75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

20 травня 2016 р.

Наум Фогель – наш видатний земляк !


  Наум Давидович Фогель увійшов в історію  країни,  Херсонщини, нашого таврійського краю,  як великий письменник та талановитий, блискучий лікар.
   У нашого видатного земляка Наума Фогеля був улюблений вислів «Письменник повинен жити довго!» 
   Літератор  повинен  знати життя, йому потрібний час, щоб вдумливо, не поспішаючи осмислити й написати про побачене. почуте, вражаюче, бентежливе,  пережите…
  За цим принципом Наум Давидович творив, як прозаїк,  кожний свій твір. Його романи, повісті, оповідання основані на солідній життєвому підгрунті, на могутній потужній  творчій силі.
  Нещодавно  Каланчацька центральна районна книгозбірня потоваришувала  з сином нашого знаменитого письменника – земляка Генріхом Наумовичем Фогелем.  
  Так склалася доля, що Генріх Наумович  проживає далеко від рідного краю – нашої Херсонщини. Але велика відстань не є на заваді. Ми часто листуємося з сином нашого письменника – земляка, багато цікавого узнали про нього та його родину.
  А ще Генріх Наумович подарував нашій Каланчацькій книгозбірні бібліотечку творів батька – Наума Давидовича Фогеля. За що ми – працівники бібліотеки та наші користувачі від щирого серця  йому вдячні.
 Генріх Наумович пише спогади про свого знаменитого батька, вже завершує книжку й обіцяв подарувати своїй малій батьківщині – жителям нашої Каланчацької громади, нашим читачам.
   А ми працівники книгозбірні разом з бібліотечним активом готуємо літературно – тематичний вечір по творчості нашого видатного письменника.
   Коротенько про Наума Давидовича Фогеля…
   Народився Наум Фогель 4 жовтня 1908 року в селі Хорли нашого Каланчацького району біля самого Чорного моря. На березі моря зустрічав світанки й тумани, з хвилюванням спостерігав, як сонце загадково ховається за морською даллю, горизонтом, як поспішає на відпочинок  в неспокійних морських хвилях…
   По різному складалася доля майбутнього письменника та лікаря. Після закінчення школи  деякий час працював вантажником в порту, а потім на різних роботах на заводах в місті Одеса.
   Визначившись з майбутньою професією, вступив до Одеського медичного інституту, блискуче закінчив навчання, став лікарем.
   Не обійшли його стороною й грізні воєнні роки. Підчас війни 1941 по 1945 роки Наум Фогель  служив в армії. За бойові заслуги нагороджений орденом Червоної Зірки та багатьма медалями.
    Пережите в тяжкі сорокові роки, спогади надихнули Наума Давидовича до творчої праці, вдихнули в його клопітку повсякденну працю лікаря – невропатолога творчий,  літературний струмочок, який переріс в великий запал.
  Він писав про колег – лікарів, трудівників села, вчених та суднобудівників…
  Наум Давидович належить до тих письменників, які життя вивчали не за підсумками творчих відряджень, а за особистими  спостереженнями за повсякденним життям оточуючих…
   Довгий час він працював на посаді головного лікаря Херсонської обласної лікарні та лікаря – невропатолога. Тут здобув великий досвід, авторитет, славу неперевершеного, блискучого  лікаря.
   За його ініціативою на Херсонщині була створена служба санітарної авіації по наданню допомоги населенню віддалених районів області, яка діє й сьогодні.
 Перші вірші, нариси датуються 1945 роком минулого століття.
 1952 рік був для Наума Давидовича роком народження в ньому прозаїка. В Одеському видавництві вийшла в світ його перша книжка – повість «Крилата медицина».
 Далі з’явилися в різних видавництвах країни роман «Хирург  Алексей Корепанов  (1958), науково – фантастична повість «Гипнотроп професора Браилова», книга – нарис «Повесть о человеке хорошем» (1962), «Капитан Флагмана», «Главний врач» та інші твори.
   На схилі років він написав один з кращих своїх творів «Буран», який став лебединою піснею письменника.
   Наум Давидович Фогель – член спілки письменників України з 1962 року, один з засновників херсонського обласного літературного об’єднання, яке сам довгий час й очолював.
     У 1980 році Наума Давидовича не стало, але лікар й письменник Наум Фогель й сьогодні з нами своїми кращими книжками, добрими справами, мудрими порадами, світлою пам’яттю про людину з активною життєвою позицією, творчо оригінальною особистістю.
.   Наум Давидович Фогель – гордість літературної спадщини Каланчацького краю, Херсонського краю …
  Письменник Наум Фогель повинен жити довго ! Ми увіковічимо пам’ять про нього й він буде довго жити в серцях земляків та вдячних потомків.
   В літературно – мистецькому залі Каланчацької центральної районної книгозбірні по крихті зібрані матеріали про нашого великого земляка Н.Д.Фогеля, які користуються великим попитом у вчителів, учнів, краєзнавців, пересічних жителів району та гостей краю.
  Завітайте до нашої Каланчацької книгозбірні, пірніть у літературну спадщину нашого величного земляка – письменника і лікаря, ознайомтесь з документами про його життєвий і творчий шлях!

Наум Фогель – гордість нашого краю !

Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *