75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

22 червня 2018 р.

Бібліотечні фонди: організація, формування, облік та використання.


     Навчаємось разом…
    По результатам виїздів в сільські бібліотеки-філії в Каланчацькій центральній бібліотеці відбувся семінар для бібліотекарів сільських бібліотек «Організація, формування, облік та використання бібліотечного фонду в сільських бібліотеках». 
     Розпочала семінар методист Каланчацької ЦБС Валентина Бабічева, яка зробила аналіз  роботи  бібліотек, висловила зауваження та пропозиції. Консультаційна година «Шлях документа в процесі формування фонду. Використання фонду» та бесіда «Комплектування та формування фондів бібліотек-філій. Книги обліку бібліотечного фонду (сумарна та інвентарна) викликали жваве обговорення. Колеги ділилися досвідом практичної роботи.
    Світлана Красновид, заступник директора по роботі з дітьми розповіла про обласні та Всеукраїнські конкурси для дітей, підготувала для кожного бібліотекаря  підбірку корисних методичних матеріалів на допомогу в роботі з дітьми. 
   Завідуюча відділом обслуговування центральної бібліотеки Олена Гриценко ознайомила присутніх з конкурсами, які проводять Херсонська обласна універсальна наукова бібліотека ім. Олеся Гончара та Херсонська обласна бібліотека для юнацтва ім. Б.А. Лавреньова. Запросила всіх бути активними і брати участь у конкурсах.
     Далі учасники семінару           перейшли до практичних занять. Ірина Добровольська, бібліотекар відділу комплектування, обробки, обліку та інвентаризації  книжкового фонду нагадала про правила обробки нової літератури, зберігання документів, списання та вилучення  документів з єдиного книжкового фонду, про облік книг в заміну загублених користувачами, ведення каталогів та картотек в бібліотеці. 
     Ще Ірина Петрівна                                                провела практичні заняття за зразками бібліотечно-бібліографічних описів, (бібліотечний почерк).
      Наталя Яковлєва, бібліотекар відділу обслуговування  провела практичне заняття  по правильному описанню статей з газет та журналів, розміщення каталожних карточок в картотеках, терміни зберігання. 
    На прикладі каталогів та картотек центральної бібліотеки дані практичні поради.
Лариса Шаваровська, бібліотекар інноваційних технологій  ознайомила всіх присутніх з новим бібліографічним посібником «Вулиці рідного селища», виданим Каланчацькою центральною бібліотекою.  Ідея виникнення, правила оформлення посібника, розміщення матеріалу – про все розповідалось докладно.
    Кожен сільський бібліотекар отримав домашнє завдання – зібрати інформацію про назви вулиць свого села. Щоб у кожній сільській бібліотеці був свій такий бібліографічний посібник. Адже це дуже цікава краєзнавча інформація, якої ніде, крім бібліотеки, не знайти.
      Семінар - навчання видався дуже насиченим, багато практичних занять, які потрібні в роботі кожної бібліотеки.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *