75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

16 березня 2018 р.

Олесь Гончар крокує Херсонщиною... Підсумки акції.



Олесь Гончар – сумління України України                        Любов пречиста. Пісня і зоря зоря,                                  По духу вірний правнук Кобзаря,                                        Великий син, великої родини.

    Бібліотеки Каланчацької ЦБС – у великій літературній естафеті “Гончар крокує Херсонщиною” в рамках відзначення 100-річчя від дня народження Олеся Гончара …

    Життя та творчість Олеся Гончара тісно пов'язані з нашим Таврійським краєм. На матеріалі степового краю ним створені оповідання, новели, статті, а також романи й повісті "Таврія", "Перекоп", "Тронка", "Берег любові", "Бригантина", "Чари – комиші", "На косі". Широка географія нашого краю постає з творів митця.
 Гончар О.Т. був ініціатором створення Херсонського відділення спілки письменників, сприяв будівництву Херсонської обласної наукової універсальної бібліотеки, яка нині за рішенням уряду носить його ім'я. При обласній книгозбірні створено "Гончарівську вітальню", де зібрано багато цікавих матеріалів про життя та творчість письменника.
   В Каланчацькій центральній бібліотеці також багато матеріалів про життєвий та творчий шлях нашого видатного письменника та громадського діяча.
   До уваги відвідувачів оформлена книжкова виставка «Олесь Гончар: мить і вічність» в літературно-мистецькій залі та літературна полиця – діалог «Творчість, як доля» на абонементі.
  Готуючись до акції проведено велику роботу по залученню учасників та відвідувачів, виготовлено інформаційні закладки «Що ми знаємо про Олеся Гончара», буклети «Олесь Гончар на сторінках…», листівки, бібліграфічний покажчик «Захисник  духовних скарбів», запрошення, книжкові закладки, а також інформаційно  – ігровий стенд.
    Естафета розпочалася з вуличної акції «Каланчак читає Олеся Гончара».  Це був цікавий та захоплюючий буктрейлер «Собор душі Олеся Гончара». Захід був проведений на центральній площі селища ім. Т.Г.Шевченка та біля торгового центру. Акція зразу ж привернула увагу жителів громади та гостей селища.
До участі в ній долучилися пересічні жителі Каланчацької громади, ті, хто захоплювалися творами Олеся Терентійовича й ті, для кого шлях у літературну спадщину письменника відкрився саме сьогодні, у дні відзначення його 100-річчя з дня народженя.
    Перехожі громадяни з задоволенням підходили, брали участь в вікторинах, відповідали на питання щодо життєвого та творчого шляху Олеся Гончара та його літературної спадщини, розгадували кросворди. 
    Виявилося, що деякі односельці добре обізнані з творчістю Олеся Гончара. Розповідали про улюблені твори, зачитували уривки, ділилися враженнями… 
   Особливо зацікавили учасників акції щоденники автора. Адже в 2 томі щоденників описується наше селище, ясноокі степовички…
    Люди поважного віку пригадали далекі 1972 та 1984 роки, коли письменник був на Каланчацькій землі…
   Активні учасники були нагородженні буклетами та закладками.
   А акція попрямувала до приміщень бібліотек…
   Знайомство з життєвим та творчим шляхом Олеся Гончара місцевих літераторів та людей поважного віку відбулося на літературній панорамі «Апокрифи степу». Присутні залюбки ділилися враженнями від прочитаних по декілька разів неперевершених творів, зачитували уривки, переказували цікаві епізоди, які особливо вразили… 
   Улюблені уривки та свої твори – прозові та віршовані присвячені Олесю Гончару та таврійському степові, який він так любив, зачитали Любов Степко, Ірина Добровольська, Людмила Пшенична, Галина Нігачова, Лариса Клімашівська, Тетяна Бабенко, Валентина Данько та інші.
У кожному слові звучала трепетна любов  до рідного краю…  А самодіяльний композитор Лідія Кишиневська виконала  пісні на вірші місцевих поетів Г.Нігачової, В.Войтюка, Л. Радіонової про степ, який з великою любов'ю оспівував Олесь Гончар.  
   Протягом тижня в святково прикрашеній літературно-мистецькій залі відбувалася відкрита трибуна «Нове знайомство з Гончаром», й всі охочі мали змогу переглянути виставки, ознайомитися з творчістю, прочитати вірші чи епізоди з творів Олеся Терентійовича з «трибуни», переглянути щоденники, активну участь в ній взяли учасники читацького об'єднання шкільної молоді «Старшокласник».     

 
    З відкритої «трибуни» прозвучало багато цікавого та маловідомого, юнь багато перечитала готуючись до заходу. Хлопці та дівчата понаходили цікаві факти з життя великого письменника та громадського діяча, дізналися, що у творчому доробку Олеся Терентійовича є й вірші.
   Молоді люди залюбки зачитували уривки творів письменника й висловлювали своє ставлення до них та автора, особливо сподобалося виступати з трибуни.                                                                             Велика літературна естафета триватиме й далі. Тому, хто не зміг потрапити на заходи матимуть можливість відвідати  їх і центральну бібліотеку протягом року.
 Приємно, що багато молоді відгукнулося на акцію. А ще прозвучала пропозиція частіше проводити такі заходи і не тільки в стінах бібліотеки. 
    Завітаємо до сільських бібліотек – філій, переглянемо виставки, поспостерігаємо, що підготували колеги, які заходи, чим зацікавили відвідувачів…
    В Гаврилівській сільській бібліотекі чергове засідання клубу «Позитив» було присвячене життєвому та творчому шляху Олеся Гончара й було проведене в формі літературного вечора-портрету  «Олесь Гончар – геніальний майстер слова і пера».  
     Присутні на заході  ознайомилися з життям та творчістю геніального письменника Таврії, зачитували улюблені уривки з його творів та висловили свої враження щодо прочитаних ними раніше книг. Для відвідувачів книгозбірні оформлена книжкова виставка «Собор душі Олеся Гончара».
    Каланчацька селищна бібліотека - філія для ознайомлення користувачів з літературною творчістю  Олеся Гончара  оформила  перегл   літератури  під назвою «Майстер чарівного слова» та розробила кросворд  по творчості знаменитого письменника. Відвідувачі залюбки брали участь в конкурсі, більшість користувачів справилася з завданнями, виявили обізнаність.
    В Новокиївській книгозбірні був оформлений тематичний перегляд літератури  «Гончар крокує Херсонщиною».  Учні 8 класу переглянули  відеопрезентацію  «Життєвий і творчій шлях О.Гончара», дізналися багато нового та цікавого, ознайомилися  з творами письменника. Наступного дня вже дорослі користувачі взяли участь в обговоренні  повісті «Бригантина». Захід пройшов на одному диханні, дуже сподобався його учасникам…
     В рамках відзначення 100-річчя від дня народження Олеся Гончара в Новопавлівській бібліотеці-філії було проведено бесіду за круглим столом  «Херсонщина у творах Олеся Гончара». Бібліотекар Тетяна Жук ознайомила присутніх з біографією та творчістю Олеся Терентійовича Гончара - відданого і мислячого сина свого народу. Під час бесіди відбувся обмін думками про твори письменника, у яких він описував таврійський край, його щирих та працьовитих людей. Для школярів 8 - 10 класів  у бібліотеці було проведено інформаційну годину  «Творчість Олеся Гончара». 
          В Олександрівській філії  оформлена книжкова виставка  «Олесь Гончар – прапороносець правди і добра».  На краще знання творчості письменника  для учнів 7-8 класів відбулася  літературна вікторина  «Хто Гончара читає, той відповідь знає».
     Привільська сільська книгозбірня  до знаменної дати від дня народження відомого письменника – корифея  Таврії,  оформила  книжкову виставку «Вінок  пам'яті Олеся Гончара» та представила відвідувачам ще й перегляд літератури  «Слово про Олеся Гончара».  В процесі знайомства та обговорення творчості письменника відбулися літературно-поетичні посиденьки  «Олесь Гончар на літературній ниві». 


Побувавши в бібліотеках громади, пересвідчилися, що жителі населених пунктів, відвідувачі сільських книгозбірень досить добре знайомі з творчістю Олеся Гончара й привчають до читання своїх дітей та онукі             «…Ще квіттям зійду я в полях України,  Ще вам провіщатиму радості  день!»                                   
    Запрошуємо детальніше переглянути  5 попередніх дописів з фотографіями та відеороликами: «Гончар крокує Херсонщиною», «Каланчак читає Олеся Гончара», «В громаді читають Гончара», «На відкритій трибуні  про Олеся Гончара» та «Апокрифи степу» на нашому бібліотечному блозі,
 за адресою: або:
(звітне відео до літературної естафети "Гончар крокує Херсонщиною"
(Буктрейлер "Собор душі Олеся Гончара")
(захід "Відкрита трибуна)
(захід "Каланчак читає Гончара")
(захід "Апокрифи степу) 

Ласкаво просимо !

Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *