75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

23 лютого 2018 р.

Красою мови милувались…

  
    Рідна мова – це скарбниця народної мудрості, криниця живої води, невичерпне джерело добра, нескінченна річка слів, струмок надії… 
  Відзначення дня рідної мови в бібліотеках Каланчацької централізованої бібліотечної системи – це ще одна можливість привернути увагу жителів громади до нашої української мови, її широкого різнобарв’я та величі. 
  


Учнівська молодь селища –  учасники читацького об'єднання Каланчацької центральної бібліотеки  «Старшокласник» зібралися в літературно-мистецькій залі поговорити про рідну мову, її красу й неповторність…  

    Розпочинаючи засідання, завідуюча відділом обслуговування Олена Гриценко та керівник клубу, бібліотекар обслуговування юнацтва Ольга Качур  звернули увагу присутніх, що одним з найбільших та найважливіших скарбів, які успадковує народ  від своїх предків, є його рідна мова. Мова людини – це дзеркало душі народу, його святиня, його обличчя. З мовою пов’язане не тільки минуле, сьогодення, а й майбутнє народу, повага до нього в світі…
    Вона наголосила, що мова кожного народу – явище дивне, її коріння сягають у доісторичні часи, вона є найгеніальнішим наслідком духовної і матеріальної спадщини всіх поколінь людства.
    Ольга Пантеліївна зауважила: «Мова у кожного народу своя, рідна та неповторна. Нам наймиліша, звісно, – наша українська… Вона  - велична і прекрасна, мелодійна i співуча, чарівна і ніжна, гарна і неповторна, вона увібрала в себе п’янкий, духмяний запах рідної квітучої української землі та її неозорих степових просторів.   
        Українська мова – це мова віршів, пісень, казок, прислів’їв, приказок, скоромовок, легенд нашого краю. Це наше багатство.  
Слово – найтонше доторкання до серця. Воно може стати і ніжною квіткою, і живою водою, що навертає віру в добро, і гострим ножем, і розпеченим залізом і брудом. Мудре і добре слово дає радість,  а незрозуміле і зле, необдумане і нетактовне – приносить біду.
     Слово – це найтонший різець, здатний доторкнутися до найніжнішої рисочки людського характеру. Вміти користуватися ним – велике мистецтво.
 Молоді було дуже цікаво почути про випадок, який яскраво засвічує  багатство нашої мови. «У купе вагона першого класу потяга Львів – Відень їхало четверо пасажирів-інтелектуалів: англієць, німець, італієць, четвертим був відомий львівський юрист Богдан Косів. Розмова точилася навколо різних тем. Нарешті заговорили про мову: чия краща, багатша, досконаліша і якій бути провідною у світі. Звісно, кожен почав вихваляти свою рідну.
 Першим заговорив англієць:
 - Англія – країна великих завойовників і мореплавців, які поширили славу англійської мови, рознесли по всьому світу.
- Ха-ха – Німецька мова – то мова двох великих імперій – Великої Німеччини й Австрії, які займають більше половини Європи.
Тут усміхнувся італієць і стиха мовив:
- Панове, ви обидва не маєте рації. Бо італійська мова – це мова сонячної Італії, мова музики і кохання.
 Богдан Косів довго думав і нарешті промовив:
 - Ви ж бо, по суті, нічого не сказали про багатство і можливості ваших мов. Чи могли б ви, скажімо, своїми мовами прочитати невеликий твір, у якому всі слова починалися б з однакової літери?
 - Ні, ні, це неможливо!   
 - Ось вашими мовами це неможливо, а нашою зовсім просто. Назвіть якусь букву.
 - Хай буде «ес».
 - Гаразд. Вірш називається «Самотній сад»
 Сипле, стелить сад самотній
Сірий смуток – срібний сніг.
 Сумно стогне сонний струмінь,
 Серце слуха скорбний сміх.
Серед саду страх сіріє,
Сад – солодкий спокій – спить.
Сонно сипляться сніжинки,
Струмінь стомлено сичить.
Стихли струни, стихли співи
 – Срібні співи серенад.
Стиха стеляться сніжинки –
Спить самотній сонний сад.
 - Геніально! Неймовірно! Потім усі замовкли. Говорити вже не було потреби».
     А далі  учасники клубу –  учні 9-х класів Каланчацької ЗОШ № 2 змагалися на звання кращих знавців мови. Змагання проходили дуже цікаво, змістовно та пізнавально, у формі брейн-рингу, завдання якого навчити учнів розуміти і збагачувати рідну мову, мислити творчо, розвивати уміння аналізувати, активність, мислення, виховувати повагу до рідної мови, дружбу, згуртованість, бажання змагатись і перемагати у чесній грі.
     Саме Міжнародному дню рідної мов й був присвячений брейн-ринг, який відзначається  21 лютого.
    До початку змагань, керівник юнацького об'єднання розповіла молоді про історію свята, який, на жаль, має трагічний початок.  Адже 21 лютого 1952 року в Бангладеші влада жорстоко придушила демонстрацію протесту проти урядової заборони на використання бенгальської мови. Відтоді в  Бангладеші  цей день став днем полеглих за рідну мову. Минуло багато часу. Аж у 1999 році на 30 сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО було прийнято Міжнародний день рідної мови, а починаючи з 21 лютого 2000 року цей день відзначають і в Україні.
    Учасники зустрічі створили чотири команди: «Мовознавці», «Дивослово», «Патріоти» та «Розумники». 
    Конкурси були дуже цікавими та захоплюючими…
     Почався брейн-ринг з привітання команд, далі були  розминка,  конкурси  капітанів, літературні та на знання мови …  Конкурси були дуже цікавими та захоплюючими… Учасники команд з успіхом справлялися з завданнями, дуже важко було визначити переможців…
    Насамкінець брейн – рингу відбувся  конкурс – бліц, який в наполегливій боротьбі й визначив переможця – команду «Мовознавці».
   Учасники та переможці отримали солодкі призи.
   Бережімо, любsмо, плекаймо нашу рідну мову !  В ній не тільки тепло материнського слова, батьківської поради, героїчний дух пращурів, це - гомін лісів, плеск річок та морів, переливи струмків, тиша безкрайнього поля, шепіт трав, співи пташок, сила любові, велич патріотичного сьогодення та поступи в щасливе майбутнє…


Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *