення того, що зображує автор, зачаровують трепетом життя. У всіх його мотивах часто зустрічаються твори архітектури : пам'ятники історії  («Стара фортеця » (1988) , «Монастир » (1992) , «Стара церква в Криму» ( 1994 ).
     Творчість художника несе в собі глибину і естетичне прагнення часу. В.Г.Чупріна – один з українських акварелістів, які використовують техніку монотипії у великих форматах. Його пейзажі – це замкнуті куточки самотності, де можна годинами розмірковувати про життя  («Старе дерево» , «Моршин Ліс» , «Озеро в горах »). У пейзажах показана природа рідної Херсонщини, Криму, Львівщини, Болгарії, Угорщини, Росії.  Його натюрморти відрізняються якоюсь декоративністю, в них зображені квіти і багаті дари Херсонщини.
    Творчість Чуприни - художника – вагоме слово в сучасній акварелістиці,  спроба розширити горизонти акварельного мистецтва. Художнику вдалося вийти за рамки усталених уявлень про акварель завдяки сміливості пошуку та професійної майстерності, отриманого роками власної творчої еволюції.
     Чуприна Володимир Григорович – член національної Спілки художників України (1987 р.) , заслужений діяч мистецтв України ( 1990 ) , народний художник України ( 1995 ), лауреат міжнародного відкритого рейтингу популярності та якості «Золота фортуна» ( 2001), академік Каліфорнійської академії наук, освіти та мистецтва (2001).
    Але, на глибоке переконання майстра , справжнє визнання для нього –
це персональні виставки, які відбулися в Києві, Херсоні, Новій Каховці, Миколаєві, а також у Болгарії, Угорщини, Німеччини, США. Твори художника зберігаються в багатьох музеях і приватних колекціях Європи.
      Сьогодні Володимир Григорович Чуприна у розквіті творчих сил, очолює місцеве відділення Національної Спілки художників України, з 2000 року очолює кафедру образотворчого мистецтва в Херсонському державному університеті, передає свій досвід майбутнім майстрам пензля.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *