75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

15 червня 2020 р.

Мій рідний край … Херсонщина моя !



                                     “Є щось святе в словах “Мій рідний край”…    Наталя Забіла. 
Херсон …   Херсонщина …   Мій рідний краю … Знайомий та незнайомий    
    Книгозбірні Каланчацької централізованої бібліотечної системи приділяють особливу увагу краєзнавчій діяльності.
   Краєзнавча діяльність бібліотек регламентується спеціальними документами. Зокрема, Положенням про краєзнавчу діяльність бібліотек Міністерства культури і мистецтв України» (1996 р.) та Указом Президента України “Про заходи щодо підтримки краєзнавчого руху в Україні” у 2001 році.
    Краєзнавча діяльність бібліотек починається з формування й далі, накопичення, систематизації, вивчення та просування краєзнавчого фонду.
    Краєзнавча картотека відображає весь краєзнавчий фонд, це як  книги, так й публікації в періодичних виданнях, присвячені нашому краю. 
    В кожній бібліотеці нашої системи створені краєзнавчі куточки, в них зосереджено фонд краєзнавчих видань, тут представлена постійно-діюча книжково-ілюстративна виставка, фотографії, карти регіону, карти-схеми району, альбоми,папки зі статтями з газет, довідкові та бібліографічні видання, альманахи, альбоми народних умільців краю…
   Крім того, в книгозбірнях оформлено краєзнавчі тематичні виставки, присвячені якомусь одному чи декільком напрямкам краєзнавства, виставки-експедиції, кросворди, ребуси, побутових речей, фотографій, малюнків.
   Книгозбірні проводять цікаві масові заходи щодо просування краєзнавства, засідання клубів та об’єднань за інтересами, творчі конкурси, дослідження з різних напрямків краєзнавчої діяльності, таких як, природниче, екологічне, історичне, літературне тощо. 
  Особливо важливим є історичне краєзнавство адже воно відіграє дуже важливу функцію в пошуку, накопиченні, систематизації та збереженню знань про історію регіону, а також у патріотичному вихованні молоді.
     Адже спільнота, вивчаючи та осмислюючи свою історію, зберігаючи, примножуючи та просуваючи скарбницю своєї історико-культурної спадщини, формує у кожного громадянина України високі почуття бережливого ставлення до історії свого народу, пам’яток історії і культури.
   Краєзнавча діяльність в кожній нашій бібліотеці нерозривно пов’язана й з природничим та екологічним вихованням.
   Каланчацький край багатий природними ресурсами, неповторними краєвидами, туристичними зонами …
   Формування екологічної свідомості підростаючого покоління – дітей, підлітків, молоді завдання – першочергове, але, на жаль, не завжди усвідомлюється суспільством. Але його реалізація вимагає вивчення  стану довкілля, бережливого відношення до флори та фауни рідного краю, спостереження за процесами, що відбуваються внаслідок антропогенного впливу, любові та піклування про наше довкілля.

  Милуймось твоїми неповторними краєвидами, мій рідний краю  !
  Подорожуймо, відпочиваймо ! 



Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *