75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

23 травня 2016 р.

Розповідаємо про депортацію....


   До 72 річниці депортації  кримських татар  в бібліотеках Каланчацької централізованої бібліотечної системи пройшли різноманітні заходи. 

   З літератури, представленої на виставках «Цей день в історії: 18 травня 1944 року…» та інформаційних  оглядів  літератури  та статей з періодичних видань  «72 – га річниця депортації кримських татар:  Нові цифри, нові факти» відвідувачі книгозбірень дізналися, що депортація кримських татар почалася 18 травня 1944 р. Депортованим  татарам давали на збори від кількох хвилин до півгодини. З кримських міст –
Бахчисарая,  Джанкоя і Сімферополя їх,  як тварин, ешелонами відправляли на схід. До кінця червня 1944 року висилили 200 тис. осіб. 
    Бібліотекарі повідомили сумні цифри – протягом  1944 року від голоду, хвороб та виснаження загинуло понад 30 тисяч кримських татар. А ще, після цих жахливих дій, радянський режим вдався до нівелювання історичної пам’яті про кримську державність та кримських татар… 25 червня 1946 року Крим позбавили статусу автономії та перетворили на звичайну область  Радянського Союзу.  А далі перейшли, навіть, до знищення татарських назв населених пунктів Криму. Протягом двох років понад 80% оригінальної кримської топоніміки замінили на стандартні радянські назви.
    Після проголошення незалежності України корінні народи Криму -  кримські татари повернулися на батьківщину. Кримські татари відчули себе вдома, на рідній землі…
     Працівники бібліотек  зауважили, що анексія Криму Російською Федерацією у березні 2014 році актуалізувала проблему боротьби кримських татар за свої права. Окупаційна адміністрація Криму вперше в новітній історії заборонила проведення 18 травня традиційного траурного мітингу в центрі Сімферополя, тож 72-і роковини депортації кримські татари відзначали в місцях компактного проживання в оточенні загонів поліції та під наглядом гелікоптерів.
    Учасники заходів дізналися, що  протягом 2014 – 2015  років понад 200 кримських татар були піддані «вибірковому правосуддю», більше 20 людей  зникли  без відома, а кримсько-татарський Меджліс був позбавлений як свого будинку, так  і можливості вести діалог із державними органами так званої «Республіки Крим». Для кримських татар настали знов важкі часи …
  Світова спільнота активно підтримує свободолюбивий  кримсько-татарський народ, їх  боротьбу за волю й свободу.
   Європейський Союз через сьогоднішні репресії в окупованому Криму закликав до цілковитого дотримання міжнародних стандартів прав людини і вкотре засудив заборону діяльності Меджлісу.
    В таких умовах,  як вшанування на загальнодержавному рівні пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу, так і демонстрація солідарності в боротьбі за відновлення їхніх прав набуває важливого українського та міжнародного значення.
   Для більш детального ознайомлення з цими подіями  відвідувачі  відділу вільного доступу до всесвітньої мережі інтернет центральної районної та Новопавлівської сільської книгозбірень  переглянули запропоновані їм WEB – ресурси  «Депортація – як це було?»
  Зворушливо  пройшла Година пам’яті «У пам’ять про тих, хто не повернувся додому»  для відвідувачів  центральної бібліотеки – людей різних вікових груп жителів місцевої громади.

   В рамках проведення заходів постійним елементом була музична хвилина – пам’яті «Народна співачка  Джамала про депортацію татар» . Пісню  «1944» зі сльозами на очах  переглядали й слухали по декілька разів поспіль… 


Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *