75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

27 листопада 2020 р.

Ті чорні дні голодомору …

      
   Голодомор…
  Жодні статистичні дані не скажуть  скільки страждань, мук, сліз, невимовного болю, забраних життів в цьому слові.
  Сьогодні  нам важко повною мірою осягнути глибину трагедії, яку пережили наші співвітчизники у минулому столітті, зрозуміти весь масштаб  тотального зла і злочину проти людяності, коли розстрілювали за п’ять колосків, виганяли на смерть запухлих від голоду дітей, забирали у селян останнє, доводили їх до відчаю, смерті, коли країну, яка здавна славиться своєю родючою землею і працьовитим народом, перетворили на суцільну братську могилу безвинних жертв штучного голоду.
   На такі тяжкі роздуми наштовхують заходи, що пройшли в бібліотеках - філіях Каланчацької ЦБС на передодні скорботного Дня пам’яті жертв голодоморів 1932 – 1933 років».       
    Виставка – реквієм «Пам’ятаймо минуле заради майбутнього» оформлена у Гаврилівській сільській книгозбірні. Виставка дуже вражаюча, на ній представлено багато фактографічних документів, спогадів  та фотографій. Багато користувачів відвідало книгозбірню в цей день. 
     Бібліотекар Галина Журинкіна провела для них Інформаційну Годину Пам'яті. Присутні запалили свічку Пам'яті ... 
    Тематична книжкова поличка «Скорботний тридцять третій» представлена відвідувачам Новопавлівської сільської бібліотеки-філії. Бібліотекарем Тетяною Жук проведено біля неї Інформаційну  Годину «Пам’ятаймо …».
    До уваги користувачів Каланчацької селищної бібліотеки-філії  виставка – свідок «Збудуємо пам’яті негаснучий собор».  Література представлена на виставці викликала жвавий інтерес у відвідувачів.
    А виставка – факт «Ті чорні дні голодомору, мов рана, що не зажива …» оформлена у Привільській сільській книгозбірні. 
    Бібліотекар філії Алла Папко ознайомила відвідувачів з матеріалами, представленими на ній, звернула увагу односельців на інші книжки з фонду бібліотеки та спогади про ті страшні події далекого 1933 року.  
    Присутні разом з бібліотекарем підпали Свічку Пам’яті … Довго стояли  біля виставки в скорботі та роздумах. Й довго не розходилися по домівках … 
    Книжково – ілюстративну викладку «Голод 33-го – біль душі і пам'ять серця» оформила бібліотекар Новокиївської книгозбірні. Всі відвідувачі – діти, молодь, дорослі зупинялися біля неї, переглядали, ділилися думками… 
    Година реквієм «Замах на життя» провела для односельців Горьківська сільська бібліотека-філія. Бібліотекар Любов Адаменко намагалася донести до всіх користувачів значимість знати та пам’ятати ці події штучного голодомору, масштаб злочину проти українського народу, проти людства.
      Бібліотекар Олександрівської сільської бібліотеки-філії Крістина Ніколаєва провела для відвідувачів виховну Годину «Україна пам’ятає». 
     Всі заходи проведені в бібліотеках централізованої системи наголошують на тому, що проходять роки, минають десятиліття, а трагедія голодоморів 1921–1923, 1932–1933, 1946–1947 років  все одно дуже хвилює серця людей, й тих, кого вона зачепила своїм чорним крилом, і тих, хто народився після тих жахливих років. 
     Вона завжди буде об'єднувати всіх живих одним спогадом, одним сумом, однією надією. Озиратися в минуле треба кожному, необхідно осмислити  і усвідомити власне минуле, бо історія  має здатність повторюватися.
    Нехай у кожній душі залишиться маленький вогник запаленої на вікні свічки пам’яті, як спомин про тих, хто помер  страшною  голодною смертю. Пам’ятаймо нашу історію, всі її сторінки …


Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *