75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

28 серпня 2020 р.

Сільські бібліотекарі навчаються та діляться досвідом!


     Вперше в цьому році зібралися працівники каланчацьких книгозбірень щоб повчитися, обмінятися досвідом дистанційної роботи та роботи в режимі он-лайн, поспілкуватися, підвести підсумки роботи за перше півріччя 2020 року, порадіти за успіхи та цікаві напрацювання. 
     У літературно – мистецькій залі Каланчацької центральної бібліотеки пройшов семінар –практикум на тему «Інформаційні ресурси: від накопичення до ефективного використання. Етика використання Інтернет-ресурсів. Практична медіа грамотність»,  на якому було окреслено широке  коло питань.
     Тема семінару – практикуму великою мірою була зумовлена новими обставинами функціонування бібліотек за  умов довготривалого карантину спричиненого коронавірусом COVID-19.
      У атмосферу семінару працівники  бібліотек- філій  Каланчацької ЦБС поринули ще до офіційного початку його роботи. Методист Ольга Гавран при допомозі колег втілила ідею зонування бібліотеки, створивши фото зону, зону відпочинку, де можна випити кави, чаю, посмакувати цукеркою чи печивом, ігрову зону з шашками, шахами, доміно, лото та іншими  настільними іграми і зону вільного доступу до Wi-Fi та підзарядки гаджетів. 
     Зі вступним словом до присутніх звернулася директор  Каланчацької ЦБС  Надія Василівна Федкевич.  Перш за все вона подякувала за сумлінну, старанну і відповідальну роботу Валентині Бабічевій, яка багато років обіймала посаду  методиста ЦБС і представила присутнім новопризначену на цю посаду Ольгу Гавран, побажавши їй успіхів і творчого підходу у роботі.
    У своєму виступі директор наголосила на необхідності популяризації бібліотечної роботи та реклами послуг, які вона надає. Розповіла Надія Василівна і про те, що не зважаючи на карантин централізована бібліотечна система взяла участь у різних конкурсах та проектах і в багатьох вийшла переможцем.  Також директор ознайомила присутніх  з основними засадами  фестивалю молодіжного читання  «Відкрий свою книгу!», 
започаткованого Херсонською обласною  бібліотекою для юнацтва ім. Б. А. Лавреньова і запросила всіх взяти у ньому участь, тим більше що проходитиме він он-лайн.
   Виконала  Надія Василівна і приємну місію, вручивши Подяки і подарунки за активну роботу та пропагування читання Любові Адаменко  (Горьківська бібліотека-філія), Тетяні Жук (Новопавлівська бібліотека-філія) та Світлані Частило (Новокиївська бібліотека-філія). Також Подякою було нагороджено читача Гаврилівської  сільської книгозбірні, наймолодшого учасника флешмобу «Я залишаюсь вдома. Читаю на природі»  Едвіна Петерсона.
    Методист Ольга Гавран підготувала для учасників семінару огляд «Інформаційні ресурси:  від накопичення до ефективного використання». В якому наголосила на неминучості освоєння нових, більш сучасних  бібліотечних технологій та інформатизації книгозбірень.


      Методист розповіла, як класифікується  інформація за видами, за способом доступу, за формою власності та видами джерел. Новітній час диктує новітні умови роботи і до цього треба бути готовим.
   Консультацію на тему «Етика використання Інтернет-ресурсів» колегам надала завідувачка відділом обслуговування  центральної бібліотеки Олена Гриценко.  Вона розповіла про своєрідний кодекс честі користувачів інформаційних ресурсів.  Олена Гриценко виокремила десять основних правил поведінки в інтернет мережі і наголосила на необхідності дотримання етичних норм у всесвітній мережі.
      Підсумки роботи Каланчацької ЦБС в умовах пандемії COVID-19 підвела методист Ольга Гавран. Аналіз віртуального середовища свідчить, що бібліотекарі повною мірою не використовують усіх можливостей, що пропонують сучасні комунікаційні засоби в інтернеті.  Проте саме життя вимагає від нас інформактивності і карантин це підкреслив.
    Методист запросила учасників долучитися до розмови і поділитися досвідом роботи в умовах пандемії.
    Першої про свій досвід роботи розповіла бібліотекар Горьківської сільської бібліотеки-філії Любов Адаменко, підготувавши презентацію і провівши майстер клас «Незвичайні дива звичайного паперу». 
   Далі з презентацією «Бібліотечне життя в умовах карантину» ділову розмову підтримала Тетяна Жук з Новопавлівської сільської  бібліотеки-філії.
   Бібліотекар Привільської сільської книгшозбірні Алла Папко поділилася своїми думками і мріями з питання зонування книгозбірні.
    Олена Штефлюк – бібліотекар Роздольненської сільської бібліотеки-філії розповіла про те, що карантин підштовхнув до свіжих ідей та нових методів роботи  і довів – бібліотека не обмежується стінами…
    Світлана Частило (Новокиївська бібліотека) відверто поділилася своїми відчуттями на початку карантину і як швидко пройшла шлях  від розгубленості до активної бібліотечної роботи.
   Зрештою зав’язалася  дискусія та обмін думками та ідеями і  Ольга Гавран, як більш досвідчений спеціаліст, дала колегам цінні поради по роботі, як в бібліотечних залах так і в інтернет-просторі. Дискусія  і активне спілкування не припинялися навіть під час кави – брейк.
    Після  перерви до професійної розмови долучилася заступник директора по роботі з дітьми  Валентина Гончарова, розповівши про особливості роботи з дитячою аудиторією, про конкурси і проєкти, в яких за час карантину взяла участь дитяча бібліотека і запросила всіх енергійніше приєднуватися до творчої роботи – створення роликів, доєднуватися до челленджів, створювати цікаві  он-лайн оголошення, вітання, запрошення тощо. 
   Підвівши підсумки теоретичної частини семінару, Ольга Гавран вручила учасникам  семінару  символічні  подарунки, нагадала про важливість відчуття молодості в душі, про те що ніколи не буває пізно почати вчитися чомусь новому і корисному й запросила всіх на фотосесію у фото зону.
    Всі  учасники семінару також взяли участь  у  заняттях «Практична медіаграмотність» й під керівництвом  більш досвідчених колег розширювали свої практичні навички в царині можливостей комп’ютера та інтернету.
  Майже чотири години тривав семінар. За цей час прозвучало багато питань і відповідей, корисної і цікавої інформації. Кожен з присутніх взяв для себе щось цікаве та корисне, необхідне для більш плідної праці на благо мешканців каланчацької громади.
   Семінар проведено з дотриманням всіх санітарних норм щодо карантину, спричиненого коронавірусом COVID-19.



Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *