75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

25 березня 2021 р.

Бюст Т.Я.Левицькому, Герою Радянського Союзу

 

       Бюст  учаснику Великої  Вітчизняної  війни, Герою Радянського Союзу Тимофію  Яковичу Левицькому встановлено в селищі Каланчак на території мікрорайону «Партизан» у 1969 році.
       Народився в селі Каланчак на Херсонщині в простій селянській сім’ї.  Тут пройшло його дитинство, закінчив школу, працював механізатором.
      У 1940 році був призваний до Лав армії. Воював на Південному, Північно-Кавказькому, на 3, 4 і 2-му Українських фронтах.
      Свій подвиг Тиморфій Якович Левицький здійснив 4 грудня 1944 року при форсуванні Дунаю. Це була  надзвичайно смілива операція. Від виконання якої залежало виконання завдання поставленого перед 108 гвардійською Червонопрапорною ордена Суворова стрілецькою дивізією. Бійці, якими командував Т.Я.Левицький, забезпечили форсування  Дунаю, собою прикрили переправу наших військ через річку.
     У нагородному листку говориться,  що успішно проведена операція – результат  умілого командування, хоробрості  і стійкості особисто командира десантної групи сержанта  Т.Я.Левицького.
     Загинув 9 березня 1945 року під Будапештом.
    Указом Президії Верховної Ради СРСР від 24 березня 1945 року посмертно присвоєно звання Героя Радянського Союзу.
     На території мікрорайону «Партизан» встановлено пам’ятник  Т.Я.Левицькому, названа вулиця та встановлено на ній пам’ятний знак.
    Бюст Герою Радянського Союзу Т.Я.Левицькому  розташований на території колишньої садиби радгоспу «Партизан», пров. Західний, 5,  біля Партизанського селищного будинку культури. Установлено на підставі об’єднаних постанов райвиконкому, дирекції радгоспу «Партизан» на кошти радгоспу. Виготовлений в Єреванських художніх майстернях. Урочисте відкриття пам’ятника відбулося 9 травня 1969 року.
     Складається з бюста, встановленого на постамент. Зображає  Тимофія Левицького у військовій формі і Зіркою Героя на грудях.
     На лицевій стороні пам’ятника прикріплена меморіальна дошка з написом: Герою Радянського Союзу Левицькому Тимофію Яковичу 1913 – 1945 рр.
    Бюст – постамент виготовлено з базальту, цоколь – із каменю - черепашнику, поштукатурено.  Висота  бюста 0,9 м,  постаменту – 2, 1 м, цоколя 0, 45м.
Загальна висота пам’ятника 3,8 м. Територія пам’ятника впорядкована і озеленена.
      Пам’ятний знак Герою Радянського Союзу Т.Я. Левицькому
     Установлено орієнтовно між 1991 – 1993 роками на початку однойменної вулиці в мікрорайоні «Преображенський».

Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *