75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

22 серпня 2018 р.

В Каланчацькій бібліотеці – Спасівка !»


      Днями в літературно-мистецькій залі Каланчацької центральної бібліотеки знов "не було куди яблуку впасти" – відбулося чергове засідання клубу людей поважного віку  «Спілкуймось!»  з циклу «Немає переводу добрим звичаям народу»  по темі «Спасівка».
      Засідання розпочала керівник клубу на громадських засадах Тетяна Петруненко: «А чи знаєте Ви, що у серпні 14, 19, та 29 возвеличують три величних свята – Спаси».
    Й далі до розповіді долучилася активна учасниця об'єднання Любов Степко, разом з одноклубниками вони пірнули в історію цих свят, народні традиції пов’язані з ними, святкування…
   Ведуча засідання повідомила, що «Спас» скорочена назва від слова «спаситель». З кожним із цих свят пов'язана певна релігійна подія. І за народними  традиціями у кожного із Спасів теж є безліч особливостей. У чому суть цих значущих серпневих днів і які обрядові дії їм притаманні, ми дізнаємося з сьогоднішньої зустрічі. 
     Перший Спас (Медовий Спас, Спас на воді) Православна церква святкує в цей день піднесення чесних древ Животворящого Хреста Господнього. Справа в тому, що після того, як Ісус Христос, розп'ятий на хресті, освятив його своїми стражданнями, в хресті стала проявлятися незвичайна чудодійна сила. У православних церквах в цей день відбувається хресний хід і поклоніння хресту, мале освячення води. З меду (Бджоляри саме починали збір медового врожаю і неодмінно нести його в церкву — освятити). Тому в народі свято і охрестили Спасом на воді і Медовим Спасом.
У цей день також вшановується пам'ять семи мучеників Макавеїв (вони, зрікшись язичництва, й ПІД час тортур залишилися вірними Богові). Православні християни складають макковійки - букетики з колосків, маківок та квітів.
   Цього дня печуть коржі з маком нового врожаю. Шулики кладуть до макітер і поливають медом, щоб і життя було таким же солодким, мовили: до Маковія маку не можна їсти , бо будуть зуби кришитися). Чудодійні властивості маку як оберегу від відьом, упирів та іншої нечисті були загальновідомі. Особливу силу мав  польовий мак, зерна якого самі висипалися з голівок – так званий видюк. Якщо таким маком обсипати обійстя, то злий дух не зможе зайти до нього. Наші предки вірили, що поки нечистий збере і порахує всі зернятка , заспівають півні і зло втратить силу.
       У фольклорі мак завжди є символом краси: «Гарна дівка, як маківка». А  в піснях маків цвіт прирівнюється до швидкоплинного людського життя: «Пройшов мій вік, як маків цвіт, що вдень цвіте, а вночі опаде».
        А ще в цей день після освячення, йдуть купатися, бо вважається, що вода на Маковія цілюща — змиває хвороби і пристріт. Було прийнято освячувати і лагодити колодязі.
        А ше 14 серпня — день, коли жінкам прощаються всі «бабині гріхи: треба замолювати свої невимолені гріхи.
       Другий (Яблучний) Спас, або Преображення Господнє, присвячений великій події у житті Ісуса Христа. Коли на горі Фавор під час молитви Його лице просяяло, а одяг став білим та блискучим. Саме тоді апостолам відкрилося світло й слава Божества.
Свято Преображення припадає на той  час, коли достигають плоди землі і Господь благословляє їх на всіляку користь людям, тому народ і називав це свято Другим, або Яблучним Спасом. Крім яблук, у цей день до церкви несуть і груші, виноград, мед, колосся жита і пшениці. Скінчиться служба , і прочани неспішно вийдуть на церковний двір, постануть колом і на розстелену хустину покладуть найкращі плоди, а ще й моркву, буряк ,помідори, кавуни, капусту і навіть варені качани кукурудзи - аби на другий рік усе краще вродило. З цього дня церква благословляє мить, коли вже можна їсти яблука (до цього дня православні яблук не їли) з медом та пригощатися легким вином. Господині починають варити яблучні компоти та варення.
     На Спаса поминали померлих родичів. Це давня українська народна традиція - відголосок прадавнього культу предків. За народною міфологією, це третій прихід мерців на світ у весняно-літньому сезоні: вони з'являються на Страсний Четвер, на Зелені Свята і на Спаса. Матері, які втратили своїх дітей, приносять яблука на їх могилки. Вважається, що якщо до Яблучного Спаса така мати не скуштує яблуко, то її діти у цей день будуть їсти райські яблучка.
  А ще, за народним повір'ям, у цей день можна було попросити у яблуньки краси та довгої молодості.
     Третій Спас –Бог земного достатку (Горіховий, Хлібний. Спас на полотні) символізує перенесення нерукотворного образу Ісуса Христа з міста Едеси до Константинополя. У цей день також вшановуються мученик Діомід-лікар і Феодорівська ікона Божої Матері. До Діоміду звертаються за допомогою у зціленні від недуг, а перед Феодорівською іконою Божої Матері моляться за розв'язання життєвих і сімейних проблем. Допомагає вона і майбутнім матерям, полегшуючи пологи.
    На Третій Спас уже печуть новий хліб і пироги з борошна нового врожаю. Звідси і його назва — Хлібний. На столі цього дня поряд із хлібом також мають бути мед, яблука та горіхи. Як і на Маковий  Спас,  цього дня треба освячувати воду, а воду з підземних джерел вважають цілющою.
Цей Спас ще називають Горіховим, бо достигають лісові горіхи, і їх можна було за-готовляти і освячувати в церкві. На Горіховий Спас в багатьох містах раніше влаштовували ярмарки, де продавали домоткані полотна. У народі говорили: «Пер-ший Спас — на воді стоять.   
     Другий   Спас —яблука їдять. Третій Спас — на горі полотна продають». Звідси ще  одна  його назва — «Спас на полотні», або Полотняний Спас. Вважалося, що торгівля в цей день буде особливо сприятливою.
     Успіння ПРЕСВЯТОЇ БОГОРОДИЦІ відзначаємо 28 серпня.
     Богородиця, Богоматір, Мати Господня, Пресвята, Пречиста Діва Марія …Вона немовби вилучена із загальнолюдської спадкової гріховності, і в ній єдиній знімається прокляття, що впало на людей за їхній первородний гріх.
     У фольклорних текстах склався її своєрідний міфологічний образ як богині землі, природи, богині – матері. В цей день закінчується Успенський піст який розпочинався 14 серпня. Віряни вірили, що хто гарно випостить ці 15 днів, тому додасться 15 років життя.  Віримо і ми та  шануймо наші традиції!
Цікаво?
    Учасники об'єднання принесли на свято – зустріч все, що потрібно до святкування – яблука, мед, горіхи, виноград, овочі, квіти, освячену воду тощо.
    Свято пройшло дуже пізнавально, цікаво, захоплююче… Довго лунали пісні та обговорення, вітання та сміх…
 Запрошуємо й Вас стати членом нашого клубу «Спілкуймось!» і змістовно та пізнавально проводити свій вільний час.
    Ласкаво просимо до бібліотеки!


Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *