75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

8 листопада 2017 р.

Наша мова калинова …


    Дивограй українського слова… 
     День української мови та писемності – це величне свято рідної мови. Як відомо, першим до нас приходить слово... З першою колисковою материнською піснею, тихою казочкою, доброю ласкою чи порадою…
     День української мови та писемності бере початок з 9 листопада 1997 року, коли указом президента України було встановлене це свято.
    Ця дата пов’язана з днем, коли православна церква вшановує пам'ять святого преподобного Нестора - літописця, який займався книжковою справою, був ченцем Києво - Печерської Лаври у XII столітті,  його  найвидатнішою працею є «Повість временних літ»,  саме з неї до нас дійшли важливі історичні події.  Ця повість вважається пам'яткою слов'янської культури, написана вона неперевершеною мовою, тому преподобного Нестора по праву вважають батьком словесності.

   Як відомо, саме з нього і починається писемна українська мова.
    Слово до слова – і складається мова!  …І пізнаємо ми навколішний світ за допомогою слова. За допомогою слова відкриваємо таємничість і складність світових наук. Словесність – це  початок усіх наук, вона невичерпне джерело, з якого починається струмочок, який ллється, бурлить, ширшає, набирає сили і розливається могутньою повноводною  рікою в світі знань, науки, культури та мистецтва. 
    Наша українська мова – дуже сильна, могутня  та самодостатня.
    Українська мова — державна мова України. Вона також є рідною мовою українців, які проживають далеко за межами нашої держави
   Вона – дуже гарна, мелодійна, ніжна, співуча, солов’їна мабуть, не вистачить слів, щоб описати нашу рідну українську мову.  Нею  розмовляють більше 40 мільйонів людей, і вона входить до другого десятка найпоширеніших мов світу.До дня української мови та писемності в бібліотеках системи проведено цикл масових заходів:
-  Книжкова виставка «Витоки української писемності» в центральній книгозбірні;                       
-  Інформаційна хвилина «Таємниці творчої душі»  в центральній книгозбірні;  
-  Літературний огляд «Вислови, цитати та вірші про мову» в центральній книгозбірні;  
- Літературна інформина  «Сузір'я імен» (про місцевих поетів та письменників) в Каланчацькій філії;
- Тематична полиця «Доля мови – доля народу»  в Привільській філії;
-  Розважальна година-вікторина «Мовні перлини для кожної дитини»  в Новокиївській філії;
-  Година поезії "Плекайте рідне слово - українську нашу мову" в бібліотеці для дітей;                              -  Історична година-екскурс «Українська мова : від заборони до утвердження» в Гаврилівській філії. 

 Вітаємо зі святом української мови та писемності! Любіть, поважайте, цінуйте нашу рідну мову, адже мова, як і рідна країна  – одна - єдина, вона завжди  у нашому серці, в нашій душі, в наших думках, спогадах, планах та мріях, і починається вона саме з кожного з нас…
   Пишаємось своєю мовою ! Це дивограй чарівного слова !  


Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *