75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

16 березня 2021 р.

Почесні громадяни селища Каланчак: Іван Маличенко

             

                      Маличенко Іван Тимофійович (1932 – 2014)

                Герой соціалістичної праці, ланковий  радгоспу "Каланчацький". 
                                   Почесний громадянин селища Каланчак.
 «Ах, скільки радості, коли ти любиш землю,
  коли гармонії шукаєш у житті!»  А.Малишко. 

 Гордістю
  нашого району, та й Херсонщини, є Герой  соціалістичної праці, який прославив наш степовий край, ланковий сільськогосподарських угідь колишнього радгоспу «Каланчацький»  Іван Тимофійович  Маличенко – людина неординарна,  до  безтями закохана в працю хлібороба, в рідну землю та її трудівників.
      З самого ранку, тільки починало світати, та до самого пізнього вечора він був у полі, серед моря золотої пшениці, милувався  кожним колоском добірного зерна…                  
      А народився  Іван Феодосійович 28 травня1932 року в селищі Каланчак. Тут пройшло його дитинство та юнацькі роки. Навчався в Каланчацькій ЗОШ № 1.
    Через скрутне становище у сім’ї у воєнні та повоєнні роки, закінчивши тільки п’ять класів пішов працювати у колгосп «XVII партійний з’їзд» на різні роботи. А 1949 року отримав від колгоспу направлення на курси трактористів до Каланчацької Машино-тракторної станції (МТС).
     Протягом 1952 – 1955 років  проходив службу у лавах Радянської Армії.
  Після демобілізації повернувся до рідного селища і працював трактористом в МТС, у колгоспі „Перемога", який пізніше реорганізувався в радгосп   «Каланчацький».
      В 1967 році після започаткування ланкової системи в сільському господарстві на зрошених землях очолював механізовану ланку з  п’яти чоловік, яка на 640 гектарах зрошувальної землі займалася вирощуванням кукурудзи, пшениці, сої на зерно, кукурудзи на силос та люцерни на сіно. З одного гектара збирали по 80-100 ц кукурудзи та по 700-800 ц  зеленої маси.
      Прославив наш район високими врожаями кукурудзи та інших кормових культур.
      За досягнення визначних результатів нагороджений орденом Леніна, орденом Жовтневої революції, орденом Дружби народів, а в 1976 році присвоєне почесне звання Героя соціалістичної праці з врученням ордена Леніна і золотої медалі «Серп і молот».
     Про Івана Тимофійовича Маличенка складено декілька пісень, які залюбки виконуються учасниками художньої самодіяльності  Каланчацького району.
    28 квітня 2014 року Івана Феодосійовича Маличенка не стало.
     Визнаний почесним громадянином Каланчака. Маличенко Іван Федосійович був трудягою по життю, він не обіймав керівні посади, а трудився на землі, не покладаючи рук. В полі він не тільки працював, а й відпочивав.  Ця робота була  його захопленням, відрадою для душі.
    На його честь вулиця Калініна перейменована на вулицю імені Маличенка.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *