75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

18 березня 2021 р.

Відомі особи громади: Наум Фогель


З добірки розповідей про відомих людей нашої громади …

                              Наум Давидович Фогель
 
                                                Заслужений лікар, член Спілки письменників,
                                     засновник Херсонського літературного об’єднання
                                                                             (1908 - 1980)
 
             Наум Давидович Фогель увійшов в історію  країни,  Херсонщини, нашого таврійського краю, як великий письменник та талановитий, блискучий лікар.     У нашого видатного земляка Наума Фогеля був улюблений вислів «Письменник повинен жити довго!»      
 
Літератор  повинен  знати життя, йому потрібний час, щоб вдумливо, не поспішаючи осмислити й написати про побачене, почуте, вражаюче, бентежливе, пережите…
     За цим принципом Наум Давидович творив, як прозаїк, кожний свій твір. Його романи, повісті, оповідання основані на солідному життєвому підґрунті, на могутній потужній творчій силі.
      Народився Наум Давидович Фогель 4 жовтня 1908 року у самого Чорного моря, в селі Хорли Каланчацького району,  в сім'ї дрібного службовця. Зустрічав світанки і тумани і з хвилюванням спостерігав , як сонце ховається за горизонтом , як йде на відпочинок в омиваються морськими хвилями  в далечінях  ...
     Після закінчення середньої школи деякий час працював вантажником в порту,
далі переїхав до Одеси, працював робітником на різних заводах Одеси. Вступив та успішно закінчив Одеський медичний інститут, працював лікарем.    
      Не минули його грізні воєнні роки. Під час війни з білофінами, з німецькими окупантами з 1941 по 1945 роки Наум Фогель був у діючій армії. За бойові заслуги нагороджений орденом Червоної Зірки та багатьма медалями.
      Пережите в важкі сорокові закликало Наума Давидовича Фогеля до творчості, вдихнуло в нього творчу струмінь, в його повсякденний побут лікаря -невропатолога .
      Працюючи на посаді завідуючого неврологічним відділенням Херсонської обласної лікарні, обласним невропатологом, він здобув репутацію блискучого фахівця. З його ініціативи було створено, зокрема, службу санавіації для надання допомоги населенню віддалених районів Херсонщини.
     Він писав про колег-віруючих , трудівників села, вчених і суднобудівників ... Він належав до тих письменників, хто життя вивчав не по підсумками творчих відряджень.
    У його трудовому, точніше бойовому активі, військові госпітальні дні і ночі, сповнені тривог, післявоєнне відродження медичної служби в рідному краї. Отримав посаду головного лікаря - невропатолога Херсонської області. За ним закріпилася репутація блискучого фахівця, з його ініціативи була створена служба санітарної авіації з надання допомоги населенню віддалених районів Херсонщини, яка діє і понині.
          Пережите в тяжкі сорокові роки, спогади надихнули Наума Давидовича до творчої праці, вдихнули в його клопітку повсякденну працю лікаря – невропатолога творчий,  літературний струмочок, який переріс в великий запал.
  Він писав про колег – лікарів, трудівників села, вчених та суднобудівників…
  Наум Давидович належить до тих письменників, які життя вивчали не за підсумками творчих відряджень, а за особистими  спостереженнями за повсякденним життям оточуючих…
      Довгий час він працював на посаді головного лікаря Херсонської обласної лікарні та лікаря – невропатолога. Тут здобув великий досвід, авторитет, славу неперевершеного, блискучого  лікаря.
      Друкуватись почав у 1945 році – вірші, статті, нариси. А 1952 рік був для Наума Давидовича роком народження в ньому прозаїка , в Одеському видавництві побачила світ його перша книга – повість "Крилата медицина".
      Потім з'явилися в різних видавництвах країни роман « Хірург Олексій Корепанов ( 1958 ), науково-фантастична повість «Гіпнотроп професора Браїлова », книга – нарис  «Повість про людину хорошому » (1962) , «Капітан Флагмана » , «Головний лікар » та інші твори .  У повістях "Крилата медицина", "Гіпнотрон професора Браїлова", а особливо в дилогії "Хірург Олексій Корепанов" привертає увагу гострота моральної проблематики, справді "скальпельний" психологічний аналіз, знання автором тих реалій дійсності, що стали першоматеріалом для творів. "Капітан флагману", як і інші твори письменника, глибинно "пов'язаний" з Херсоном. Письменник любить свій край, у його книгах чимало прикмет, що вказують на точну адресу зображених подій. Він один з засновників обласного літературного об'єднання, роботу якого очолював тривалий час.
     Фогель Наум Давидович член Спілки письменників України з 1962 року, він один із засновників обласного літературного об'єднання, яке сам довгий час і очолював.
     28 грудня 1980 року Наума Давидовича Фогеля не стало, але доктор і письменник Наум Фогель і сьогодні з нами своїми кращими книгами, добрими справами, мудрими настановами, світлою пам'яттю про людину з активною життєвою позицією, творчо оригінальної особистості.
      Наум Давидович Фогель – гордість літературної спадщини нашого Каланчацького краю.
      Нещодавно  Каланчацька центральна районна книгозбірня потоваришувала  з сином нашого знаменитого письменника – земляка Генріхом Наумовичем Фогелем. 
      Так склалася доля, що Генріх Наумович  проживає далеко від рідного краю – нашої Херсонщини, в далекій Австралії. Але велика відстань не є на заваді. Ми часто листуємося з сином нашого письменника – земляка, багато цікавого узнали про нього та його родину.
      А ще Генріх Наумович подарував нашій Каланчацькій книгозбірні бібліотечку творів батька – Наума Давидовича Фогеля. За що ми – працівники бібліотеки та наші користувачі від щирого серця  йому вдячні.
     Генріх Наумович пише спогади про свого знаменитого батька, вже завершує книжку й обіцяв подарувати своїй малій батьківщині – жителям нашої Каланчацької громади, нашим читачам.
  

Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *