75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

1 липня 2019 р.

Свято документу – гаранту прав і свобод



     28 червня в Україні відзначається державне свято – День Конституції. Конституція України – це основний правовий документ, який регламентує абсолютно всі сфери діяльності громадян нашої країни.
     У Законі закріплені основи суверенітету і цілісність території України. Головний правовий документ має юридичну силу вищого рівня. Так, на його підставі затверджується першість прав і свобод кожного українця, основи формування і повноваження органів влади держави, розробляються всі інші законодавчі та інші нормативно-правові акти.
     Крім того, Конституція України визначає основи правової, політичної та економічної системи країни як суверенної держави і сприяє зміцненню авторитету країни на міжнародній арені.
    Про все це детально, просто та доступно йшлося на заходах, проведених в бібліотеках Каланчацької централізованої  бібліотечної системи для різних категорій відвідувачів – жителів Каланчацької ОТГ.
    «Україно моя, для тебе на світі живу» – виставка в літературно-мистецькій залі центральної книгозбірні постійно в полі зору читачів, література представлена на ній користується великою увагою та попитом.
    Тематична полиця «Конституція країни – символ незалежності держави» в Новопавлівській бібліотеці – філії, інформ – досьє  «Конституція – гарант прав і свобод» в Гаврилівській сільській бібліотеці, книжкова виставка «Наш основний закон» в Новокиївській бібліотеці та книжкова інформаційна викладка літератури «Історичні витоки української Конституції» в Привільській філії привертають увагу відвідувачів і надають вичерпну відповідь на питання як, коли і на яких засадах формувалася українська Конституція.
    Інформаційна година «Конституція України: від гетьмана до президента» пройшла в Роздольненській бібліотеці. Бібліотекар О. Штефлюк розповіла відвідувачам про Конституцію Пилипа Орлика — договір гетьмана Війська Запорозького Пилипа Орлика зі старшиною та козацтвом Війська, який визначав права і обов'язки усіх членів Війська. Укладений 1710 року, договір був  затверджений шведським королем Карлом XII. Написаний  документ латиною і староукраїнською і  складається зі вступної частини та 16 статей. За оцінкою істориків вона є однією з перших європейських конституцій нового часу.
    Про те, що перший концепт Конституції був розроблений в 1991 році, але через нестабільність відносин між Верховною Радою України і тодішнім президентом республіки, тривалу політичну і економічну кризу в країні правовий документ не затвердили,  йшлося в інформаційній бесіді «Основний Закон України», що пройшла в Каланчацькій бібліотеці –філії. Тоді діяв так званий Конституційний договір. Зважаючи на те, що правова основа даного документа не повною мірою визначала державність України, була створена робоча група з розробки нового проекту Основного Закону країни. Так все починалося.


    28 червня 1996 року після довгого обговорення членами Верховної Ради була прийнята чинна Конституція України. Тоді народні депутати доопрацьовували проект, не виходячи з сесійної зали практично протягом доби. Були обговорені всі поправки, які, зокрема, стосувалися прав власності на території України, державної символіки і державної української мови – про це розповіла бібліотекар Н. Яковлєва на уроці права, що пройшов в літературно – мистецькій залі центральної бібліотеки. Відвідувачі, а це в основному молодь, мали також нагоду переглянути відеорепортаж «Ти з всіх країв дорожче мені»,  оглянути виставку «Конституція – закон, за яким ти живеш».
   Запрошуємо до бібліотеки, тут відбувається багато цікавого! Читайте Конституцію! Знайте свої права! Не нехтуйте своїми обов’язками! 
     Щиро вітаємо із важливим національним святом – Днем Конституції України!
     Нехай злагода та мир панують у ваших серцях і в нашій країні!    З Днем Конституції, шановна громадо!



Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *