75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

29 березня 2019 р.

Херсонщино… Про тебе наше слово!

 
     Каланчацька книгозбірня – розповідає по рідну Херсонщину з нагоди 75-річчя з її утворення.
    «Історію утворення Херсонської області знає багато хто …», – розповідає бібліотекар відділу обслуговування Каланчацької центральної бібліотеки при проведенні заходів з нагоди відзначення 75-ої річниці з дня утворення Херсонської області, – але все ж нагадаємо її ще раз. Сталося це 30 березня  1944 року, Радінформбюро подало інформацію про визволення від нацистської окупації Херсона, помилково назвавши його обласним центром. Насправді ж, місто було одиницею обласного підпорядкування і з 1937 року належало до Миколаївської області. Публічно визнати помилку державної інформагенції на той час було неможливим, тому союзне керівництво ухвалило рішення про заснування нової області.
   Ось так, 75 років тому, завдячуючи випадковій помилці,озвученій  Юрієм Левітаном, на мапах України з’явилася Херсонська область … 
      Каланчацька центральна бібліотека до ювілейної дати готувалася заздалегідь. У січні  було проведено краєзнавчу годину «Херсонщина – мій рідний край»  та продемонстровано відеофільм «Відкриваємо Херсонщину».
    На початку року також було оформлено книжкову виставку «Пишаюся тобою, мій рідний краю!», яка діятиме протягом ювілейного року. Заходи викликали великий інтерес серед учнів старших класів загальноосвітніх закладів громади, на яких перш за все і були орієнтовані.
         У березні відділом обслуговування до 75-річниці утворення Херсонської  області проведено пізнавальну інформаційну Годину «Земля сонячна та    щедра» і відео-огляд «Україна вражає. Херсонщина».
     Відвідувачі бібліотеки дізналися багато корисного і цікавого про рідну Херсонщину, її красу і  неповторність.
    Майже після кожного заходу, проведеного в літературно-мистецькій залі центральної книгозбірні, бібліотекарі запрошують користувачів детальніше ознайомитися з виставкою «Пишаюся тобою, мій рідний краю!»,  з якої можна дізнатися про те, що Херсонщина – унікальний природний комплекс, найбільш екологічно чистий регіон України. Кількість сонячних днів у році перевищує 275. Масштабний вихід області в Азово-Чорноморський басейн і Дніпровську водну магістраль створює прийнятний рівень вологості. Наш регіон має близько 2 млн. га сільськогосподарських угідь і найбільшу кількість орних земель на Україні. Область займає 1 місце по вирощуванню овочів в Україні, тут збирається більше 13% всіх овочів і баштанних культур країни.
    У 2011 році був зібраний рекордний урожай зернових - 2,5 млн. тонн. На Херсонщині збирається рекордний урожай помідорів - 110 тонн з одного гектара і це в 6 разів перевищує врожайність томатів по Україні і в 1,5 рази врожайність томатів у Каліфорнії, кліматичні умови в якій вважаються ідеальними для їх вирощування.
   Херсонська область єдина в  Україні омивається декількома морями – Чорним і Азовським, рукотворним Каховським і солоним озером Сиваш. В області 19 великих і малих річок, і найбільш розгалужена зрошувальна система в Європі площею понад 400 га.
    Із проведених тематичних заходів відвідувачі бібліотеки дізналися що Херсонщина багата мінеральними та будівельними копалинами – тут присутні поклади бокситів і торфу вапняку, глини, піску, фосфоритів. Приморські території області входять до Південноукраїнської нафтогазоносної області – на Арабатській стрілці розробляється родовище газу.
   Читачам було цікаво довідатися про те, що промисловий комплекс області складається з понад 220 підприємств, що представляють різні галузі: харчову і переробну, машино- і суднобудівну, електроенергетичну та металургійну, легку, добувну, хімічну та нафтохімічну. У транспортний комплекс регіону входить 900 км залізничних колій, 3 морських і 2 річкових порти, 2 аеропорти, 2 міжнародних транспортних коридори і 4 дороги державного значення. Загальна протяжність всіх автодоріг по області становить понад 5000 км. В умовах, коли екологічна ситуація у світі стає все більше складною, Херсонщина зберігає унікальні лікувально-оздоровчі та курортно-рекреаційні можливості. На сьогодні в області з населенням більше 1,1 млн. чол. у взаєморозумінні проживають представники понад 115 національностей і народностей, різних віросповідань і культур.  
   Система освіти Херсонської області складається з 26 вузів, 69 професійно-технічних і 570 навчальних закладів. Щорічно установами освіти області випускається близько 800 магістрів, 9,5 тис. фахівців і 6 тис. прикладних фахівців.
    Звичайно говорячи про рідну Херсонщину бібліотекар не може не згадати  нашу гордість, біосферний заповідник "Асканія-Нова" імені Ф. Е. Фальц-Фейна – найстаріший степовий резерват миру, одне з 7 природних чудес України, що входить в сотню найбільш відомих заповідних територій планети…
 (Для проведення заходу цікаві факти  були взяті з сайту http://school27.ks.ua/100368-cikavi-fakti-pro-xersonshhinu.)
     З ювілеєм, Херсонщино! Процвітання тобі і добробуту!
     А ми запрошуємо до літературно-мистецької зали ще й ще раз детальніше пізнати нашу рідну Херсонщину – перлину України!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *