75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

11 березня 2019 р.

Вшановуємо, популяризуємо слово Великого Кобзаря


 Шевченко – наш. Він для усіх століть,
Він – як Ісус Христос для України .
Візьміть його вогню, хоч крихітку візьміть,
І з цим вогнем виходьте із руїни. 
    На початку весни, 9 березня, народився Т.Г.Шевченко – великий син великого народу, геніальний поет і відомий художник, якого називають Кобзарем і національним Пророком. І у цю ж пору, 10 березня, на 47-ому році життя він відійшов у вічність, віддавши людям свій неперевершений талант і велике серце, сповнене любові до своєї землі і свого народу.  Із 47 років поет прожив 24 роки у кріпацтві, 10— на засланні, а решту— під  наглядом жандармів. Але велич його духу, любов до України, віру в її щасливе майбутнє не зламали ні переслідування, ні заслання, ні життєві поневіряння.
     З метою вшанування пам’яті великого Кобзаря, щороку в Україні відзначаються Шевченківські дні. Нині  205 річниця з дня народження поета і у книгозбірнях Каланчацької централізованої бібліотечної системи  з прагненням поглиблення  знань  про життя Великого сина українського народу і поваги до його величної спадщини, яку нам залишив поет, традицій нашого народу проведено багато цікавих заходів: літературні читання, вікторини, тематичні вечори, години спілкування, оформлено книжкові виставки та перегляди літератури.
      Його ім’я стало символом України. Його називають провісником  нового життя, титаном духу, який уболівав за долю рідного народу, тому й залишив нащадкам духовний заповіт, що передається із покоління в покоління, від роду до роду –  про це йшлося в Привільській бібліотеці – філії на поетичній годині «Чуємо крізь віки безсмертне слово Тараса».
     Красу українського слова і його духовну велич він підніс на найвищу височінь. Тарас Шевченко був, є і навіки залишиться найголовнішою особистістю у становленні нашої держави – про це свідчить книжкова виставка «Живуть, Кобзаре, любий, поміж нас і голос твій, і пензель твій, і слово»  розгорнута в Новопавлівській сільській бібліотеці, а літературна  панорама «Не згасне свіча запалена від серця» у Гаврилівській філії та тематична полиця «Єднаймо душі словом Кобзаря» оформлену у Горьківській бібліотеці .
     Каланчацька  селищна бібліотека провела поетичний флешмоб «Читаємо вірші Кобзаря», що стало  прекрасною нагодою доторкнутися душею до великого і прекрасного слова Шевченка.
    Український поет – автор кількох поетичних збірок, поем, драми «Назар Стодоля»російськомовних повістей, ідейний натхненник Кирило-Мефодіївського товариства, художник – випускник Петербурзької академії мистецтв, офортист, громадський діяч, просвітитель, популяризатор  класичного мистецтва серед простого люду,
основоположник нової української літератури , про все це можна було дізнатися  з літературної вікторини «Що ми знаємо про Тараса Шевченка?», що відбулася в Новокиївській сільській бібліотеці.
      Каланчацька центральна бібліотека на ювілейну дату народження Тараса Шевченка відгукнулася циклом заходів, які викликали зацікавлення відвідувачів.  До уваги користувачів книжкова виставка «Вічне слово Кобзаря», інформаційна хвилина «Невідомі факти про Т.Г. Шевченка».
    Всі небайдужі до життя і творчості великого сина українського народу мали можливість  у формі  перегляд - знайомство подивитися  документальний фільм - трилогію  про Тараса Шевченка. Всім охочим працівники літературно – мистецької зали залюбки надавали рекомендаційний список інтернет – ресурсів та літератури «Шевченко – письменник, художник».
  Всі заходи об’єднала одна мета : спираючись на шевченкове слово сприяти розвитку не тільки інтелекту, але й  духовних якостей сучасних українців.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *