75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

23 грудня 2019 р.

Наша бібліотека – територія без кордонів!


Бібліотека  звітує  перед  громадою… 
Бібліотека – територія освіти та єднання, ідей та інновацій, креативності та творчості, толерантності та дозвілля.  
        Всім, хто цікавиться інформацією будь-якої тематики, хто потребує тиші біля книжкової полиці, всім, хто хоче миттєво знайти відповідь на хвилююче питання, всім, хто бажає підібрати собі книжку до душі чи розібратися у науковій дилемі, політичній колізії чи знайти друзів – Вам до Каланчацької бібліотеки !
      Наша бібліотека – справді  така! Це єдина установа, де безкоштовно, без огляду на вік, соціальний статус, уподобання чи віру, кожен отримає відповіді на всі свої запитання. Тут справдяться  очікування, тут – простір для натхнення та простір для навчання, вам допоможуть підвищити рівень інтелекту, покращити  пам’ять та розвинути гнучкість мислення, тут можна зустрітися з друзями, провести час у колі однодумців, поспілкуватися, подискутувати, подивитися відео-фільм, тут перфомативний простір (простір творчості), тут можна зазирнути в творчу лабораторію наших народних умільців,  послухати музику чи пограти в шахи і шашки, навіть спробувати писати літературні твори, відвідати клуб психологічної підтримки чи розважитися …
      Звітуємо за  2019 рік…
     Діяльність бібліотек Каланчацької централізованої бібліотечної системи, як інформаційно-ресурсного центру Каланчацької громади, депозитарію краєзнавчої інформації,  здійснювалася у відповідності до законодавства України щодо галузі культури та бібліотечної справи, у відповідності до  Стратегії розвитку бібліотечної справи  на період до 2025 року «Якісні зміни бібліотек для забезпечення сталого розвитку України», вивчення досвіду роботи кращих бібліотек України, досвіду навчання в тренінгах УБА та Міжнародної програми «Бібліоміст» в Україні, результатів опитувань користувачів, власний бібліотечний досвід.
       У звітному році діяльність книгозбірень базувалася на поєднанні традиційних форм роботи, впровадження сучасних інформаційних технологій та новітніх бібліотечно-інформаційних та довідково - пізнавальних послуг.
      Для наших бібліотек  звітний 2019  рік  був, як завжди,  плідним  і насиченим на гарні справи, цікаві відкриття, нові знахідки, креативні ідеї, хвилюючі зустрічі з таланеовитими людьми, збільшення кількості нових користувачів і відвідувачів масових заходів та постійне поповнення бібліотечних блогів і сторінок у всесвітній мережі інтернет новими дописами з фотографіями, а іноді й відеороліками та регулярне їх відвідування постійними і новими відвідувачами – з усієї України та багатьох країн світу.
     Бібліотеки системи відгукнулися на відзначення  в Україні Року єдності України (на честь 100-річчя проголошення акту возз’єднання Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки), Року Китаю в Україні, Року відзначення 75-річчя створення Херсонської області та Десятиліття зближення культур ООН.
      Проведено низку заходів із вшанування подвигу учасників Революції Гідності та увічнення пам'яті Героїв Небесної Сотні.
      Діяльність колективу книгозбірень щоденно була насичена пошуковою, бібліографічною, довідковою  роботою, проведенням масових заходів з усіх актуальних тем сучасності, до державних свят, ювілеїв видатних діячів країни та світу, письменників та поетів. Бібліотекарі працювали з книжковим фондом – комплектували, обробляли, систематизували, поповнювали та редагували картотеки й каталоги, обслуговували користувачів в стінах бібліотеки, а людей з обмеженими можливостями, літніх людей та людей з інвалідністю – за місцем проживання чи тимчасового перебування.
      Працівники бібліотек системи взяли участь в обласних та Всеукраїнських конкурсах, акціях та фестивалях. Зокрема, в обласному анкетуванні «Сучасна бібліотека в інтернет-просторі», в обласному бібліомарафоні «Мова єднання»,  у Всеукраїнському анкетуванні «Професійні якості бібліотекарів з різним стажем роботи», у регіональному проєкті «Бібліотека – освітній простір», у Всеукраїнському конкурсі «Успішні бібліотечні програми для молоді»,  в обласному Форумі  молодих бібліотекарів Херсонщини  “Лідери змін”.
      Центральна бібліотека вже четвертий рік поспіль працює за проєктом УБА у співпраці з Європейським Союзом «Пункт Європейської інформації в бібліотеках» за програмою «Erasmus +» (Жан – Моне). Директор бібліотечної системи була  нагороджена поїздкою у м. Київ на IX Міжнародний фестиваль «Книжковий Арсенал».
     Протягом звітного року центральна бібліотека отримала перемоги в більшості обласних та Всеукраїнських конкурсах та акціях. Зокрема, це перемога в обласній національно-патріотичній акції  «Ми – українці», бібліотека зайняла перше місце, нагороджена дипломом переможця та бібліотечкою нової сучасної літератури.
      На виїздній сесії директорів  ЦБС  у с. Стрілковому Геніческого району на Форумі молодих бібліотекарів «Лідери змін» директор перемогла в номінаціях «Майстерність керівника», «Унікальний фахівець», «Харизматичний лідер, нагороджена сертифікатами.
     Молодих бібліотекарів на Форумі представляла бібліотекар Новопавлівської філії Тетяна Жук, вона нагороджена сертифікатом «Надія бібліотеки».
     В  довідково-енциклопедичному та біографічному виданні «Державні нагороди України. Кавалери та лауреати», виданому Українською конфедерацією журналістів, Інститутом біографічних досліджень, Українським науковим товариством краєзнавства, геральдики та фалеристики, відведено сторінку директору Каланчацької ЦБС Н.В.Федкевич, розміщено біографічні дані, досягнення, нагороди та фотографії.
     Книгозбірні провели свою щорічну акцію «Бібліотека йде в люди», зацікавили багатьох жителів громади, залучили до книгозбірні нових користувачів.
 Доброю традицією стало дарування книг. У звітному році учасників акції «Подаруй бібліотеці книгу!» значно побільшало. Почесними дарувальниками, які поділилися улюбленими книжками зі своїх домашніх бібліотек стали 28 наших односельців: С.М.Куюн, А.І.Семикопенко, Л.Л.Радіонова, В.Д.Василенко, Л.І.Семикопенко, М.М.Молдован, Любов та Олександр Авраменки, О.І.Кондратюк, Є.П.Петренко, В.В.Олінніченко, Л.А.Польовик, Г.Д.Білоброва, Є.С.Юдіна. О. Струнець. Н.М.Драганюк, Ф.Ф.Негой, А.Г.Харченко, пані Валентина, В.М.Кишиневський, Ю.Л.Колосенко, І.В.Алєєва, М.І.Томашевська. С.Л.Кошелева, М.В.Короткий, О.Д.Баранов, Г.Г.Житченко, О.В.Трубач. Вони подарували бібліотеках системи майже 380 екземплярів книг, переважно художньої літератури.         
        Бібліотека для дітей та філії взяли участь  в  дитячих акціях та конкурсах  «Кращий читач року», «Лідер року»,  інтелектуальному турнірі «Ігри патріотів Херсонщини», в Всеукраїнському право-просвітницькому проекті «Я маю право!» та довгостроковій бібліотечній акції «Мрій! Читай! Досягай!», в Міжрегіональному інноваційному проекті «ПрофіКемп», у Всеукраїнському конкурсі есе «Діти єднають Україну», в V обласному конкурсі на кращий правовий захід «Правові орієнтири»,  у VІ відкритому (міжнародному) літературному конкурсі у жанрі фантастики та фентезі «ФантФест», у Всеукраїнському екологічному конкурсі дитячої творчості «Майбутнє проросте з зернинки»,  в обласному етапі Всеукраїнського конкурсу "Творчі канікули", у V обласному фестивалі виконавської майстерності «Поетичний камертон Ліни Костенко «Патріотичні лейтмотиви» та в Міжрегіональному Ярмарку бібліотечних інноваційних ідей.
      Протягом  звітного року відвідувачі бібліотек системи зустрілися з відомими херсонськими літераторами:  з поетом – піснярем  О.В.Олексюком та з місцевими А.С.Суганюком та Г.Д.Нігачовою.
     В рамках обласної акції «Книгомандри» відбулася зустріч з закарпатським поетом В. Кузаном та херсонським літератором А.Кичинським.
    Центральна бібліотека постійно займається проектною діяльністю. У звітному році написані проекти для участі в конкурсах Посольства Японії  в Україні за програмою «Кусаноне» та  Посольства Німеччини в Україні та надіслано до Посольств цих країн в м. Києві.    В грудні написано проєкт  «Сучасна бібліотека – успішна громада» по програмі «House of Europe», який фінансується Європейським Союзом.
     В центральній книгозбірні налагоджена видавнича діяльність.
В січні 2019 року побачив світ краєзнавчий нарис  «В колі друзів», присвячений 10-річчю з дня створення бібліотечного об’єднання людей поважного віку «Спілкуймось!», створена та віддрукована  бібліографічна подорож «Вулиці та провулки Каланчацької ОТГ» Випуск 2, створено та надруковано альманах «Каланчак літературний» 2 –й випуск  оновлений та доповнений,  побачили світ збірнички поезій місцевих літераторів  Г. Нігачової «Серпневий зорепад», Л.Радіонової  «Симфонія долі»,  А. Суганяка «І поросли ожиною стежки …», проведено презентації  всіх видань.
       В лютому в центральній бібліотеці до дня закоханих створено ФанКлуб «КіноПошук», він організовує для книгоманів перегляд кінострічок, мультфільмів, відеороликів, музичних кліпів, соціальних та навчальних програм, краєзнавчі відео-подорожі та вітальні музичні листівки для відвідувачів. До кожної зустрічі оформляються книжкові виставки з циклу «Вечір кіно» та проводять бібліографічні огляди. ФанКлуб «КіноПошук» проводить свої зустрічі у вечірній час, а для юних книгоманів о 16.00 та о 17.00 годині.
    А нещодавно, в жовтні створено нове читацьке об'єднання – Клуб психологічної підтримки «В майбутнє з радістю». Керівником клубу на громадських засадах є активна читачка бібліотеки, психолог за фахом та досвідом роботи.
      Протягом звітного року одним з важливих напрямків роботи було впровадження мерчандайзингу. Бібліотеки наполегливо намагалися якнайкраще змінити та покращити середовище обслуговування відвідувачів, якомога наблизити увагу до користувачів та відвідувачів масових заходів, обслуговування людей з обмеженими можливостями та людей з інвалідністю на дому та  місцем тимчасового перебування, набула нового імпульсу акція «Бібліотека йде в люди», адже перші результати були досить результативними та цікавими.
       Книгозбірні громади  активно просували матеріали щодо виконання низки загальнодержавних та регіональних програм, популяризували кращі зразки української художньої та світової  літератури,  періодичні видання, сучасну галузеву літературу, матеріали та документи про видатних людей країни та світу, життєвий та творчий шлях письменників - ювілярів року, краєзнавців та дослідників нашого Таврійського краю, місцевих письменників і поетів.
       Й, звичайно ж, одним з головних напрямків було краєзнавче дослідництво, накопичення, зберігання та просування матеріалів та документів з історії Каланчацького краю, вивчення  побуту, звичаїв, обрядів та традицій  населення  кожного села, селища з найдавніших часів до сьогодення.
        В літературно-мистецькій залі центральної бібліотеки та до дня селища та у філіях книгозбірнями були організовані виставки народних умільців нашої громади О.Г.Марченко, М.М.Молдаван, К.С.Косенко, О.В.Бондарь, Т.Д.Петруненко, Т.М.Буцу, Т.М.Філіпової, Н.Мотрюк, І.С.Красновської-Кафтан, Н.Т.Жабіцької, К.В.Буцу, Л.Г.Жигуліної.
       Активних відвідувачів бібліотек об'єднали читацькі клуби та об’єднання за інтересами центральної бібліотеки – для молоді «Старшокласник», місцевих літераторів «Дивослово», людей поважного віку «Спілкуймось!», ФанКлуб «КіноПошук», Клуб психологічної підтримки «В майбутнє з радістю», клуби в бібліотеці для дітей «Чомучки», «Юні фантазери», «Дюймовочка», Клуб цікавих зустрічей, в  філіях: в Новопавлівській -  «Пролісок», в Роздольненській - «Барвінчата», в Каланчацькій селищній - «Бджілка»,  в Новокиївській – «Натхнення» та «Асорті», в Привільській «Затишок», в Гаврилівській - «Позитив», в Горьківській  - «Україночка».
       Музейна експозиція розвитку бібліотечної справи поповнилася новими експонатами, її відвідало майже 200 користувачів, а Книга Пошани кращих читачів поповнилася багатьма новими іменами активних відвідувачів.
      Центральна бібліотека є методичним центром, постійно надається методична та практична допомога всім бібліотекам громади. Були організовані виїзди в сільські філії, проведено 4 семінари – навчання, підготовлено та надруковано методичні поради та консультації, сценарії до масових заходів, календар знаменних і пам'ятних дат, надавалися усні консультації та довідки.
   Про свою багатогранну діяльність бібліотечна система постійно інформує на сторінках ЗМІ,  бібліотечних блогах та сторінках у всесвітній мережі інтернет. Було розміщено 129 дописів на 25 сторінках блогу, а всього на блозі розміщено 689 статтей з фотографіями та деякі з відео-роліками, які переглянули більше 245 тисяч відвідувачів з різних країн світу, навіть з африканського континенту.
   Протягом звітного періоду крім основних послуг, надавалися додаткові платні послуги – виконувалися (пошук)  на замовлення відвідувачів довідки різного характеру, реферати, статті, презентації, відео та аудіо матеріали.
   Для бібліотек-філій виготовлено таблички (вивіски) на суму 3700 грн.
Завдяки співпраці  з відомими українськими редакціями, видавництвами, літераторами, участі та перемогам в обласних та Всеукраїнських конкурсах і акціях книжковий фонд у 2019 році поповнився на 904 екземпляра нових книг на суму 102023 гривні 87 копійок.
А завдяки співпраці з Благодійним фондом Євгена Рищука центральна бібліотека для літературно-мистецької зали отримала в подарунок сучасний кондиціонер.
Бібліотека з оптимізмом дивиться в майбутнє!
Є цікаві плани, напрацювання, окрилюючі мрії !

Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *