75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

24 січня 2018 р.

Мій край – в долині степу й Дніпра

Хай завжди із нами буде
Найдорожче і святе:
Рідна віра, рідна мова,
Рідний край наш над усе!
Ю. Шкрумеляк 
  Кожній людині притаманна любов до рідного краю, «малої Батьківщини», як ми часто величаємо непримітну краплинку на карті, де з'явилися на світ.
Мабуть кожна людина вважає, її місто, де вона народилася і живе, – найкращий куточок землі. Та це і зрозуміло, бо це місце – єдине та неповторне. І саме нашому  рідному краю були присвячені  уроки інформації  “Джерела знань про рідний край”, які провели бібліотекарі для учнів  8-х класів Каланчацької ЗОШ №1, які завітали до літературно-мистецької зали Каланчацької центральної бібліотеки разом з вчителем географії Наумовою Н.Л. 
Основною метою уроків стала популяризація краєзнавчої літератури, поглиблення знань з історії, природи,екології, культури  та культури рідного краю, ознайомлення  учні з інформаційними ресурсами бібліотеки про історію краю, видатні місця.
  Протягом уроку   учні  мали можливість здійснити уявну подорож в історичне минуле  Херсонщини та Каланчацького району, ознайомившись з літературою, яка була представлена на книжковій виставці «Мій край – краса моя і гордість» . Діти  дізналися про  заснування  сіл та міст на Лівобережній Херсонщині  із книги Г. Рудницького «Земля степових пірамід».
  Ознайомитися з подіями минулого і сьогодення Каланчака допомогли видання С. Чистікова «Каланчак. Історичний нарис» та історичний і географічний нарис А. Харченка «Каланчак та його околиці» у 2-х частинах.
   З зацікавленістю учні слухали захоплюючу  розповідь бібліотекаря читального залу Яковлєвої Н.В. про науково-популярні нариси  «Растительный мир Херсонской области», «Памятники природы Херсонской области» та «Аскания-Нова». Юнаки та дівчата дізналися  про природні особливості краю, яка рослинність  притаманна  Херсонській області, які гриби зустрічаються тут та що потрібно знати любителям «тихого полювання», також , де можна збирати лікарські рослини, як зберегти рідкісні та зникаючі види. Адже у книгах йде мова і про широко-відомих у нашій країні і за кордоном заповідниках – Чорноморськом і Асканія-Нова, про пам'ятники  природи державного та місцевого значення, про заходи, які вживаються для охорони природи та примноження її багатств.  
Про одне з найпопулярніших місць зеленого туризму України, найбільший в країні заповідник, який був заснований з метою вивчення та охорони особливостей природи узбережжя Чорного моря та територія якого складається з кількох ділянок, що представляють різні ландшафти Приморського півдня «розповіла» учням книга, написана  російською мовою, «Черноморский заповідник». Нарис вміщує відомості про клімат, рослинність краю, птахів, тварин та інших мешканців заповідних місць.
  Херсонщина… Розлогі степові простори, чудові лісові краєвиди, багатий тваринний світ, розкішні заповідні зони, лагідні морські хвилі, тихий сплеск води в дніпровських заплавах, високе голубе небо, щире південне сонце – все це прекрасна смаглява Херсонщина, яка була представлена у цікавому відеоролику «Відкриваємо Україну! Відкриваємо Херсонщину!», який підготували та продемонстрували бібліотекарі, щоб краще розширити уявлення учнів про рідний край. 
               Із багатьма славними іменами діячів літератури, культури, науки, борців за кращу долю народу пов'язаний наш край.  
Щоб ознайомити учнів з видатними вченими -природознавцями Херсонщини ХІХ – ХХ століття, їх життям  та діяльністю, такими, як  Верещагін Л.Ф.,  Скадовський  Г.Л. ,  Браунер О.О., Виноградов В.М. та іншими, завідуюча відділом обслуговування центральної бібліотеки Гриценко О.О. підготувала  та представила  присутнім цікаву презентацію по бібліографічному довіднику  Херсонської обласної бібліотеки для юнацтва  ім. Б. Лавреньова «Окрилені наукою : вчені -природознавці Херсонщини». Презентація викликала у присутніх духовне піднесення, гордість за свій край.
Молоді були представлені для ознайомлення й папки-досьє про відомих, знатних людей нашого краю, які вклали свій вагомий внесок у розвиток району і області і інформація про яких представлена в публікаціях на сторінок періодичних видань. Юнаки та дівчата залюбки переглядали дописи, знайомилися, обговорювали…
По закінченні заходів, бібліотекар наголосила, що в який би час ми не жили, які б політичні та економічні зміни не відбувались, завжди потрібно залишатись людьми, любити та вивчати свій край, берегти його багатства…
         Ми пишаємося своєю історією і вбачаємо головне завдання в тому, щоб її примножити славними ділами, зробити вагомий внесок у зміцнення незалежної України, рідного краю, на благо нашого народу.



Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *