75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

27 вересня 2017 р.

Каланчацька бібліотека в ЗМІ: 1967 – 2017



   В рамках святкування Всеукраїнського Дня бібліотек відбулася презентація бібліографічного покажчика «Історія  Каланчацької бібліотеки  на  сторінках  періодичних  видань. 1967 – 2017 роки.  Випуск 3.

   До 105 – річниці  центральної бібліотеки та святкування Всеукраїнського ДНЯ бібліотек наша книгозбірня презентувала бібліографічний покажчик «Історія  Каланчацької бібліотеки на  сторінках  періодичних  видань. 1967 – 2017 роки. Випуск 3. 
  Наша бібліотека – мудрість книг і щедрість серця !
   Є дати та події в історії нашого району,  які є визначними. До таких дат можна сміливо віднести 105-річчя Каланчацької бібліотеки.

    Каланчацька  бібліотека завжди займала почесне місце у культурному та духовному розвитку нашого селища та району. Її історія бере свій початок ще з XX століття, з  1912 року,  саме тоді з’явились перші відомості про невеличку бібліотеку в селі Каланчак з книжковим фондом до п’яти тисяч примірників. Її історія насичена цікавими сторінками.  Це був перший заклад культури на Каланчацькій землі. Своєю появою вона зобов’язана  прогресивній інтелігенції села. Велику роль вона відіграла в подоланні  неграмотності …

       Відтоді промайнуло 105 довгих  років. За цей час бібліотека трансформувалася у сучасний інформаційний центр громади, обладнаний новітніми комп’ютерними системами та підключеними до всесвітньої мережі Інтернет. На сьогодні бібліотечний фонд налічує майже 200 тисяч примірників, серед яких є чимало рідкісних,  старовинних та дорогоцінних книг, цікавих подарунків з автографами,  підшивки періодичних видань, зокрема районної газети «Слава праці» з 1967 року…
        В бібліотеці широкий актив, вона плідно співпрацює  з багатьма організаціями, підприємствами та приватними особами, в книгозбірні багато спонсорів та помічників, друзів та шанувальників.
     … Сьогодні своє 105-річчя бібліотека відзначає в одному з кращих будинків Каланчака – Головному палаці культури.   Гарна алея в центрі селища  Каланчак  веде до зібрання мудрості  і щедрості, де на першому поверсі розмістилась центральна книгозбірня  району, з читальним залом та абонементом, книжковим  районним  книгосховищем та  інтернет – центром, методичним відділом для всіх бібліотек району  та відділом мистецтв,  музейною експозицією розвитку бібліотечної справи в районі та багато чисельними читацькими об’єднаннями та клубами за інтересами …
    Та бібліотека не лише видає користувачам  книги та періодичні видання,  надає довідки та інформації з будь-якої галузі знань,  задовольняє  найвимогливіші запити  користувачів та відвідувачів книгозбірні.  Вагомий  та  багатосторонній її внесок у створенні умов для  становлення особистості, розвитку інтересів,  пошуку друзів, на допомогу освіті та вихованню.  
      Нині бібліотека - одна з провідних освітніх, інформаційних і культурно-просвітницьких установ не тільки району, області, а й країни. Участь в Всеукраїнських та Міжнародних  акціях, проектах  та конкурсах принесла їй світове  визнання. Для жителів району та області це і депозитарій краєзнавчих матеріалів, методичний та координаційний центр для всіх бібліотек регіону, центр одержання інформації, цікавого спілкування та змістовного дозвілля.
   Вся історія книгозбірні відображена в дописах на сторінках періодичних видань …
   Ми пишемо історію свої книгозбірні через засоби масової інформації. Наш  бібліографічний   покажчик   «Історія  Каланчацької бібліотеки на сторінках періодичних видань» - третій  фундаментальний бібліографічний посібник Каланчацької централізованої бібліотечної системи.
   Мета  цього видання  - подати  відомості  про документи та матеріали,  в яких  висвітлюється  історія Каланчацької бібліотеки, яка надзвичайно цікава та насичена різноманітними фактами та подіями, здобутками та великими перемогами.
  Покажчик  адресовано широкому колу користувачів, всім, хто цікавиться  історією, розвитком бібліотечної справи в  Каланчацькому районі Херсонської області.
   До посібника увійшли документи, статті, написані  працівниками бібліотек, читачами, жителями селища та краю, кореспондентами місцевих часописів.
  Третій випуск бібліографічного покажчика  охоплює 50 років – період  історії Каланчацької бібліотеки  за 50 років, з  1967  - 1 півріччя 2017 року та налічує  988  статей, з них директора бібліотечної системи 246.   Дописи  в ньому  розміщено в хронологічній послідовності.  Багато статей подається з короткою анотацією.
   Всі періодичні  видання  зберігаються у відділі єдиного книжкового фонду,  внутрішньо-системного обміну  та міжбібліотечного абонементу  центральної  бібліотеки.
  Ласкаво просимо до нашої книгозбірні ! Завітайте, погортайте покажчик, перегляньте періодичні видання, ви будете у захваті – вся історія книгозбірні промайне перед вами у майже 1000 дописах у різноманітних виданнях за 50 років нашої сучасної історії !




Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *