75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

17 квітня 2019 р.

Відео-подорож «Культурними столицями Європи»


 Каланчацький Тиждень молодіжної книги стартував! 
    Сьогодні,17 квітня  в Україні стартував Тиждень молодіжної  книги, зазвичай його приурочують до  Всесвітнього дня книги та авторського права, який щорічно відзначається 23 квітня. Метою цього масового заходу є підвищення іміджу бібліотеки і професії бібліотекаря та  популяризація читання в молодіжному середовищі. Адже незважаючи на швидкий розвиток комп’ютерних технологій книга не втрачає свого значення в пізнанні себе і оточуючого світу.
     Низку цікавих заходів в рамках Тижня молодіжної книги  пропонують своїм юним користувачам працівники  Каланчацької центральної  бібліотеки, з їх переліком можна ознайомитися на блозі Каланчацької централізованої бібліотечної системи та на сторінці бібліотеки у Facebook.
     Першим з зазначеного переліку відбувся пізнавальний, естетично розвиваючий і інформативно корисний  захід під назвою «Культурні столиці Європи». Він пройшов у літературно – мистецькій залі центральної бібліотеки і  провела його бібліотекар, керівник Сектору мистецтв Маргарита Молдаван.
     Учні  8 - А  класу  ОЗ Каланчацький ЗПЗСО № 1, класний керівник Барановська Вікторія Вікторівна   з  допитливістю слухали розповідь ведучої про історію впровадження проекту «Культурні столиці Європи».  Присутні дізналися, що його запропонувала грецька актриса, міністр культури Греції  Меліна Меркурі. Вона зуміла переконати в реальності втілення цієї ідеї Раду Міністрів Європейського Союзу. Ідея полягала в тому, щоб щорічно в одному з європейських міст демонструвати всі прояви сучасної європейської культури. В 1985 році Першим містом, якому надали статус Культурної столиці Європи, стали грецькі Афіни.
      Організатор відео-подорожі розповіла, що у цьому році за традицією Культурними столицями визнано два міста –  Пловдив  (Болгарія) та Матера (Італія).
      Маргарита Молдаван провела дотепні вікторини, розповіла привабливі цікавинки  про країни і міста – переможці за цей почесний титул, що передбачає суттєву фінансову допомогу від Євросоюзу на проведення культурних заходів, реставраційні роботи і просування культурних цінностей Європи.
     Вона розповіла про Пловдив, адже це друге за величиною місто Болгарії, розкинуте подібно Риму на семи пагорбах, одне з найдавніших в Європі, пам'ятник античної культури. Місто демонструє залишки давньоримської архітектури: амфітеатр, стадіон, терми, базиліки, фортеці. Про часи середньовіччя нагадують годинникова башта, лазні, мечеті, громадcькі забудови.
   Далі пішла розповідь про друге місто. Матера вражає стародавніми печерними поселеннями, які є об'єктом Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.   
      Ведуча зазначила, що історики називають Матеру найдавнішим містом світу після Алеппо в Сирії  і Єрихона на Західному березі річки Йордан – її історії близько 8 тис. років. Найцікавіше в Матері – печери в історичному центрі.
    Учасники заходу дізналися, що ще в середині 50 – их років Матеру називали «ганьбою Італії» за відсутність елементарних зручностей і антисанітарію, сьогодні –  це загальносвітова туристична мекка.
     Увазі школярів було запропоновано переглянути відео-подорожі захоплюючими культурно – туристичними стежками старої Європи. Споглядання мальовничих природних ландшафтів, подорожі замками, костьолами, палацами, печерами, музеями, що поєднали цілий спектр європейських стилів архітектури, дослідження незнаних сторінок історії , фантастичне переміщення у часі і просторі, найцікавіша візуальна інформація все це стало можливим завдячуючи  віртуальному туризму.
    Ведуча заходу зазначила, що з 1985 року понад 50 міст побували  Культурними столицями Європи  і так хочеться, щоб міста нашої рідної  України, які мають так багато маловідомих європейцям історичних і культурних пам’яток  теж долучилися  до кола міст з таким почесним і поважним статусом …
    Школярі розходилися  схвильованими, наповненими приємних вражень від побаченого та почутого, неповторних емоцій від цікавих віртуальних подорожей світом, відвідин культурних столиць Європи.
    А наш Тиждень молодіжної книги крокує далі …

Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *